Ukrajinski helikopteri ušli u vazdušni prostor Rusije, Kremlj se oglasio o sastanku Putina i Zelenskog (FOTO)

14.04.2022

21:39

0

Pratite iz minuta u minut sva dešavanja iz Ukrajine u našem blogu

Ukrajinski helikopteri ušli u vazdušni prostor Rusije, Kremlj se oglasio o sastanku Putina i Zelenskog (FOTO)
Ukrajina rat1 - Copyright AP Photo/Andrew Marienko/Alexei Alexandrov/Vadim Ghirda

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 50. dan. 

Predsednici Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije stigli su usredu u Ukrajinu na razgovore sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim. Glavne teme razgovora bile su pomoć civilima i vojsci u Ukrajini, kao i istraga navodnih ratnih zločina.

I dalje se vode borbe za ukrajinski grad Mariupolj.

Istovremeno, vlasti u Kijevu su juče upozorile da su ruske snage potpuno spremne za novi napad na istočnu oblast Donjecka i južnu oblast Hersona.

 

Šta znamo do sad?

-  U toku je 50. dan ruske oslobodilačke vojne operacije u oblasti Donbas

- Ruske snage u Hersonu pronašle ukrajinska dokumenata sa oznakom "strogo poverljivo"

- SAD uvele nove sankcije ruskim bankarskim institucijama i ćerkama Vladimira Putina

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Zelenski moli Zapad za oružje

- Britanski premijer Džonson nudi pomoć ukrajinskom predsedniku, Kina ostaje pri odluci da ne osudi rusku oslobodilačku akciju 

- Nehamer bio u poseti Putinu

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

- Ukrajinci zarobili Medvedčuka

 

23.40 SAD podigle optužnicu protiv trojice ruskih zvaničnika

Američki tužioci danas su u Njujorku otpečatili optužnicu protiv ruskog političara i dvojice njegovih saradnika koji su osumnjičeni za zaveru i nelegalno promovisanje ruskih interesa u SAD, između ostalog i kontaktima sa članovima američkog Kongresa.

Optužnica je podignuta protiv Aleksandra Babakova, potpredsednika ruske Dume i saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i protiv njegovog šefa kabineta Aleksandra Vorobeva i člana osoblja Mihaila Plisjuka.

Tužioci su naveli da su optuženi od 2012. godine vodili "mrežu za širenje stranog uticaja i dezinformacija", čiji cilj je bio da se oslabi američko partnerstvo sa evropskim saveznicima, podriju zapadne sankcije i promovišu ruski potezi radi uništenja suvereniteta Ukrajine.
 

23.35 Kadirov poručio Kijevu: Kako vas nije sramota, šaljete starce u borbu

Šef Čečenije Ramzan Kadirov prozvao je kijevske vlasti zbog slanja „sredovečnih” boraca koji nisu u stanju dase bore sa obučenim specijalnim snagama. On je objavio snimak u kojem zatvorenici govore o tome da je u jednom danu borbi u Rubižnu stradalo više od 120 ukrajinskih vojnika.

-Zvanični Kijev, pitam vas, jesu li ovo vaši borci? Zar vas nije sramota da šaljete ove sredovečne ljude u rat sa obučenim specijalcima? Zašto bi nas bilo sramota da zarobljavamo ove borce koji nisu u stanju da pravilno drže oružje u rukama? – napisao je Kadirov u Telegram kanalu.

 

 

22.50 Vanredno stanje u okrugu Klimovski zbog granatiranja

U okrugu Klimovski u regionu Brjansk proglašeno je vanredno stanje, nakon što je osam ljudi zadobilo povrede, a više od 100 domova je oštećeno tokom ukrajinskog granatiranja, preneo je TAS S saopštenje iz kancelarije okalnog šefa okruga.

- Proglašava se vanredno stanje u okrugu Klimovski do daljeg. Sve naredne odluke će se donositi na lokalnom nivou, navodi se u saopštenju.

TASS navodi da su ukrajinske oružane snage granatirale naselje Klimovo ranije u toku dana, a neimenovani lokalni ruski zvaničnik je rekao da je snimljen trenutak kada je došlo do granatiranja, u dva navrata.

 

 

Među osmoro povređenih su trudnica i dete, za koje se kaže da su u teškom stanju, kao i jedna žena.

22.40 Stejt department: Širenje NATO je promocija stabilnosti u Evropi

SAD smatraju da je širenje NATO saveza kao defanzivne alijanse promocija stabilnosti u Evropi, saopštio je danas portparol Stejt departmenta Ned Prajs, preneo je Rijters.

- Mislimo da je širenje defanzivne alijanse ništa drugo do promocije stabilnosti na evropskom kontinentu, kazao je Prajs odgovarajući na pitanje o eventualnoj zabrinutosti SAD u slučaju da Rusija izazove eskalaciju sukoba ako Švedska i Finska uđu u NATO savez.

 

22.25 Potonula čuvena krstarica "Moskva": Oluja potopila oštećeni ruski brod

Raketna krstarica "Moskva", koja je oštećena u eksploziji, potonula je prilikom vuče, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Tokom vuče krstarice "Moskva" do odredišne luke, zbog oštećenja trupa koje je nastalo nakon eksplozije municije, brod je izgubio stabilnost. Zbog nevremena i uzburkanog mora, brod je potonuo - saopšteno je.

 

21.35 Direktor CIA:Ruska pretnja nuklearnim oružjem ne shvata se olako

Pretnja da bi Rusi mogli upotrebiti taktičko ili nuklearno oružje manjeg dometa se ne može olako shvatiti, ali Centralna obaveštajna agencija nije videla mnogo dokaza u praksi koji bi pojačali tu zabrinutost, saopštio je danas direktor CIA Viliijam Berns.

Berns je u govoru na Univerzitetu Džordžija ukazao na "potencijalni očaj" i vojne neuspehe koje su ruski predsednik Vladimir Putin i njegova vlada pretrpeli od slanja trupa u Ukrajinu 24. februara, javio je Rojters.

"Iz tih razloga niko od nas ne može olako da shvati pretnju od potencijalnog pribegavanja nuklearnom oružju", poručio je Berns.

21.15 Putin osniva komisiju za tehnolosku nezavisnost

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas uredbu kojom se osniva komisija Bezbednosnog saveta za tehnološki suverenitet u IT sektoru.

Kako je preneo TAS S, uredbom je predviđeno da komisijom rukovodi zamenik Bezbednosnog saveta Dmitrij Medvedev.

Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

21.05 Bajden spreman da poseti Kijev

Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da je spreman da poseti Kijev.

AP Photo/Patrick Semansky
 

 

20.25 Šulgin: Rusija ne moze biti isključena iz OPCW

Konvencija o zabrani hemijskog oružja (CWC) ne predviđa mehanizam za isključenje države članice iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), rekao je danas stalni predstavnik Rusije pri OPCW, ruski ambasador u Holandiji Aleksandar Šulgin.

On je za RIA Novosti komentarisao moguće isključenje Rusije iz ove organizacije zbog Ukrajine.

"Evroatlantski saveznici rade štetan posao da pretvore ovu tehničku organizaciju u instrument pritiska na nepoželjne zemlje", rekao je Šulgin.

20.10 Ruska vojska pogodila 132 ukrajinska vojna objekta

Ruska vojska pogodila je 132 ukrajinska vojna objekta, uključujući osam komandnih centara, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

20.05  Mađarska i Nemačka blokiraju naftni embargo Rusiji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je danas Nemačku i Mađarsku da blokiraju napore EU za uvođenje embarga na uvoz ruskih energenata, od čega Rusija ove godine, kako se navodi, može da zaradi do 250 milijardi funti (326 milijardi dolara).

19.45 - Ruska vojska pogodila 132 ukrajinska vojna objekta

Ruska vojska pogodila je 132 ukrajinska vojna objekta, uključujući osam komandnih centara, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

 

19.27 - Mađarska i Nemačka blokiraju naftni embargo Rusiji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je danas Nemačku i Mađarsku da blokiraju napore EU za uvođenje embarga na uvoz ruskih energenata, od čega Rusija ove godine, kako se navodi, može da zaradi do 250 milijardi funti (326 milijardi dolara).

19.30 Moskva: Utrostručen broj laznih dojava o bombama

Broj lažnih poruka o pretnji bombama u Rusiji se utrostručio od početka specijalne operacije u Ukrajini, saopštila je danas pres služba ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je tvrdi da takvu kriminalnu aktivnost izvode ukrajinske oružane snage i tajne službe.

Navodi se da je od 1. januara do 24. februara ove godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije otvorilo oko 1.200 krivičnih predmeta u vezi sa lažnim pretnjama terorističkim napadima, dok je od 24. februara do 25. marta broj takvih incidenata bio 2.172, što znači da je ova vrsta kriminala trostruko porasla, prenosi TASS.

19.05 Ukrajina:Stranci će moći da rade u obaveštajnim službama

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je zakon prema kojem strani državljani mogu da rade u ukrajinskim obaveštajnim službama i služe u Oružanim snagama Ukrajine, izjavio je danas poslanik Aleksej Gončarenko.

- Usvojen je zakon kojim se stranim državljanima omogućava da rade u obaveštajnim službama. Dozvoljena je i služba u Oružanim snagama Ukrajine od tri do pet godina, objavio je Gončarenko na Telegramu posle sednice Vrhovne rade, a prenosi agencija TASS.

Prethodno je poslanik Jaroslav Železnjak izjavio da je Vrhovna rada usvojila zakon o zabrani javnog isticanja slova Z i V.

 

 

18.35 DNR: Ukrajinska vojska je tokom dana ispalila više od 100 granata i mina 

Ukrajinska vojska je tokom dana ispalila više od 100 granata i mina na teritoriju Donjece Narodne Repulike (DNR), izjavila je Narodna milicija DNR-a.

Kako se navodi u saopštenju Narodne milicije DNR, ispaljeno je više od 100 granata i mina iz raketnih sistema BM-21 „Grad“ kalibra 122 milimetra, kao i iz artiljerijskog naoružanja kalibra 152 i 122 milimetra.

18.15 Ukrajinske snage napale Rusiju: Šest vazdušnih udara na selo Klimovo, ima žrtava 

Guverner ruske oblasti Brjansk saopštio je da su ukrajinske snage otvorile vatru na stambene objekte u tom regionu. To je oblast koja se graniči sa severom Ukrajine, nedaleko od grada Černihova.

- Ukrajinske snage su danas otvorile vatru na selo Klimovo. Dva stambena objekta su oštećena granatama, ima žrtava među stanovnicima - napisao je guverner Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu.

 

18.05 Više od 2.500 vojnika i oficira bacilo oružje

Prema informacijama Generalštaba Oružanih snaga, danas je zvanično u zatočeništvu 2.543 vojnika oružanih snaga, 14 vojnika Nacionalne garde i 116 vojnog osoblja Državnog programa u Ukrajini.

17.55 Kuleba:Potrebno dodatno oružje za prekid opsade Mariupolja

Ukrajini je potrebno dodatno naoružanje kako bi prekinula opsadu Mariupolja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

- Mariupolj je u očajnoj situaciji. Činimo sve što možemo da podržimo civile i branioce, rekao je Kuleba, prenosi Bi-Bi-Si.

Naveo je da bi prekinuli opsadu Marijupolja i spasili civile i braonice, potrebno im je više naoružanja i da se u dogovoru sa partnerima radi na njihovom dobijanju.

 

 

17.45 Irska je vojno neutralna, ali ne i u ratu u Ukrajini

Ruske snage su verovatno počinile ratne zločine u napadu na ukrajinske civile, izjavio je danas irski ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni tokom posete Ukrajini, naglasivši da iako je Irska vojno neutralna, nije neutralna u ratu u Ukrajini.

Tokom današnje posete Koveni je obišao oblasti koje su direktno pogođene u ruskom napadu i sastao se sa ukrajinskim ministrima spoljnih poslova i odbrane Dmitrijem Kulebom i Aleksijem Reznjikovim.

Poručio je da se Irska zalaže za maksimalan paket sankcija Rusiji i dodao da želi da okonča "ludilo rata", prenosi Bi-Bi-Si.

"Iako je Irska vojno neutralna dozvolite mi da budem jasan da nismo neutralni po pitanju ovog rata i sukoba i budućnosti vaše zemlje," istakao je Koveni.

16.30 Ukrajina granatirala još dva sela, stanovništvo evakuisano

Ukrajina je granatirala belgorodsko selo Spodarjušino, koje se nalazi na granici, rekao je guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov.

Povređenih nije bilo, ali su svi meštani tog sela, i sela Bezimeno, iz bezbednosnih razloga odvedeni na druga mesta.

"Nema uništavanja stambenih i društvenih objekata", naveo je Gladkov, ne precizirajući koje je oružje korišćeno u granatiranju.

Ranije danas, prema rečima ruskih vlasti, na udaru se našlo selo Klimovo u Brjanskoj oblasti.

16.25 - Rusija: Evakuisani meštani dva sela u Belgorodskoj oblasti

Stanovnici dva sela u Belgorodskoj oblasti, koja se nalaze u pograničnoj zoni sa Ukrajinom, privremeno su evakuisani iz bezbednosnih razloga, saopštio je danas guverner oblasti Vjačeslav Gladkov.

16.18 - Putin: Retorika EU dodatno destabilizuje tržište energije

Evropske zemlje svojom retorikom o napuštanju ruskih energenata dodatno destabilizuju tržište i podižu cene svojim građanima, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

15.31 - Ukrajinski helikopteri iz vazdušnog prostora Rusije granatirali selo

Dva ukrajinska borbena helikoptera ušla su u vazdušni prostor Ruske Federacije i izvela najmanje šest napada na stambene objekte u Brjanskoj oblasti, saopštio je danas Istražni komitet Rusije.

14.50 - Le Penova: Zelenski traži od Zapada više nego što može da mu pruži

Profimedia
 

13.08 - Ukrajinske snage gađale granični prelaz u Rusiji

Granični prelaz „Novi Jurkoviči“ u Brjanskoj oblasti Rusije gađan je iz minobacača iz Ukrajine, saopštio je granični odsek Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB).

- Granični prelaz Novi Jurkoviči Federalne službe bezbednosti Rusije u Brjanskoj oblasti bio je podvrgnut minobacačkoj vatri sa teritorije Ukrajine. U trenutku pucnjave na teritoriji prelaza nalazilo se više od 30 evakuisanih ukrajinskih izbeglica koji su išli u Rusku Federaciju - navodi se u saopštenju FSB.

U pucnjavi su oštećena dva automobila izbeglica. Pucnjava je suzbijena uzvratnom vatrom, a kako se navodi, nije bilo žrtava. Prelaz nastavlja da funkcioniše, ističe se u saopštenju granične službe.

12.38 - Kremlj otkriva: Putin nikada nije odbio da se vidi sa Zelenskim

11.45 - Arestovič preti udarom na Moskvu u slučaju napada na Kijev

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič zapretio je uzvratnim udarom na Moskvu u slučaju napada Rusije na Kijev.

Arestovič je, reagujući na upozorenje Ministarstva odbrane Rusije da će napasti centre gde se donose odluke, uključujući Kijev, za kanal Fejgin Lajv rekao da će Ukrajina uzvratiti, prenosi Unian.

11.40 - Čavušoglu otkrio: Ako UN uvedu Rusiji sankcije, Turska se pridružuje

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
 

11.38 - Rusija otvara istragu o mučenju svojih vojnika u Ukrajini

Rusija otvara krivičnu istragu o navodnom mučenju svojih vojnika koje su počinile ukrajinske snage, saopštio je danas ruski Istražni komitet.

11.15 - Ruski ministar finansija učestvovaće na sastanku G20

Indonezija, aktuelni domaćin Grupe 20 (G20) velikih svetskih ekonomija, saopštila je danas da je ruski ministar finansija Anton Siluanov potvrdio da planira učešće na virtuelnom sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka G20 sledeće nedelje.

11.01 - Erdogan će razgovarati telefonski sa Putinom i Zelenskim

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan planira da u narednim danima telefonski razgovara sa predsednicima Rusije i Ukrajine. Ankara održava stalne telefonske kontakte sa obe zemlje.

AP Photo/Markus Schreiber
 

10.29 - Uništeni ukrajinski avion, helikopter i dron na aerodromu

Visokopreciznim oružjem noćas su uništeni ukrajinski borbeni avion MiG-29, helikopter Mi-8 i dron Bajraktar na aerodromu Dnjepar, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

10.24 - Podoljak: Rusija protiv većeg broja zemalja kao posrednika

Savetnik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak, glavni ukrajinski pregovarač s Moskvom, izjavio je da je jedna od prepreka dijalogu što se, kako tvrdi, Rusija protivi povećanju broja zemalja koje bi bile bezbednosni garanti.

Podoljak je na ukrajinskoj televiziji rekao da Kijev želi da što veći broj država garantuje bezbednost, ali da je Rusija navodno protiv toga.

10.12 - Rusija: Ulazak Finske i Švedske u NATO menja status Baltika

Rusija je danas upozorila NATO da će, ako se Švedska i Finska pridruže tom vojnom savezu, morati da pojača svoju odbranu na kopnu, moru i u vazduhu i da više "nema govora o nenuklearnom statusu za Baltik".

AP Photo/Olivier Matthys, File
 

9.50 - I Tramp intervenciju u Ukrajini nazvao "genocidom"

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pridružio se aktuelnom predsedniku Džozefu Bajdenu, koji je rusku intervenciju u Ukrajini nazvao genocidom.

Tramp je za Foks njuz kritikovao Bajdena zbog politike, za koju je ocenio da je dovela do rekordno visoke inflacije.

- A sada dodajte tome šta se dešava u Ukrajini. To je genocid - prenosi The Hill.

9.14 - Nehamer: Putin obećao sigurnost u snabdevanju gasom

Austrijski kancelar Karl Nehamer preneo je da je predsednik Rusije Vladimir Putin, u razgovoru koji je imao sa njim početkom nedelje, obećao sigurnost u snabdevanju gasom i plaćanje u evrima.

Tanjug/Steffi Loos/Pool via AP
 

9.12 - Ukrajina: Devet koridora danas, iz Marijupolja automobilima

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk saopštila je da je za danas dogovoreno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila, među njima i privatnim automobilima iz opkoljenog grada Marijupolja.

Drugi pravci evakuacije su iz Berđanska, Tokmaka i Energodara, saopštila je ukrajinska zvaničnica.

9.08 - Blinken: Rat daleko od završetka

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je da je sukob u Ukrajini daleko od završetka uprkos povlačenju ruskih trupa iz okoline Kijeva.

- Rusija preraspoređuje svoje snage kako bi nastavila napade na istoku i jugu Ukrajine - rekao je Blinken.

Olivier Douliery/Pool Photo via AP
 

8.59 - Zelenski poručio EU: Prestanite da sponzorišete rusku vojnu mašinu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je Evopsku uniju da uvede embargo na rusku naftu.

- Pre svega, potreban nam je embargo na naftu. I jasna spremnost Evrope da se odrekne sve ruske energije. Evropska unija mora da prestane da sponzoriše rusku vojnu mašinu - rekao je Zelenski, prenosi Gardijan.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

8.10 - DNR: Predalo se više od 300 ukrajinskih marinaca

Više od 300 ukrajinskih marinaca predalo se u Mariupolju, saopštio je Štab Teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

- Naši vojnici nastavljaju da zarobljavaju militante iz 36. brigade Oružanih snaga Ukrajine u Mariupolju. Do sinoć se predalo 1.350 ukrajinskih marinaca - navedeno je u saopštenju.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče ujutro da se predalo 1.026 ukrajinskih marinaca, uključujući 162 oficira i 47 žena pripadnika.

8.01 - SAD: Novo oružje Ukrajini za zaustavljanje ofanzive na istoku

Prvi put od početka ruske operacije u Ukrajini, SAD šalju Kijevu sofisticiranije i teže naoružanje, koje su neki zvaničnici administracije Džozefa Bajdena smatrali do pre nekoliko nedelja prevelikim rizikom za eskalaciju sukoba, prenosi CNN.

7.40 - Australija proširila sankcije na više ruskih kompanija

Australija je danas uvela ciljane finansijske sankcije za 14 ruskih državnih preduzeća, među njima kompanije uključene u sektora odbrane, kao što su proizvođač teretnih vozila Kamaz, i brodograditeljske kompanije SEVMAŠ i OSK.

Sankcije će se takođe proširiti na kompaniju Roselektronika, odgovornu za proizvodnju oko 80 odsto svih ruskih elektronskih komponenti, i Ruske železnice, zbog invazije Moskve na Ukrajinu, precizirala je australijska ministarka spoljnih poslova Maris Pejn u saopštenju, prenosi Rojters.

7.35 - LNR: Ukrajinske snage pucale na konvoj sa izbeglicama

AP Photo/Vadim Ghirda
 

Ukrajinski militanti pucali su na kolonu automobila sa izbeglicama u oblasti Harkova, dve osobe su poginule, a tri povređene, saopštilo je Generalno tužilaštvo samorpoglašene Luganske narodne republike (LNR).

Navedeno je da je iz minobacača i mitraljeza pucano na kolonu automobila u kojoj su se civili kretali iz LNR u Ukrajinu, prenosi RIA Novosti.

7.30 - Rusija uvodi sankcije članovima Kongresa SAD

Rusija uvodi recipročne sankcije prema 398 poslanika Predstavničkog doma američkog Kongresa i 87 kanadskih senatora, javila je agencija Interfaks, citirajući rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je navelo da je taj potez usledio nakon što je Vašington prošlog meseca objavio sankcije protiv 328 članova ruske Dume.
 

7.20 - Rusija: Na krstarici Moskva požar i eksplozija municije

Rusija je danas saopštila da je glavni brod njene Crnomorske flote, raketna krstarica Moskva, ozbiljno oštećen i da je njegova posada evakuisana nakon eksplozije za koju Ukrajina tvrdi da je rezultat raketnog udara.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je požar na raketnoj krstarici Moskva izazvao eksploziju municije, preneo je TAS S.

Nije navedeno šta je izazvalo požar, ali Maksim Marčenko, ukrajinski guverner regiona oko crnomorske luke Odesa, saopštio je da je Moskva pogođena sa dve protivbrodske krstareće rakete Neptun ukrajinske proizvodnje, prenosi Rojters.

7.05 - Moskva: Znamo da je Srbija pod pritiskom glasala u UN

Profimedia
 

Moskva prima k znanju izjave srpskih političara da je Beograd bio pod pritiskom da glasa za suspenziju Rusije iz Saveta UN za ljudska prava, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Svakako uzimamo u obzir izjave srpskih političara o pritisku koji je na njih vršen", rekla je ona na konferenciji za novinare, prenosi TAS S.

6.55 - Zelenski će morati da odgovara ako se nesto desi Medvedčuku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski moraće da odgovara ako se bilo šta desi ukrajinskom političaru Viktoru Medvedčuku, izjavio je predsednik ruske državne Dume Vjačeslav Volodin.

- Medvedčuk se zalagao sa nezavisnu Ukrajinu, stvaranje države van blokova, a to je ono što ga razlikuje od Zelenskog koji igra kako SAD sviraju-naveo je Volodin na platformi Telegram.

Prema njegovim rečima, "to je razlog zašto Vašington i Brisel ne podržavaju Medvedčuka", a ukrajinski predsednik nastoji da ga prikaže kao izdajnika, prenela je agencija TAS S.

Šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Ivan Bakanov potvrdio je u utorak uveče da je uhapšen poslanik i šef političkog saveta stranke Opoziciona platforma - Za život Viktor Medvedčuk.

Medvedčuk je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru, odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobegao 28. februara, četiri dana nakon napada Rusije na Ukrajinu i da mu se od tada gubi trag.

Ukrajinske vlasti Medvedčuka sumnjiče za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine.

On se u Ukrajini smatra saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina, koga naziva "ličnim prijateljem", a mediji navode i da je Putin kum njegove najmlađe ćerke.

6.40 - Putin danas zakazao sastanak o sektoru nafte i gasa

Predsednik Rusije Vladimir Putin održaće danas sastanak o aktuelnoj situaciji u sferi nafte i gasa, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsednik Putin nastaviće rad na sektorima, a sastanak o trenutnoj situaciji u sektoru nafte i gasa zakazan je za četvrtak", rekao je Peskov.


Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike