Naredna katastrofa koja će zadesiti svet mogla bi da se dogodi zbog peska! Evo na šta upozoravaju stručnjaci

04.05.2022

17:21

0

Autor: N. Pavlović

Planetu bi mogao da zadesi novi problem

Naredna katastrofa koja će zadesiti svet mogla bi da se dogodi zbog peska! Evo na šta upozoravaju stručnjaci
Profimedia

Naredna svetska katastrofa mogla bi da bude prouzrokovana nestašicom peska, upozorile su UN dodavši da je potrebno da države drastično smanje korišćenje ovog materijala.

Novi izveštaj je pokazao da se svake godine izvuče oko 50 milijardi tona peska iz tla i mora. Stručnjaci kažu da bi ta količina bila dovoljna za gradnju ogromnog zida, visokog i širokog 27 metara, koji bi išao oko Zemlje.

Ukoliko svet ne promeni svoje navike, stručnjaci veruju da bi u narednim godinama, nakon pandemije koronavirusa i ukrajinske krize, planetu mogao da zadesi novi problem i to zbog peska.

Šila Agarval-Kan, direktorka Odseka za ekonomiju Programa UN za životnu sredinu, rekla je: "Pesak se koristi brže nego što se može nadomestiti prirodnim geološkim procesima na jednim lokacijama, dok se na drugim oseća šteta naneta ekosistemima".

Urbana populacija širom sveta raste i činiće 68 odsto ukupnog svetskog stanovništva do 2050. godine, a kako se gradovi i urbana infrastruktura budu širili, potražnja za peskom će biti pojačana.

Profimedia
 

- Sada se nalazimo u situaciji kada se potrebe i očekivanja naših društava ne mogu ispuniti bez poboljšanog rukovodstva nad resursima peska. Pozivam sve aktere, uključujući vlade, industrije i civilna društva, da iskoriste ovu priliku i pokrenu neophodnu transformaciju naših institucija, preduzeća i društava, kada je reč o pogledu kako koristimo pesak. Ukoliko sada delujemo, moguće je da ćemo izbeći peščanu krizu - navela je.

Autori izveštaja "Pesak i održivost: 10 strateških predloga za izbegavanje krize" smatraju da pesak treba da bude prepoznat kao strateški resurs, a da treba redefinisati nivoe kopanja ovog materijala.

Izvođači radova ga koriste triput više nego pre dve decenije usled urbanizacije, rasta stanovništva, ekonomskog rasta i klimatskih promena.

Izvlačenje peska iz reka i morskih ekosistema može dovesti do veće erozije i gubitka zaštite od oluja, a utiče i na bioraznolikost.

Postoji rizik po živi svet kroz snabdevanje vodom, proizvodnju hrane kao i turizam.

Izveštaj sugeriše da se koristi sitni kamen i reciklirani materijali kao alternativa.

Naše zalihe peska nisu večne, moramo mudro da ih koristimo, zaključuju eksperti. 

 

BONUS VIDEO

rina.rs

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi