Sastanak Putin-Zelenski najverovatnije u Turskoj? Vazdušna uzbuna u brojnim regionima Ukrajine! (VIDEO/FOTO)

02.04.2022

21:17

0

Pratite iz minuta u minut sva dešavanja sa istoka Evrope u našem blogu

Sastanak Putin-Zelenski najverovatnije u Turskoj? Vazdušna uzbuna u brojnim regionima Ukrajine! (VIDEO/FOTO)
ukrajina 0204a - Copyright Profimedia

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 38. dan. Ukrajinske snage nastavljaju sa granatiranjem Donjecka i Gorlovke. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je izjavio da je napad na naftno postrojenje u Belgorodu na teritoriji Rusije njegovo naređenje. Amerika šalje novu vojnu pomoć Kijevu.

Šta znamo do sad?

- 38. dan ruske oslobodilačke vojne operacije u oblasti Donbas

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

Putin potpisao ukaz: Gas može da se kupi samo preko računa u ruskim bankama

- Zelenski moli Zapad za oružje

 - Rusi osvojili predgrađe Marijupolja, borbe i dalje traju

- Putin predložio ukrajinskim vojnicima da predaju oružje

- Bajden bio u Poljskoj, blizu granice sa Ukrajinom

- Britanski premijer Džonson nudi pomoć ukrajinskom predsedniku, Kina ostaje pri odluci da ne osudi rusku oslobodilačku akciju 

- Rusija prvi put upotrebila sistem "Kinžal"

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

- Sankcije uvedene protiv Rusije privremene

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

 

23.15 Oboren ukrajinski dron

U blizini Hersona, ruska protivvazdušna odbrana oborila je još jedan bespilotni avion Bairaktar ​​TB-2 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

 
23.00 Vatreni položaj u školi

Oružane snage Ukrajine postavile su u Zaporožju pozicije u srednjoj školi broj 24 u Hortickom okrugu. Oko zgrade su stambene zgrade i vrtić.

22.45 Pušilin pozvao na evakuaciju pre nego što počnu borbe

Šef DNR je pozvao stanovnike da što pre napuste Slavjansk i Kramatorsk.

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

-Svakodnevno dobijamo informacije o novim zločinima nad civilnim stanovništvom. Kada se streljaju civili koji pokušavaju da se evakuišu. Ne želimo da se ova lista puni pričama iz Kramatorska, Slavjanska, gde su nacisti već minirali brane i kritičnu infrastrukturu. Pozivamo stanovnike gradova koji još nisu oslobođeni da odu pre nego što se nacistički odredi rasporede u naselja, rekao je Pušilin.

22.30 Njujork: Protest podrške Ruskoj Federaciji i republikama Donbasa

U centru Njujorka održan je miting podrške Ruskoj Federaciji i republikama Donbasa sa sloganima „Ne ratu u Donbasu “ i „Zaustavite teror neonacista u Ukrajini“

Učesnici su rekli da Amerikance masovno „bombarduje” zapadna propaganda i da jednostavno ne znaju sve okolnosti ukrajinske krize.

 

 

22.10 Peking: Kao proizvod Hladnog rata, NATO je trebalo da ode u istoriju kada se Sovjetski Savez raspao

Kina veruje da je NATO trebalo da bude raspušten odmah nakon što se Sovjetski Savez raspao, pošto je zapadna alijansa i stvorena da bi obuzdavala SSSR, saopštio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan.

AP Photo/Ng Han Guan
 

Liđijan je rekao i da se umesto raspuštanja, zapadni vojni blok predvođen SAD proširio na istok i saterao Rusiju u ćošak, što je na kraju i izazvalo sukob u Ukrajini, piše Raša Tudej.

21.50 BBC: Britanskim PVO sistemom oboren ruski helikopter

Britanski javni servis Bi-Bi-Si objavio je danas video snimak, za koji tvrdi da je verifikovan, na kojem se, kako navodi Bi-Bi-Si, "čini" da prikazuje ukrajinske snage kako koriste brzi projektil "Starstrik" koji im je isporučila Britanija i obaraju ruski helikopter MI-28 u regionu Luganska na istoku Ukrajine.

21.30 Vazdušna uzbuna u brojnim regionima Ukrajine

Sirene zavijaju u Poltavskoj, Zaporoškoj, Kijevskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti, u samom Harkovu, Krivoj Rogu, kao i u Kramatorskoj i Artemovskoj (Bahmutskoj) oblasti.

21.15 U vazdušnom napadu uništena pista i skladište goriva

U ruskom vazdušnom napadu, danas je oštećena pista i skladište goriva u blizini grada Mirogorda, naveo je guverner Dmitro Lunjin u onlajn objavi.

Mirogord se nalazi u centralnoistočnoj ukrajinskoj oblasti Poltava, preneo je Rojters.

21.05 Mesto sastanka Putin-Zelenski verovatno Turska

Mesto sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog najverovatnije će biti Turska, izjavio je danas ukrajinski pregovarač David Arahamia.

Kako javlja Interfaks Ukrajina, Arahamia je ukrajinskoj televiziji rekao da vreme i mesto sastanka još nisu poznati, preneo je Rojters.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

21.00 Vladimir Kličko pohvalio Nemačku za pomoć koju pruža Ukrajini

Vladimir Kličko, bivši ukrajinski šampion u boksu čiji je brat gradonačelnik Kijeva, pohvalio je Nemačku za pomoć nakon sastanka sa zvaničnicima u Berlinu.

Profimedia
 

 

20.10 Peskov: Ukrajina nije želela da pregovara u Belorusiji

Ukrajina nije želela da pregovara sa Ruskom Federacijom u Belorusiji, pregovori su tamo vođeni teškom mukom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je za TV Belorusija 1 rekao da su prve dve runde pregovora koje su održane u Belorusiji dogovorene sa velikim poteškoćama.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

 

Prema rečima Peskova, "Ukrajinci zaista nisu želeli da idu tamo do samog kraja“, prenose RIA Novosti.

19.50 - BBC: Ruski helikopter pogođen britanskim raketnim sistemom?

Britanski javni servis Bi-Bi-Si objavio je danas video snimak, za koji tvrdi da je verifikovan, na kojem se, kako navodi Bi-Bi-Si, "čini" da prikazuje ukrajinske snage kako koriste brzi projektil "Starstrik" koji im je isporučila Britanija i obaraju ruski helikopter MI-28 u regionu Luganska na istoku Ukrajine.

Britanski ministar odbrane Ben Volas potvrdio je u martu da je Velika Britanija isporučila Ukrajini protivvazdušne rakete.

19.45 Ukrajinci žele mir

Najnovija istraživanja pokazuju da 74% građana Ukrajine podržava pregovore sa Rusijom. Prema anketi grupe „Rejting“, 74 odsto Ukrajinaca podržava ideju direktnih pregovora Zelenskog i Putina o okončanju rata.Protiv je 24% ispitanika.

Ljudi žele mir, a ne nastavak rata do poslednjeg Ukrajinca.

19.20 Ofanziva ruskih snaga

Ruska vojska je raketama „Iskander“ uništila više od 100 nacionalista i plaćenika koji su se nalazili u štabu odbrane u Harkovu, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov.

Snage Luganske Narodne Republike nastavljaju sa ofanzivom tokom koje je uništeno 30 nacionalista i pet ukrajinskih oklopnih vozila, kazao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Istovremeno, snage Donjecke Narodne Republike uništile su 59 ukrajinskih nacionalista, dva oklopna i jedno borbeno vozilo, naveo je Konašenkov.

 

19.05 Litvanija potpuno obustavila uvoz ruskog gasa

Litvanija je potpuno obustavila uvoz ruskog gasa, saopštio je danas predsednik te zemlje Gitanas Nauseda.

18.37 Zastava Ukrajine ponovo iznad Černobilja

Ukrajinska zastava podignuta je danas iznad zatvorene nuklearne elektrane u Černobilju, dok su zaposleni pevali nacionalnu himnu i slavili odlazak ruskih trupa koje su nedeljama bile u Černobilju, prenosi BBC.

Ukrajinska nuklearna kompanija Energoatom saopštila je na Telegramu da su ruske snage napustile ugašenu nukelarnu elektranu Černobilj, koju su zauzele prošlog meseca.

18.23 - Ukrajinska vojska gađala DNR nedozvoljenim granatama

Ukrajinska vojska gađala je Donjecku Narodnu Republiku granatama kalibra 122 milimetra, saopštio je Zajednički centar za kontrolu naoružanja.

Kako se navodi, pale su četiri granate na mesto Novotoškovsko, međutim, za sada nije poznato da li ima poginulih ili ranjenih.

16.04 - Turska nudi evakuaciju iz Mariupolja brodovima

Turska je ponudila da brodovima evakuiše ljude iz ukrajinskog grada Mariupolja, koji se nalazi pod blokadom ruskih snaga, saopštio je danas ministar odbrane Hulusi Akar.

Naveo je da Turska može brodovima da pomogne evakuaciju iz Mariupolja, lučkog grada na jugu Ukrajine, posebno kada je reč o civilima, povređenima, turskim državljanima i državljanima drugih zemalja, prenosi CNN.

15.42 - Karla del Ponte nazvala Putina ratnim zločincem

Profimedia
Karla del Ponte

Bivša glavna haška tužiteljka Karla del Ponte pozvala je stalni Međunarodni krivični sud da izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog, kako tvrdi, ratnih zločina počinjenih u Ukrajini, preneo je britanski Gardijan.

- Putin je ratni zločinac - navela je u intervjuu za švajcarski list "Le Temps" Del Ponteova (75), koja je istraživala ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

15.40 - Rusija prizemljila i prisvojila preko 400 aviona

Svi strani iznajmljeni avioni koji su ostali u Rusiji nakon raskida ugovora o lizingu sa Zapada ostaće u Rusiji, izjavio je u četvrtak zamenik premijera Jurij Borisov.

Sankcije koje su uvele zapadne sile kao odgovor na rusku vojnu kampanju u Ukrajini primorale su zapadne firme da raskinu ugovore o lizingu sa ruskim avioprevoznicima za preko 500 aviona. Rusija je saopštila da je 78 ovih aviona zaplenjeno u inostranstvu, što znači da je ostalo više od njih 400.

15.15 - Čečeni napali uporište ukrajinskih neonacista

 

 

Čečenski lider Ramzan Кadirov je na svom Telegram kanalu podelio snimak borbenih aktivnosti specijalnih snaga, koje su krenule u napad na fabriku u Marijupolju, gde je uporište ukrajinskih neonacista.

14.43 - Rusija pokrenula krivični postupak zbog napada u Belgorodu

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog toga što su ukrajinske snage izvele "teroristički napad" na teritoriju ruske Belgorodske oblasti sa najmanje četiri vazdušna napada, saopštio je Komitet na Telegramu.

- Zbog terorističkog napada Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji Belgorodske oblasti pokrenut je krivični postupak prema članu 205 Krivičnog zakonika Rusije (teroristički napad) - navodi se u saopštenju.

14.07 - Peskov: Procena odnosa kad se Evropa „otrezni od burbona"

Kada se Evropljani „otrezne od američkog burbona“ i shvate da su sami odgovorni za sudbinu svog kontinenta, doći će vreme za ponovnu procenu odnosa sa Rusijom i dijalog, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Dmitrij Peskov

Peskov je na TV Rusija 1 rekao da će vreme za ponovnu procenu odnosa i dijalog Rusije i Evrope doći kada se „Evropljani malo otrezne od američkog burbona" i kada ipak shvate da, kako je rekao, „mi sami treba da brinemo o sudbini našeg kontinenta, Evrope, pa i Evroazije", prenosi RIA Novosti.

13.50 - Putin i Tokajev: Važno postići sporazum o neutralnosti Ukrajine

Predsednici Rusije i Kazahstana, Vladimir Putin i Kasim-Džomart Tokajev, saglasili su se tokom današnjeg telefonskog razgovora da je od vitalnog značaja postizanje sporazuma o neutralnom, vanblokovskom i nenuklearnom statusu Ukrajine, saopštio je kabinet predsednika Kazahstana.

13.49 - Ukrajinci gađali Svetogorski pravoslavni manastir

Ukrajinska vojska namerno je gađala Svetogorski pravoslavni manastir u Donjeckoj oblasti iz višecevnog sistema „Grad“, da bi za to optužila rusku vojsku, rekao je bivši mlađi vodnik neonacističkog bataljona „Ajdar“ (zabranjen u Rusiji) koji se predao i prešao na stranu Rusije.

- Nedavno je u Svjatogorsku gađan manastir, tamo gde su ljudi. Ima poginulih. To je namerno učinjeno - kao da ga je navodno gađala ruska vojska. U stvari, gađa ukrajinska armija kako bi dodatno podstakla sukob protiv Rusije. Manastir je snažno granatiran iz sistema 'Grad'. Koliko znam, dvoje ljudi je poginulo  ispričao je pripadnik „Ajdara“ .

13.00 - Kadirov: "Ukrajinski nacisti" u Marijuolju saterani u ćošak

AP Photo/Musa Sadulayev, file
Ramzan Kadirov

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je danas da su, kako je naveo, "ukrajinski nacisti" u Marijupolju "saterani u ćošak" i da imaju samo dva očigledna izbora - da dobrovoljno polože oružje ili da "umru bez počasti".

Kadirov je na Telegramu još jednom izneo tvrdnju da ukrajinski militanti drže hiljade civila kao taoce, što otežava zadatak ruskih trupa, prenosi RIA Novosti.

Naveo je da su ekstremisti sada koncentrisani najviše na području metalurškog kombinata "Azovstalj".

12.50 - Medvedev objasnio šta koči proces: Ukrajina može u Evropsku uniju, ali postoji jedan problem

Ukoliko Ukrajina želi da uđe u Evropsku uniju, treba da uđe, ali i da ima u vidu iskustvo Crne Gore i Makedonije koje su uspele da stignu tamo samo preko NATO-a, saopštio je na Telegramu zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

AP photo
Dmitrij Medvedev

- Sada Ukrajina ponovo želi u EU. Više nego ikad. I sve je to u redu. Ukrajincima je poznat naš stav: ako tako želite, pridružite se, svejedno - istakao je Medvedev.

12.15 - Nemački vicekancelar: Odbijanje bojkota ruskog gasa bilo je ispravno

Nemački vicekancelar Robert Habek izjavio je da je odbijanje bojkota ruskog gasa bilo ispravno, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

- Sada vidimo razmere svega ovoga. Koje su industrije zatvorene, koji sektori više ne mogu da se snabdevaju? Ovo nije igra, već veoma ozbiljan scenario sa mogućim dubokim podelama u poslovanju i društvu - rekao je Habek za "Rajniše post".

12.07 - Nemačka kupuje raketni sistem za odbranu od ruskih Iskandera

Nemačka razmišlja o kupovini raketnog odbrambenog sistema od Izraela ili Sjedinjenih Američkih Država za odbranu od pretnji ruskih raketa Iskander lociranih u Kalinjingradu.

Rakete Iskander imaju takav domet da mogu da stignu do skoro svih zapadnoevropskih zemalja i ne postoji raketni štit za zaštitu od takve pretnje, rekao je nemački ministar odbrane Eberhard Corn za "Velt am Zontag".

11.25 - Rogozin: Nastavak saradnje na Međunarodnoj svemirskoj stanici po ukidanju sankcija

Profimedia
Dmitrij Rogozin

Direktor ruskog svemirskog programa Roskosmos Dmitrij Rogozin rekao je danas da povratak normalnih odnosa između partnera na Međunarodnoj svemirskoj stanici, kao i povratak ostalih zajedničkih svemirskih programa, moguć onda kada se ukinu zapadne sankcije Moskvi.

Rogozin je u komentaru na društvenim mrežama naveo da je cilj sankcija da se "ubije ruska ekonomija i ruski narod gurne u očaj i glad, da se Rusija baci na kolena", dodajući da Zapad "neće uspeti u tome", ali da su namere jasne.

11.22 - Ukrajinske snage ispalile 10 raketa "Grad" na Donjeck.

10.27 - U DNR poginula 72 civila za 42 dana

Za 42 dana eskalacije u Ukrajini na prostoru DNR poginulo je 72 civila, 949 je ranjeno, od toga 59 dece, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

09.27 - Kadirov: Ukrajinski nacisti saterani su u ćošak

Čečenski lider Ramzan Kadirov kaže da su ukrajinski nacisti u Marijupolju „saterani u ćošak“ i da imaju samo dva očigledna izbora: da dobrovoljno polože oružje ili da umru bez ikakvih počasti.

Prema njegovim rečima, ekstremisti se sada koncentrišu pre svega na području metalurškog kombinata „Azovstalj“.

Profimedia
Ramzan Kadirov

09.12 - U Marijupolju ranjeno 16 civila

Šesnaest civila u Marijupolju je ranjeno zbog vatre koju su otvorile ukrajinske snage na oslobođeni deo grada, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

10.00 - Ukrajina danas očekuje sedam humanitarnih koridora

Za danas je planirano sedam humanitarnih koridora za evakuaciju iz opkoljenih regiona, izjavila je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

Planirani koridori uključuju i jedan za evakuaciju privatnim prevozom iz Mariupolja i autobusima iz Berđanska, prenosi Rojters.

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksej Arestovič rekao je za ukrajinsku televiziju da se posle dogovora u Istanbulu očekuje da bi evakuacije mogle da se sprovedu danas.

09.36 - Kamala Haris: SAD se ne bave promenom režima u Rusiji

Potpredsednica SAD Kamala Haris distancirala se od nedavne izjave predsednika DŽozefa Bajdena o potrebi za promenom predsednika Rusije Vladimira Putina, preneo je "Foks njuz", rekavši da to nije politika SAD.

Bajden je tokom prošlonedeljnog gostovanja u Varšavi izjavio da Putin "ne može da ostane na vlasti".

AP Photo/Czarek Sokolowski
Kamala Haris

9.30 - Zelenski: Razmenili smo nacrte dokumenata oko bezbednosnih garancija sa nekoliko zemalja

Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja razmenila nacrte dokumenata oko bezbednosnih garancija sa nekoliko zemalja.

- Potrebne su nam bezbednosne garancije vodećih država. Ruska Federacija to razume - istakao je Zelenski u intervjuu za Foks njuz, dodavši da se to odnosi na članice NATO-a, kao i zemlje koje nisu deo Alijanse.

Zelenski je naveo da Kijev želi da garanti, uz SAD, Britaniju, Nemačku i Tursku, budu i zemlje koje to žele, među kojima su Izrael i Irska.

- Želeli bismo i Kina da se uključi. Rusija bi trebalo da bude deo tog sporazuma takođe, jer će to biti dogovor između Ukrajine i Rusije. Rusija bi trebalo da bude vezana mirovnim sporazumom, jer je učesnik konflikta - rekao je Zelenski.

8.55 - Ruska vojska počela deminiranje teritorije LNR

 

 

8.34 - LNR: Predalo se 170 ukrajinskih vojnika

Komesar za ljudska prava u samoproklamovanoj Luganskoj narodnoj republici (LNR) Viktorija Serđukova izjavila je danas da se 170 ukrajinskih vojnika predalo.

- Koliko ja znam, u ovom trenutku je 170 ukrajinskih vojnika položilo oružje i nalazi se na teritoriji LNR - rekla je ona za agenciju RIA Novosti.

8.00 - Zelenski: Ne rasrpavljam o svojim naređenjima

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Vladimir Zelenski je u intervjuu američkom kanalu Foks Njuz odbio da razgovara o detaljima helikopterskog napada ukrajinske vojske na naftno skladište u Belgorodu, ali je to nazvao "svojim naređenjem".

- Ne raspravljam o svojim naređenjima kao vrhovni komandant. Postoje stvari koje delim samo sa oružanim snagama kada razgovaraju sa mnom - rekao je Zelenski odgovarajući na pitanje da li je naredio udar na objekat u Rusiji.

7.40 - Ruske snage su se povukle sa aerodroma Antonov u Hostomelu, tridesetak kilometara severozapadno od Kijeva prenosi Tanjug.

7.10 - Ukrajinci položili oružje u LNR

170 ukrajinskih vojnika položilo je oružje u Luganskoj Narodnoj Republici, rekla je u intervjuu za RIA Novosti Viktorija Serdjukova, komesar za ljudska prava LNR.

- Zarobljeni ukrajinski vojnici koji se nalaze na teritoriji LNR ne žele da se vrate u vojsku - istakla je Serdjukova.

7.00 - Amerika šalje dodatnu opremu Ukrajini

Portparol Pentagona Džon Kirbi naveo je da će u novoj isporuci oružja biti laserski navođene rakete, bespilotne letelice, oklopna vozila, uređaji za noćno osmatranje i municija, preneo je AP.

U isporuci će biti i medicinska pomoć, oprema za teren i razni rezervni delovi.

SAD je dosad pružila Ukrajini više od 1,6 milijarde dolara pomoći od početka ruskog napada, rekao je Kirbi.

6.50 - Ukrajinski zvaničnici potvrdili su da je u petak iz brojnih ukrajinskih gradova evakuisano 6.266 civila, od kojih je 771 iz Marijupolja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike