Oglasio se Medinski: Ukrajina se složila da će biti neutralna, ali po pitanju Krima i Donbasa nema napretka

03.04.2022

08:14

0

Mirovni pregovori se nastavljaju

Oglasio se Medinski: Ukrajina se složila da će biti neutralna, ali po pitanju Krima i Donbasa nema napretka
medicinski-gomelj - Copyright Profimedia

Rusija je danas saopštila da se mirovni pregovori sa Ukrajinom nastavljaju sutra video-konferencijom i da nisu napredovali dovoljno za sastanak predsednika dve zemlje, kao i da je stav Moskve o statusu Krima i Donbasa ostao nepromenjen.

- Nacrt sporazuma nije spreman za sastanak na vrhu. Ponavljam iznova i iznova: pozicija Rusije o Krimu i Donbasu ostaje nepromenjena - saopštio je glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski na Telegramu.

Medinski je rekao i da je Kijev počeo da pokazuje realističniji pristup mirovnim pregovorima, kao i da se Ukrajina složila da će biti neutralna, da neće imati nuklearno oružje i da se neće pridružiti NATO-u, kao i da će odbiti da bude domaćin vojnim bazama.

Profimedia
 

Ali po pitanju Krima, koji je Rusija pripojila od Ukrajine 2014. i dva samoproglašena regiona u istočnom Donbasu koje je ruski predsednik Vladimir Putin priznao kao nezavisne u februaru, Medinski je naglasio da nije bilo napretka.

Medinski je izjavio i da ne deli optimizam ukrajinskog pregovarača Davida Arahamije, koji je u subotu rekao ukrajinskoj televiziji da je nacrt sporazuma dovoljno uznapredovao da omogući konsultacije između Putina i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

- Nažalost, ne delim Arahamijin optimizam. Štaviše, ukrajinski diplomatski i vojni eksperti mnogo zaostaju u potvrđivanju čak i onih sporazuma koji su već postignuti na političkom nivou - saopštio je Medinski.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike