Škotska ponovo provocira: Nakon priča o novom referendumu, uklonjena zastava Ujedinjenog Kraljevstva

21.02.2021

14:00 >> 15:28

0

Vlada je vratila stari dekret kojim se ograničava njeno isticanje

Škotska ponovo provocira: Nakon priča o novom referendumu, uklonjena zastava Ujedinjenog Kraljevstva
Copyright Pixabay

Britanski ministar spoljnih poslova obrušio se na škotsku premijerku Nikolu Sterdžen zbog odluke da se zastava Ujedinjenog Kraljevstva skloni sa zgrada Vlade Škotske, osim u slučaju kada se obeležava Dan sećanja, ističući da bi na njoj, pored škotske, trebalo da stoji zastava samo Evropske unije.

– Njoj stvarno ne polazi za rukom da sluša ljude koji su svoju odluku doneli na referendumu. Političari treba da se pomire da je svet takav kakav jeste i da je drugačiji od onog koji oni zamišljaju – rekao je Džejms Kleverli u intervjuu za radio “LBC”, dodajući da su Škoti glasali da ostanu u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, nakon čega su njegovi građani odlučili da napuste Evropsku uniju.

On se oglasio nakon što je Sterdženova u četvrtrak saopštila da je formalizovala stari dekret kojim se određuje da se zastava Ujedinjenog Kraljevstva vijori iznad objekata Vlade Škotske samo na Dan sećanja.

Ova odluka izazvala je bes jer će zastava Evropske unije ostati istaknuta pored zastave Škotske pošto je Škotska nacionalna partija u januaru 2020. odlučila da je zadrži bez obzira na to što je Ujedinjeno Kraljevstvo zvanično napustilo EU.

Portparol Škotske konzervativne partije oglasio se istog dana kada je doneta ova odluka, istakavši da bi vlada Škotske trebalo da se fokusira na “važnije prioritete”, dodajući da “ne treba da budemo iznenađeni, jer je Sterdžen, kao i svi nacionalisti, opsednuta zastavama”.

Profimedia

I lider škotskih torijevaca Daglas Ros oglasio se ovim povodom.

– Ovaki gestovi nemaju drugu svrhu nego da nam skrenu pažnju sa ekstremnih izazova s kojima se Škotska suočava – izjavio je on.

Iako se Sterdženova zalaže za održavanje drugog referenduma za nezavisnost Škotske 2021, u poslednje vreme našla se na udaru kritika zbog lošeg rukovođenja u vreme pandemije koronavirusa i zbog nespretnog upravljanja skandalom koji je nastao zbog pritužbi zbog zlostavljanja na račun bivšeg premijera Aleksa Salmonda, koji je pokrenuo parlamentarnu istragu.

Pročitajte još

Građani Škotske bili su na početku pandemije zadovoljni načinom na koji se čelnica SNP i premijerka Škotske Nikola Sterdžen ponela u borbi protiv koronavirusa, a prošlog leta grupa stručnjaka proglasila ju je i za petu najelokventniju liderku na svetu, ali je početkom 2021. ispustila konce koje je do tada čvrsto držala. Ipak, ona ne odustaje od održavanja novog referenduma za otcepljenje od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, podstaknuta najnovijim anketama koje govore da bi ovog puta moglo da dođe do odluke o nezavisnosti Škotske.

Početkom oktobra prošle godine objavljeni su rezultati ankete koja je pokazala da bi za nezavisnost glasalo čak 58% Škota ako bi se referendum održao ove godine. Ovo je deveta anketa koja je potvrdila da je većina Škota za okončanje unije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike