Hakeri iz Severne Koreje seju strah i trepet po svetu, posle krađe od 620 miliona dolara - u toku je nova!

28.04.2022

05:09

0

Autor: A. B.

Tri američke agencije upozorile su prošle nedelje da Severna Koreja pojačava sajber napade na kriptovalute i blokčejn platforme dok tajni režim traži načine da izbegne međunarodne sankcije

Hakeri iz Severne Koreje seju strah i trepet po svetu, posle krađe od 620 miliona dolara - u toku je nova!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Hakerska grupa povezana sa Severnom Korejom nedavno je "provalila" u inženjersku kompaniju sa vojnim vezama, saopštila je u sredu američka firma za sajber bezbednost "Simantec", u poslednjem sajber napadu Pjongjanga sa ciljem da se ojača njegov program razvoja oružja.

Hakeri, poznati kao "Stonefly", deluju najmanje od 2009. godine, ali su poslednjih godina svoj fokus suzili "isključivo na špijunske operacije protiv odabranih, visoko vrednih ciljeva", rekli su stručnjaci za bezbednost iz kompanije "Simantec".

- Čini se da su praktično sve tehnologije za koje se interesuje imaju vojnu i civilnu upotrebu, a neke bi mogle imati primenu u razvoju naprednog naoružanja - stoji u saopštenju. 

Najnoviji poznati napad bio je u februaru na inženjersku firmu koja radi u energetskom i vojnom sektoru. Hakeri su uspeli da provale u jedan od servera kompanije i instaliraju mali softver koji im je omogućio da tajno kradu podatke tokom nekoliko dana.

- Mogućnosti grupe i njen uski fokus na pribavljanje osetljivih informacija čine je jednim od najmoćnijih aktera sajber pretnji u Severnoj Koreji koji danas deluju - navodi se u saopštenju.

Upozorenje dolazi nakon pljačke kriptovaluta vrednih 620 miliona dolara, najveće u istoriji, koju je izvršila severnokorejska "Lazarus" grupa.

Tri američke agencije upozorile su prošle nedelje da Severna Koreja pojačava sajber napade na kriptovalute i blokčejn platforme dok tajni režim traži načine da izbegne međunarodne sankcije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike