Jedan od najgorih zatvora na svetu: Leže jedni preko drugih, u istoj vodi se kupaju, a u hrani nalaze i nokte

07.04.2022

18:57

0

Autor: N. Pavlović

Uprkos svemu, postoje i aktivnosti koje im nakratko vraćaju osmeh na lice

Jedan od najgorih zatvora na svetu: Leže jedni preko drugih, u istoj vodi se kupaju, a u hrani nalaze i nokte
filipini-zatvor - Copyright Profimedia

Zatvori svakako nisu prijatna mesta, ali "Kezon" na Filipinima važi za jedan od najgorih na svetu.

Ova kaznena ustanova je u Manili izgrađena tako da može da primi 800 zatvorenika, međutim, trenutno ih ima najmanje 3.800.

Prizori su zastrašujući. Osuđenici leže jedni na drugima, na stepenicama, terenu za košarku ili u ležaljkama koje su napravili od ostataka ćebadi.

Kupaju se u istoj vodi u kojoj peru odeću, a uz to i kuvaju u neposrednoj blizini.

Uprkos svemu, postoje i aktivnosti koje im nakratko vraćaju osmeh na lice, a to su grupna takmičenja u plesu.

U "Kezon", objekat star šest decenija, uglavnom se odvode zatvorenici koji čekaju suđenje.

Među njima je bio i Rejmund Narag. Imao je 20 godina kada je, kako tvrdi, lažno optužen za ubistvo zbog čega je bio iza rešetaka sedam godina, u ćeliji sa još 30 muškaraca.

Gladovao je godinama jer je živeo samo od suve ribe. Ipak, završio je studije na Univerzitetu u Mičigenu i danas je doktor krivičnog prava i asistent na Univerzitetu Sautern Ilinois. Odlučio je da se vrati u svoj nekadašnji "kavez" da bi izučavao kako filipinski zatvori mogu biti reformisani.

Upravo "Kezon" važi za najnaseljeniji zatvor, odnosno, najprenatrpaniji na svetu.

- Iz prve ruke sam video komplikacije koje nastaju kada rukovodite prepunom i nedovoljno finansiranom zatvorskom institucijom u kojoj nema ni dovoljno stražara i drugog osoblja - rekao je.

Kako je opisao, hrana nije samo neprimerena, već se često u njoj mogu naći nokti ili bubašvabe. Takođe, služi se u neobičnim delovima dana zbog čega se ne može steći nikakav osećaj rutine kako bi se lakše podneo boravak u zatvoru.

Surovi uslovi dovode do ozbiljnih zdravstvenih problema, poput osipa i plikova na koži. Bilo je i zatvorenika koji su pretpeli šlogove zbog neugodnih položaja u kojima su spavali.

- Osuđenici su podložni zarazama. Žive u prepunim ćelijama sa lošom ventilacijom. Količina pijaće vode je ograničena. Porcije hrane nemaju dovoljno nutritivnih vrednosti. I bolesni i zdravi zatvorenici borave u istim ćelijama. Svakog meseca u Kezonu umre dva do pet zatvorenika od razičitih bolesti - dodao je.

Profimedia
 

Osim toga, sa manjkom sna i dosadom je teško boriti se, posebno jer dovode do depresije i drugih mentalnih oboljenja.

Narag kaže da ga je sedam godina, koliko je bio zatočen u zatvoru, nateralo da govori o hororima kojima je svedočio. Iskustva je sakupio u knjizi "Sloboda i smrt unutar gradskog zatvora".

Duterte - najbrutalniji predsednik? Stoji iza odreda smrti i okrutnih šala, a rekao je da bi ubio i rođenu decu

Između ostalog, naveo je i da su stražari primoravali zatvorenike da vise sa šipki satima, poput šišmiša, gušili ih, pa čak i pržili toplim voskom po genitalijama. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike