Rusija se obratila Međunarodnom komitetu Crvenog krsta zbog mučenja ratnih zarobljenika: Snimak iživljavanja kruži internetom (UZNEMIRUJUĆE)

30.03.2022

09:34

0

Predsednik CK Rusije Pavel Savčuk istakao je da je pravilno postupanje prema zatvorenicima određeno III Ženevskom konvencijom iz 1949. godine

Rusija se obratila Međunarodnom komitetu Crvenog krsta zbog mučenja ratnih zarobljenika: Snimak iživljavanja kruži internetom (UZNEMIRUJUĆE)
rat ukrajina (13) - Copyright AP Photo/Nariman El-Moft

Crveni krst Rusije, nakon snimaka mučenja ruskih vojnika, traži od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da pozove strane da se pridržavaju osnovnih normi međunarodnog humanitarnog prava, izjavio je za Sputnjik predsednik CK Rusije Pavel Savčuk.

- Misija Crvenog krsta Rusije je da olakša patnju ljudi, zaštiti njihove živote i zdravlje i obezbedi poštovanje ljudske ličnosti u svim slučajevima. S obzirom na video-snimke koji kruže internetom, a na kojima su vojnici ukrajinske vojske koji muče ruske zatvorenike, Crveni krst Rusije se obratio Međunarodnom komitetu Crvenog krsta. Smatramo ove radnje neprihvatljivim i tražimo od naših kolega iz Međunarodnog komiteta CK da pozovu strane da se pridržavaju osnovnih principa i normi utvrđenih međunarodnim humanitarnim pravom - rekao je Savčuk.

On je istakao da je pravilno postupanje prema zatvorenicima određeno III Ženevskom konvencijom iz 1949. godine.

- Članom 17 Ženevske konvencije zabranjuje se upotreba fizičke i psihičke torture. A član 130 utvrđuje da su mučenje ili neljudsko postupanje teška kršenja Konvencije. Nadam se da će nam MKCK pomoći u rešavanju ovog teškog pitanja - zaključio je Savčuk.

 

 

Ranije su se na internetu pojavili snimci na kojima ukrajinski nacionalisti navodno pucaju u noge ruskim ratnim zarobljenicima. Uz video je objašnjeno da se to navodno dogodilo u jednoj od baza ukrajinskih nacionalista u Harkovskoj oblasti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike