Divlji veprovi terorišu Rimljane: "Životinja mi je bila na glavi, da me pas nije odbranio, ne znam šta bi bilo" (VIDEO)

04.05.2022

20:24

0

Autor: N. Pavlović

Napala ju je ženka koja je štitila sedam mladih

Divlji veprovi terorišu Rimljane: "Životinja mi je bila na glavi, da me pas nije odbranio, ne znam šta bi bilo" (VIDEO)
Profimedia

Bilo je 11 sati uveče u Rimu kada je Marta Santanđelo (44) izašla da prošeta psa i baci đubre. Kada se približila kontejnerima u mračnom delu ulice, shvatila je da je u opasnosti. Počeo je da juri divlji vepar! Zgrabila je psa i potrčala, ali je bilo prekasno.

Životinja ju je napala sa leđa, pa je Marta pala na zemlju. Ona je samo jedna u nizu žrtava divljih veprova koji terorišu Rimljane.

Napala ju je ženka koja je štitila sedam mladih.

Iako obično ne napadaju ljude, ako osete pretnju po svoje mlade ili hranu, mogu "krenuti u akciju".

- Životinja mi je bila na glavi. Da me pas nije odbranio, ne znam šta bi se dogodilo - rekla je uznemirena Marta za italijansku Republiku.

Ona je imala sreće. Motorista koji je video nesvakidašnji napad ju je odveo u bolnicu gde je ustanovljeno da je zadobila manje povrede.

AP Photo/Gregorio Borgia
 

Međutim, građane Rima već dugo muči ovaj problem.

Procenjuje se da u italijanskoj prestonici živi oko 6.000 divljih veprova. Obitavaju u gradskim parkovima, ali zalaze i u naseljene oblasti i danju i noću. Često se kreću u većim grupama u potrazi za hranom, pa ulaze u škole, bolnice i restorane, a ponekad ih prolaznici vide kako nonšalantno prelaze prometne ulice i auto-puteve.

- Ovoga puta je meta napada bila odrasla osoba, ali šta bi se dogodilo detetu? Kolike zube imaju, samo jedan ugriz za nogu je dovoljan da vam ugrozi život - rekao je lokalni aktivista Franko Karanta.

Divlji vepar može da teži i do 100 kilograma i da dostigne dužinu do 1,5 metara.

Pojedini građani su istakli da nadležni nisu uspeli da ih zaštite, pa su odlučili da uzmu stvar u svoje ruke. U pojedinim naseljima su izdata upozorenja da se ne šeta uveče, kada su ulice praznije.

Vlasti su odlučile da na strateškim tačkama postave ograde kako bi veprovi ostali unutar parkova.

 

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti