Moskva iznenađena izjavama izraelskog ambasadora u Kijevu: "Zaboravlja pogrom Jevreja uz aktivno učešće lokalnih nacionalista"

29.04.2022

21:44

0

Zaharova je naglasila da je rusofobijska histerija već postala poznati znak vremena

Moskva iznenađena izjavama izraelskog ambasadora u Kijevu: "Zaboravlja pogrom Jevreja uz aktivno učešće lokalnih nacionalista"
Capture - Copyright Printscreen/YouTube/RT France

Inicijativa ambasadora Izraela u Ukrajini Majkla Brodskog za preimenovanje brojnih ulica u Kijevu je zbunjujuća, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Kako proizilazi iz poruke na sajtu agencije, izraelski ambasador u Ukrajini se 27. aprila obratio gradonačelniku Kijeva Vitaliju Kličku sa predlogom da se, u okviru kampanje „derusifikacije“ koju sprovode gradske vlasti, preimenuje određeni broj kijevskih ulica i javnih mesta u čast ukrajinskih „pravednika sveta“ koji su spasavali Jevreje u godinama Velikog otadžbinskog rata.

Zaharova je naglasila da je rusofobijska histerija već postala poznati znak vremena, vlasti Kijeva, nastojeći da „unište prijateljstvo između ruskog i ukrajinskog naroda“, pokušavaju da Ukrajince liše sećanja na Lava Tolstoja, Fjodora Dostojevskog, Aleksandra Puškina, podvizima komandanata i vojnika Crvene armije.

- Istovremeno, zbunjuje stav zvaničnog predstavnika države Izrael, koji se u svojoj izjavi pretvara da samo želi da ovekoveči sećanje na ljude koji su spasavali Jevreje tokom Holokausta – prave heroje ukrajinskog naroda - rekla je Zaharova u saopštenju.

Prema njenim rečima, izraelski ambasador zaboravlja da su tokom Velikog otadžbinskog rata u Ukrajini vršeni masovni jevrejski pogromi i egzekucije uz aktivno učešće lokalnih nacionalista i saradnika, kojima Kijev danas odaje počast i veliča ih.

- Kao rezultat flertovanja izraelskog diplomate sa aktuelnim režimom u Kijevu, predloženi novi nazivi gradskih objekata posvećenih ljudima koji su zapravo nesebično spasavali Jevreje mogu se pojaviti pored imena onih pseudoheroja koji su direktno odgovorni za smrt civila tokom Drugog svetskog rata. Ne treba dozvoliti da se na bilo koji način hvale počinioci Holokausta - naglasio je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike