Oštra poruka Pekinga: NATO "inicijator i najveći promoter ukrajinske krize" u ime SAD

02.04.2022

20:22

0

Umesto raspuštanja, zapadni vojni blok predvođen SAD proširio na istok i saterao Rusiju u ćošak

Oštra poruka Pekinga: NATO "inicijator i najveći promoter ukrajinske krize" u ime SAD
policy-2990080_960_720 - Copyright Pixabay

Kina veruje da je NATO trebalo da bude raspušten odmah nakon što se Sovjetski Savez raspao, pošto je zapadna alijansa i stvorena da bi obuzdavala SSSR, saopštio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan.

Liđijan je rekao i da se umesto raspuštanja, zapadni vojni blok predvođen SAD proširio na istok i saterao Rusiju u ćošak, što je na kraju i izazvalo sukob u Ukrajini, piše Raša Tudej.

- Kao proizvod Hladnog rata, NATO je trebalo da ode u istoriju kada se Sovjetski Savez raspao, rekao je portparol kineskog ministarstva na konferenciji za novinare u petak, na pitanje o izjavi njegove ruske koleginice Marije Zaharove, koja je rekla da je NATO geopolitičko oruđe SAD.

On je rekao da se NATO decenijama širio na istok, kršeći obećanja data sovjetskom rukovodstvu. To je gurnulo Rusiju "u ćošak", zbog čega je na kraju NATO bio "inicijator i najveći promoter ukrajinske krize" u ime SAD, dodao je Liđijan, i istakao da ta organizacija treba da razmisli o tome kako doprinosi evropskoj bezbednost.

Moskva je kao ključni razlog za pokretanje specijalne operacije u Ukrajini navela pretnju koju predstavlja puzajuća ekspanzija NATO na istok. Peking se složio sa opravdanjem, iako je kritikovao upotrebu vojne sile kao metoda rešavanja situacije.

Kina je više puta optuživala zapadne nacije za eskalaciju tenzija sa Rusijom, navodeći da je njihovo odbijanje da se pozabave legitimnom zabrinutošću Moskve uzrok krize. Peking je odbio da se pridruži sankcijama Rusiji, nazivajući ih nelegalnim i nesposobnim za rešavanje problema.

SAD i njihovi saveznici optužili su Kinu da je na "pogrešnoj strani istorije" u Ukrajini, preteći Pekingu kaznom ako podrži rusku vojnu kampanju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike