Vatikanska banka nije kupila rublje da bi platila ruski gas

02.04.2022

18:06

1

Informacija da je Rusija dekretom donela odluku da se gas plaća u rubljama uzburkala je javnost

Vatikanska banka nije kupila rublje da bi platila ruski gas
Vatikan - Copyright Pixabay

Portal 24sedam objavio je informaciju da je Vatikanska banka kupila rublje kako bi mogla da plaća ruski gas, što se ispostavilo kao netačno.

Naime, Rusi su krajem marta doneli dekret o plaćanju ruskog gasa u rubljama, nakon čega je evropska unija saopštila da se razgovara s energetskim kompanijama o načinu plaćanja gasa.

Informacija da je Vatikanska banka "popustila" i kupila rublje pojavila se krajm marta na Tviteru, bez prilaganja bilo kakvog dokaza. Ova informacija se najpre raširila u ruskim medijima, a potom je objavljena i u Britaniji.

Na kraju se ispostavilo da je tvit od kog je sve počelo bio samo šala. Autor tvita je nekoliko sati nakon objavljivanja obelodanio da je reč o šali i izvinio se pratiocima. O tome da Vatikan nije kupio rublje u vrednosti od 10 miliona evra zbog kupovine ruskog gasa pisao je i specijalizovani portal koji se bavi cenama energenata OilPrice.com.

Jasno je da Vatikanska banka nije kupila rublje u vrednosti od 10 miliona evra kako bi platila ruski gas.

Zbog toga je prvobitni, a sada ispravljeni tekst, objavljen na portalu 24sedam od strane Raskrinkavanja.ba dobio ocenu prenošenje lažne vesti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike