Putin: Neprijateljske zemlje priznaju da ne mogu bez ruskih energenata

14.04.2022

14:42

0

Alternativa trenutno ne postoji

Putin: Neprijateljske zemlje priznaju da ne mogu bez ruskih energenata
putin - Copyright Profimedia

Evropske zemlje svojom retorikom o napuštanju ruskih energenata dodatno destabilizuju tržište i podižu cene svojim građanima, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Uprkos stvarima koje su svima očigledne, evropske zemlje neprekidno govore o odbijanju ruskih isporuka (energije) destabilizujući tržište još više, tako da vlastitim snagama naduvavaju cene, pre svega njihovim građanima - rekao je na sastanku o situaciji u ruskoj industriji nafte i gasa.

Putin je ocenio da trenutno ne postoji razborita alternativa ruskom gasu u Evropi i da je zamena ruskih energenata moguća tek u budućnosti.

AP Photo/Pavlo Palamarchuk, File
 

- Ono što iznenađuje jeste to da takozvani partneri iz neprijateljskih zemalja priznaju da ne mogu bez ruskih energenata, uključujući prirodni gas. Jednostavno za Evropu sada ne postoji racionalna zamena - rekao je ruski lider dodajući: „Da, tako nešto je moguće, ali sada toga nema, svi to shvataju".

Kako je objasnio, slobodnih količina na svetskom tržištu jednostavno nema, a isporuke iz drugih zemalja, pre svega iz Sjedinjenih Država u Evropu, koštaće, kaže, potrošače višestruko skuplje i uticaće na životni standard ljudi i na konkurentnost ekonomija evropskih zemalja.

Prema Putinovim rečima, Evropa je spremna da napusti zelenu agendu i da se ponovo osloni na energiju sa visokim emisijama ugljenika.

- One (evropske zemlje) su spremne da zaborave na svoje tzv. zelenu agendu i da se ponovo oslone na energiju sa visokim ugljeničnim otiskom, koju su donedavno hteli u potpunosti da ugase, nazivajući je ''arhaičnom'' i ''prljavom'' - rekao je Putin.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike