Putin se predomislio? Nemački mediji prenose da Evropa ipak neće morati da ruski gas plaća u rubljama

30.03.2022

19:31

0

Sve će ići preko banke koja nije na meti sankcija

Putin se predomislio? Nemački mediji prenose da Evropa ipak neće morati da ruski gas plaća u rubljama
gasovod - Copyright AP Photo/Pavlo Palamarchuk, File

Nemačka vlada je danas saopštila kako joj je Rusija garantovala da Evropa neće morati isporuke ruskog gasa da plaća u rubljama

Kabinet Olafa Šolca izdao je saopštenje u kojem navodi kako je ruski predsednik Vladimir Putin rekao nemačkom kancelaru da Evropa može da nastavi da plaća gas u evrima.

U telefonskom razgovoru sa Šolcom, Putin je navodno rekao da novac može da se uplati u Gazprom banku, a zatim u rubljama prebaci u Rusiju. Gazprom banka trenutno nije na udaru sankcija.

- Šolc nije odmah tokom razgovora pristao na ovaj predlog, ali je zatražio da se on predoči u pisanom formatu kako bi mogao bolje da razume proceduru - navodi se, prenosi DW.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Podsetimo, G7, grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta odbila je zahtev Rusije da plaća uvoz ruskih energenata u rubljama.

Svi ministri su se u potpunosti saglasili da bi ovo moglo biti jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora.

Plaćanje u rubljama nije prihvatljivo i apelovaće se na kompanije koje su time pogođene da ne pristanu na Putinove zahteve.

Ruski predsednik Vladimir Putin prethodne nedelje je rekao da će Rusija tražiti isplatu u rubljama za gas koji se prodaje "neprijateljskim zemljama".

U međuvremenu, ruska valuta rublja je nastavila uspon prema dolaru i evru ka nivoima zabeleženim pre početka "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, a u porasti su i cene akcija peti dan zaredom nakon ponovnog otvaranja Moskovske berze posle mesec dana obustave rada.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: DW

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike