Severna Koreja testirala još jedan projektil: Pao u more izvan japanske zone

04.05.2022

08:41

0

Autor: 24sedam

Lansiranje je bilo 14. veliki oružani test Pjongjanga ove godine

Severna Koreja testirala još jedan projektil: Pao u more izvan japanske zone
Raketa (ilustracija) - Copyright Profimedia

Severna Koreja ispalila je danas neidentifikovani projektil sa istočne obale ka moru, saopštila je Vojska Južne Koreje, dok seulska novinska agencija Jonhap navodi da je u pitanju balistička raketa.

Raketa je lansirana iz Sunana, oblasti severnokorejskog glavnog grada Pjongjanga, saopštio je zajednički načelnik generalštaba Južne Koreje

Japanska obalska straža takođe je saopštila da bi moglo da se radi o balističkoj raketi.

Zamenik japanskog ministra odbrane Makoto Oniki rekao je da se procenjuje da je projektil leteo na maksimalnoj visini od oko 800 kilometara na rastojanju od oko 500 kilometara pre nego što je pao u more izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone

Lansiranje, koje je bilo 14. veliki oružani test Pjongjanga ove godine, usledilo je šest dana pre stupanja novoizabranog predsednika Južne Koreje Jon Suk-jeola na dužnost, preneo je Rojters.

Severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je prošle nedelje da će Pjongjang ubrzati razvoj nuklearnog arsenala, u vreme dok su pregovori sa Amerikom o denuklearizaciji zaustavljeni.

Među ovogodišnjim testovima bilo je lansiranje ICBM-a 24. marta, što je prvi test tog oružja u Severnoj Koreji posle više od četiri godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike