U centru Zagreba grafit "Slava Ukrajini" sa ustaškim "U" (FOTO)

03.04.2022

19:10

0

U širem centru Zagreba snimljeno je više grafita s ukrajinskim pozdravom, među kojima je i jedan s ustaškim stilizovanim slovom "U"

U centru Zagreba grafit "Slava Ukrajini" sa ustaškim "U" (FOTO)
zagreb-g69eba2c55_1920 - Copyright Pixabay

U širem centru Zagreba snimljeno je više grafita s ukrajinskim pozdravom, među kojima je i jedan s ustaškim stilizovanim slovom "U" u nazivu Ukrajine.

- Od proskribovanog pozdrava nalik ustaškom ''Za dom spremni'', pozdrav ''Slava Ukrajini'' i odgovor ''Slava herojima'' u samo nekoliko dana postao je praktično znak legitimacije i simbol podrške Ukrajini nakon početka ruskog napada. Njime se služe i ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, kao i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je u parlamentu zaradio unisoni aplauz kada ga je izgovorio - piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti, prenosi Tanjug.

Pre nego što je "legalizovan" njime se služila ukrajinska desnica, pre svih pripadnici Azova i Desnog sektora, a zbog njega je hrvatski fudbaler Domagoj Vida pre samo četiri godine morao da se izvini ruskom narodu, dok je bivši reprezentativac i član štaba Ognjen Vukojević izbačen sa Svetskog prvenstva, podseća portal.

 

 

Vukojevića je, dodaje se, Fifa kaznila sa 12.800 evra, uz upozorenje da će, ako se tako nešto ponovi, snositi puno strože sankcije.

- Danas je pozdrav poželjan, a Rusija izbačena s Fifinih takmičenja, kao i ostalih sportskih i društvenih manifestacija, kao i ekonomskih i političkih organizacija. Nova ukrajinska vlast tvrdi da je pozdrav bio bez razloga proskribovan, da je uveden početkom 20. veka kao pozdrav domovini - piše portal.

Ističe, da istoričari pak tvrde da ovaj pozdrav potiče iz Prvog svetskog rata, kada su se jedinice Ukrajinske Narodne Republike borile protiv Rusije, na strani nemačkih i austrougarskih vojnika.

Masovno se, kažu, počeo koristiti kasnije kao pozdrav Organizacije ukrajinskih nacionalista, a dodatno su ga popularizovale pristalice desničarskog vođe Stepana Bandere koji su mu dodali i fašistički pozdrav rukom i odgovor "Slava herojima".

Pod njim su članovi radikalnih desničarskih organizacija počinili zločine nad više desetina hiljada ljudi početkom 40-ih godina, pre svih Jevreja i Poljaka, uključujući žene i decu.

U vreme SSSR-a bio je zabranjen, da bi se kasnije na velika vrata vratio u upotrebu, piše portal nedeljnika Novosti.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike