Uvedena i smrtna kazna streljanjem: Osuđenici sada mogu da izaberu način pogubljenja, vlasti posebno renovirale zatvor za tu namenu!

20.03.2022

12:59

0

Električna stolica je bila dominantan vid pogubljenja

Uvedena i smrtna kazna streljanjem: Osuđenici sada mogu da izaberu način pogubljenja, vlasti posebno renovirale zatvor za tu namenu!
smrtna-kazna - Copyright Kinard Lisbon/South Carolina Department of Corrections via AP, File

Kazneno-popravno odeljenje Južne Karoline je saopštilo da osuđenici na smrt mogu od sada birati i streljanje kao vid izvršenja kazne.

Departman je obavestio državnog tužioca Alana Vilsona da su završili sa renoviranjem prostorije u zatvoru Broad River u kome se, prema novouspostavljenim protokolima, mogu izvršavati takva pogubljenja.

Za sada nema zakazanih pogubljenja u Južnoj Karolini, a jedno vreme su bila pauzirana zbog pomenutog renoviranja.

South Carolina Department of Corrections via AP, File
 

U maju 2021. guverner Henri Mekmaster je potpisao zakon kojim se električna stolica priznaje kao primarni vid pogubljenja, ali je osuđenicima ostavljen i izbor streljanja ili smrtonosne injekcije.

Kako se navodi, osuđenik bi bio zavezan za stolicu, a glavu će mu prekrivati kapuljača. Nakon toga, član streljačkog voda će malu metu postaviti kod zatvorenikovog srca. U streljačkom vodu će biti tri člana, a svedoci neće smeti da vide njihovo oružje.

Oni koji budu pucali, odnosno, izvršavali smrtnu kaznu streljanjem, moraće da ispune određen broj uslova.

Trenutno ima 35 muškaraca osuđenih na smrt u Južnoj Karolini, a poslednje pogubljenje dogodilo se injekcijom 2011. godine. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike