Lula opleo po Zelenskom: I on je kriv za sukob, ponaša se kao da je u predstavi

04.05.2022

19:38

0

"Zelenski ponaša čudno", smatra bivši brazilski lider

Lula opleo po Zelenskom: I on je kriv za sukob, ponaša se kao da je u predstavi
lula - Copyright AP Photo/Andre Penner

Bivši brazilski predsednik Luiz Injasio Lula da Silva rekao je da je ukrajinski lider Vladimir Zelenski "podjednako odgovoran" za sukob u svojoj zemlji kao i ruski predsednik Vladimir Putin, a u intervjuu za američki časopis Tajm.

- Vidim da svi parlamenti (sveta) aplaudiraju ukrajinskom predsedniku. Ali ovaj momak je jednako odgovoran kao Putin. Nikada ne postoji samo jedan krivac - rekao je Lula, favorit na predsedničkim izborima u Brazilu u oktobru.

- Hteo je sukob. Da ga nije hteo, pregovarao bi još malo - dodao je.

Lula je takođe rekao da se Zelenski ponaša "čudno". 

- Reklo bi se kao da je u predstavi. Ujutru, u podne i uveče je na televiziji, u engleskom, francuskom, nemačkom parlamentu, kao da je u kampanji. Trebalo bi da brine više o pregovaračkom stolu - smatra Lula.

AP Photo/Czarek Sokolowski
 

Ikona brazilske levice je takođe optužio zapadne sile da „podstiču mržnju prema Putinu“.

- Ako je Zelenski ohrabren, on misli da je najbolji. U stvari, trebalo bi mu ozbiljno reći: „Dečko, ti si dobar komičar, ali nećemo da vodimo rat da bi ti mogao da nastupaš“. Hajde da razgovaramo! - naglasio je.

Lula (76), koji je bio predsednik Brazila u dva mandata od 2003. do 2010. godine, optužio je američkog predsednika Džoa Bajdena da "nije doneo ispravnu odluku" kada je u pitanju sukob u Ukrajini.

- Bajden je mogao više da se uključi, mogao je da odleti u Moskvu i razgovara sa Putinom. To je pozicija koja se očekuje od lidera - rekao je on.

On je takođe kritikovao UN. 

"Postoji hitna potreba da se uspostavi nova svetska vlada. UN više ništa ne predstavljaju, svetski lideri to više ne shvataju ozbiljno - rekao je on.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike