Peskov otkriva: Ako Evropa odbije da plaća u rubljama, neće biti isporuka gasa! Nećemo se baviti filantropijom

28.03.2022

11:53

0

Procedure o snabdevanju su veoma komplikovane

Peskov otkriva: Ako Evropa odbije da plaća u rubljama, neće biti isporuka gasa! Nećemo se baviti filantropijom
Dmitrij Peskov - Copyright AP Photo/Pavel Golovkin

Moskva razrađuje detalje o isporuci gasa "neprijateljskim zemljama" za rublje, ali se neće baviti filantropijom ako Evropa odbije da plaća u ruskoj valuti, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Iz Kremlja je prethodno saopšteno da je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio da mu se do 31. marta dostave izveštaji o merama po tom pitanju.

Peskov je rekao da su procedure o snabdevanju veoma komplikovane i da uključuju „i isporuke, i plaćanje, kao i prilagođavanje salda“.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

- Trenutno sve modalitete razvijaju nadležni resori, sa Gaspromom, nakon čega će biti definisan jasan vremenski okvir - rekao je on na pitanje šta bi konkretno trebalo da se sprovede u ovom periodu.

Portparol Kremlja se uzdržao od iznošenja detalja o tome koje bi mere Rusija mogla da preduzme ako Evropa odbije da plati gas u rubljama.

- Ali, gas definitivno nećemo isporučivati besplatno, to je sasvim sigurno. U našoj situaciji teško da je moguće i razumno baviti se filantropijom - rekao je on.

Putin je ranije zatražio da se plaćanje za isporuku gasa "neprijateljskim zemljama" prebaci u rublje, poručivši da Moskva neće prihvatati plaćanja po tim ugovorima u, kako je rekao, diskreditovanim valutama, uključujući dolare i evre.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike