„Zelenski vodi zemlju u dužničku jamu“: Zajam koji je Amerika odobrila Ukrajini biće problem čak i budućih generacija

29.04.2022

13:26

0

Predsednik ruskog parlamenta je podsetio na događaje iz Drugog svetskog rata kada je Sovjetski Savez dobio vojnu opremu od SAD po sličnoj šemi

„Zelenski vodi zemlju u dužničku jamu“: Zajam koji je Amerika odobrila Ukrajini biće problem čak i budućih generacija
profimedia-0683177097 - Copyright Profimedia

Pozajmica nije besplatna, a generacije Ukrajinaca će plaćati oružje koje će Vašington isporučiti Kijevu u okviru programa, rekao je Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Državne dume.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je u četvrtak „Zakon o zajmu za odbranu demokratije Ukrajine“, koji olakšava Vašingtonu da šalje oružje Ukrajini usred njenog sukoba sa Rusijom.

Međutim, te isporuke su uslovljene time da Kijev mora da plati „povraćaj i nadoknadu i otplatu za odbrambene artikle, pozajmljene ili iznajmljene“.

Predlog zakona o zajmu, za koji je sada potreban samo potpis Džoa Bajdena, odvojen je od tekućih napora Bele kuće da naoruža vladu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog oružjem iz zaliha Pentagona.

- Motivi Vašingtona su kristalno jasni - napisao je Volodin na Telegramu, sugerišući da bi kreditni lizing Ukrajini „omogućio da se profit američkih odbrambenih korporacija poveća za nekoliko puta“.

Predsednik parlamenta je podsetio na događaje iz Drugog svetskog rata kada je Sovjetski Savez dobio vojnu opremu od SAD po sličnoj šemi zajma.

- To je opisano kao pomoć saveznika, ali SSSR, koji je izgubio 27 miliona života boreći se protiv nacista, morao je decenijama da vraća te dugove, šaljući, između ostalog, svoju platinu, zlato i drvo u Ameriku kao deo nagodbe - rekao je on.

 

 

- Isplate su završene tek 61 godinu nakon Velike pobede, 2006. godine - istakao je Volodin.

Ova pozajmica je u suštini robni zajam koji „nije jeftin“, upozorio je on. „Mnoge buduće generacije ukrajinskih građana platiće“ za oružje, municiju i hranu koju je isporučio Vašington.

Pristankom na šemu zakupa zemljišta, „Zelenski vodi zemlju u dužničku jamu“, insistirao je predsednik parlamenta.

Rusija je poslala svoje trupe u Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja republika Donbasa, Donjecka i Luganska, od strane Moskve.

Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je tako da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike