Zaharova poslala nedvosmislenu poruku Zapadu: Reakcija će biti oštra, znamo šta je OEBS radio

28.04.2022

12:06

0

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije dotakla se gorućih tema i optužila Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju da je sarađivala sa ukrajinskim obaveštajcima

Zaharova poslala nedvosmislenu poruku Zapadu: Reakcija će biti oštra, znamo šta je OEBS radio
Marija Zaharova - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Rusija će spremno, odlučno i oštro odgovoriti na dalje pokušaje ohrabrivanja ukrajinskih oružanih snaga da napadnu ruske vojne objekte, upozorila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Ovakva vrsta kriminalne akcije ukrajinskih oružanih snaga protiv Rusije ne može proći bez odgovora. Želeli bismo da Kijev i zapadne prestonice ozbiljno shvate saopštenja našeg Ministarstva odbrane da će dalji pokušaji da se podstakne Ukrajina da napadne ruske mete definitivno izazvati oštar odgovor Rusije - navela je Zaharova, a prenosi TASS.

Britanski ministar odbrane Ben Volas ranije danas je sugerisao da će Velika Britanija Ukrajini isporučiti oružje koje bi moglo da pogodi ruske pomorske snage u Crnom moru.

On je kazao da bi bilo legitimno i da se na meti ukrajinskih snaga nađe ruska logistika, ali je naveo da je malo verovatno da će u tom slučaju koristiti britansko oružje, prenosi Rojters.

Ranije je zamenik britanskog ministra odbrane Džejms Hipi izjavio da Ukrajina ima zakonsko pravo da napada vojne mete u Rusiji kako bi poremetila logistiku ruskih Oružanih snaga.

"Osuđujemo pokušaje da se Pridnjestrovlje uvuče u sukob"

Rusija oštro osuđuje pokušaje da se samoproglašena Moldavska Republika Pridnjestrovlje uvuče u razvoj događaja u Ukrajini, saopštila je Zaharova prilikom današnjeg obraćanja novinarima.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Ona je ocenila da su davane šokantne izjave o pripremanju ruskih mirovnjaka, aerodroma u Tiraspolju, glavnom gradu samoproglašene Pridnjestrovske Moldavske Republike i vojske Pridnjestrovlja za ofanzivu, prenosi TASS.

- Oštro osuđujemo pokušaje da se Prinjestrovlje uvuče u događaje u Ukrajini - poručila je Zaharova.

OEBS prenosio raspored ruskih snaga Ukrajini

Rusija je danas optužila Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da je zapadnim i ukrajinskim obaveštajnim službama predala informacije o rasporedu ruskih i proruskih snaga.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova iznela je te tvrdnje tokom konferencije za novinare, bez navođenja konkretnih dokaza za njih, prenosi Rojters.

Zaharova je saopštila da će istražni organi iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) pružiti dodatne dokaze.

Kancelarija glavnog tužioca samoproglašene DNR pokrenula je 15. aprila krivični postupak za špijunažu protiv nekoliko službenika Specijalne posmatračke misije OEBS-a, koji su, kako se navodi, "preneli državne tajne" ukrajinskim vlastima, preneo je TASS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike