NATO kontroliše nebo iznad Bugarske: U komšiluk nam stigli "tajfuni" i holandski F-35 (VIDEO)

13.04.2022

16:28 >> 16:29

0

Portparolka NATO-a Oana Lungesku napisala je na svom Tviter da će britanski i holandski avioni u ovoj misiji zameniti italijanske "jurofajtere"

NATO kontroliše nebo iznad Bugarske: U komšiluk nam stigli "tajfuni" i holandski F-35 (VIDEO)
1920px-Typhoon_f2_zj910_arp - Copyright Wikipedia

Britanski borbeni avioni "tajfun" i holandski F-35 čuvaće nebo iznad Rumunije i Bugarske, saopštio je NATO.

Portparolka NATO-a Oana Lungesku napisala je na svom Tviter da će britanski i holandski avioni u ovoj misiji zameniti italijanske "jurofajtere".

 

 

Ukupno četiri holandska aviona F-35 sletela su u vazduhoplovnu bazu blizu Plovdiva, kako bi u naredna dva meseca pomogli bugarskom ratnom vazduhoplovstvu u kontroli neba iznad te države.

Raspoređivanje borbenih aviona u Bugarskoj i Rumuniji deo je zajedničkog odgvora članica NATO na upad ruskih snaga u Ukrajinu.

Bugarska već godinama ima ozbiljne probleme, jer je postojeća eskadrila "migova-29" zrela za ozbiljni remont, što je u toj državi podstaklo oštru polemiku između predsednika Rumena Radeva i premijera Kirila Petkova.

Posle nekoliko nedelja natezanja, dogovoreno je da se "migovi-29" remontuju u Poljskoj, dok će "migovi-21" biti modernizovani u Rumuniji.

Ova dva tipa borbenih aviona ostaće u naoružanju bugarskog ratnog vazduhoplovstva dok iz SAD ne stigne osam letelica F-16, čiju je prodaju nedavno odobrio Stejt department.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike