Ovako je izgledalo venčanje Džulijana Asanža: Mlada u venčanici poznate dizajnerke stigla u ozloglašeni zatvor (FOTO/VIDEO)

23.03.2022

16:15

0

Mladenci su bili veoma uzbuđeni

Ovako je izgledalo venčanje Džulijana Asanža: Mlada u venčanici poznate dizajnerke stigla u ozloglašeni zatvor (FOTO/VIDEO)
stela-moris - Copyright AP Photo/Matt Dunham

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž oženio se dugogodišnjom partnerkom Stelom Moris u zatvoru "Belmarš" na jugoistoku Londona.

Maloj ceremoniji mogla su da prisustvuju samo četiri gosta - dva zvanična svedoka i dva čuvara, a venčanje je održano tokom perioda kada su dozvoljene posete zatvoru.

Novinarima i fotografima je pristup bio zabranjen, ali je Morisova uslikana u venčanici kada je dolazila na venčanje.

Venčanicu, ali i kilt Džulijana Asanža, kreirala je čuvena britanska dizajnerka Vivijen Vestvud, koja je prethodno učestvovala u kampanji protiv Asanžove deportacije u SAD.

Podsetimo, Vrhovni sud Velike Britanije odbio je 14. marta žalbu osnivača Vikiliksa na odluku o ekstradiciji u SAD, gde se suočava sa optužbama za špijunažu.

Asanž se našao na meti američkih tužilaca koji su podigli optužnicu po 17 tačaka za špijunažu, kao i za zloupotrebu računara zbog objavljivanja više hiljada procurelih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Tužioci navode da je Asanž nezakonito pomogao analitičarki obaveštajne službe američke vojske Čelsi Mening da ukrade poverljive diplomatske depeše i vojne fajlove koje je kasnije objavio Vikiliks.

AP Photo/Matt Dunham
 

Iako je Asanž već godinama bio na radaru CIA, planovi da se pokrene pravi rat protiv njega započeti su kada je Vikiliks objavljivao dokumenta koji prikazuju koje osetljive alate za hakovanje koristi Agencija. Tzv. "Sef 7" je, kako je CIA navela, bio najveći gubitak podataka u istoriji ove agencije.

Asanž je sedam godina proveo u Ambasadi Ekvadora u Londonu, zahvaljujući čemu je izbegavao izručenje SAD, međutim, britanska policija  je 2019. godine upala unutra i uhapsila ga. Stelu Moris upoznao je dok je radila u njegovom pravničkom timu, a u vezi su od 2011. U međuvremenu su dobili i dva sina.

Mlada je rekla da se udaje za ljubav svog života koga je opisala kao divnog, inteligentnog i pametnog.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

- Naravno, veoma smo uzbuđeni iako su uslovi veoma ograničavajući. Svi gosti i svedoci moraju da napuste ceremoniju čim se završi. Džulijan se raduje venčanju jer će se konačno upriličiti, mesecima nakon što smo poslali zahtev - poručila je.

Nedavno je za Gardijan napisala: "Uverena sam da se plaše da će ga ljudi videti kao ljudsko biće. Ne kao ime već kao osobu. Njihov strah otkriva da žele da Džulijan ostane nevidljiv javnosti po svaku cenu, čak i na dan venčanja i naročito na taj dan".

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike