Izbori u Francuskoj: Le Pen vodi, ali ide u drugi krug sa Makronom (FOTO)

10.04.2022

17:58 >> 20:26

0

Autor: M.Vukićević

U Francuskoj je jutros počeo prvi krug predsedničkih izbora, a od 8 sati ujutru moglo je da glasa oko 48,7 miliona registrovanih birača

Izbori u Francuskoj: Le Pen vodi, ali ide u drugi krug sa Makronom (FOTO)
Francuska izbori - Copyright AP/Jean-Francois Badias/Bob Edme /Daniel Cole

Prema prvim preliminarnim poluzvaničnim rezultatima izbora za predsednika Francuske na osnovu 20 miliona prebrojanih glasova, Marin Le Pen vodi sa 27,8 odsto osvojenih glasova, dok Emanuel Makron ima podršku 26,2 odsto glasača

Prema prvim izlaznim anketama kandidati će ići u drugi krug predsedničkih izbora koji se održava 24. aprila.

Treće mesto osvojio je Žan-Lik Melasnšo sa 20,2 odsto glasova.

Slede Erik Zemur sa 6,8 procenata, Valeri Pekres sa 4,6 odsto, Janik Žado sa 4,6 odsto i Žan Lasal sa 3,2 odsto, Fabijen Rusel sa 2,5 odsto glasova, An Idalgo sa 1,9 odsto, Nikola Dipon Enjan sa 1,9 dosto, Filip Putu sa 0,7 odsto i Natali Arto sa 0,6 odsto glasova.

Prva izjava Marin le Pen

Kandidatkinja krajnje desnice Marin le Pen pozvala je večeras "sve koji nisu glasali za Emanuela Makrona" da joj se pridruže, uz obećanje da će dovesti Francusku u red za pet godina. Opširnije čitajte klikom na link.

U Francuskoj je jutros počeo prvi krug predsedničkih izbora, a od 8 sati ujutru moglo je da glasa oko 48,7 miliona registrovanih birača.

AP Photo/Francois Mori, File
 

Belgijski i švajcarski mediji objavili su rezultate izlaznih anketa izbora i prema njima u drugi krug ulaze Emanuel Makron i Marin le Pen i izjednačeni su izjednačeni, imaju po 24 odsto.

AP Photo/Michel Spingler
 

Makron posle izbora: "Želim da doprem do svih onih koji žele da rade za Francusku"

Predsednik Francuske Emanuel Makron zahvalio je večeras svim građanima koji su glasali za njega u prvom krugu predsedničkih izbora. Opširnije čitajte klikom na link.

Levičarski populista Žan-Lik Melanšon koji se nadao drugom krugu, osvojio je 19 odsto glasova, a Erik Zamur je uzeo samo osam odsto.

 

 

U prvom krugu je učestvovalo ukupno 12 kandidata za predsednika.

Francusku izbornu kampanju zasenio je rat u Ukrajini.

Francuski predsednik ima dalekosežna ovlašćenja i na toj funkciji je pet godina. On je moćniji od premijera kojeg imenuje i ima odlučujući uticaj na sudbinu zemlje.

Rezultati izlaznih anketa objavljeni su samo u Belgiji i Švajcarskoj, budući da bi u Francuskoj to značilo kršenje izborne tišine.

Le Penova spremila šampanjac

U izbornom štabu Marin le Pen je spremljen šampanjac.

 

 

Atmosfera u Makronovom izbornom štabu

U izbornom štabu Emanuela Makrona vlada napeta atmosfera. Ipak, svi se nadaju pobedi. Aktuelni predsednik Francuske je rekao ranije da se nada još jednom mandatu.

 

 

Lideri različito podržavaju Makrona i Le Penovu

Posle objavljivanja prvih procena rezultata prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, prema kojima je aktuelni predsednik Emanuel Makron zauzeo prvo mesto sa 28,6 odsto, a kandidat desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen 24,4 odsto glasova, pojedini kandidati su najavili koga će podržati u drugom krugu.

Livičarski kandidat i gradonačelnica Pariza od 2014. godine, An Idalgo, koja je osvojila 1,9 odsto glasova, prva se obratila novinarima i pozvala svoje birače da glasaju protiv krajnje desnice i svoj glas daju Makronu 24. aprila, preneo je TF1 anfo.

Valeri Pekres, koja ima podršku Republikanaca, Unije demokrata i partija centra, osvojila je 4,6 odsto glasova.

Ona je izjavila da je zabrinuta i da bi projekat Marin Le Pen doveo zemlju do razdora i bankrota.

Pixabay AP/Michel Euler Ludovic Marin Francois Mori
 

Pekres je istakla da Le Pen diskredituje njena bliskost sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da će stoga glasati za Emanuela Makrona da bi sprečila Le Pen da dođe na vlast.

Lider ekstremne desnice Erik Zemur koji je osvojio 6,8 dosto glasova rekao je da će pozvati svoje pristalice da podrže Marin Le Pen u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj 24. aprila.

Ifop: Makron pobeđuje u drugom krugu sa 51 odsto glasova

 Podaci ankete agencije Ifop o namerama glasača u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj za televiziju TF1 pokazala je da će francuski predsednik Emanuel Makron pobediti u drugom krugu izbora 24. aprila sa 51 odsto glasova. Marin Le Pen bi trebalo da osvoji 49 odsto glasova.

Agencija Rojters je prethodno javila da prema prvim preliminarnim poluzvaničnim rezultatima izbora za predsednika Francuske na osnovu 20 miliona prebrojanih glasova, koji ne predstavljaju reprezentativni uzorak u velikm gradovima, Marin Le Pen vodi sa 27,8 odsto osvojenih glasova, dok Emanuel Makron ima podršku 26,2 odsto glasača.

I francuska televizija BFM koja prati rezultate uživo u jednom trenutku je na svom sajtu imala informaciju da Le Pen vodi za gotovo tri odsto glasova u odnosu na Makrona, dok prema trenutnim podacima na BFM Makron ima 30,18, a Le Pen 27,09 procenata.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike