Talibani srušili istorijsku tvrđavu: Pre 20 godina uništili čuvene statue Bude, sada svet gleda novu destrukciju (VIDEO)

17.09.2021

09:12 >> 14:26

0

Kako se navodi, na tom mestu će izgraditi versku školu

Talibani srušili istorijsku tvrđavu: Pre 20 godina uništili čuvene statue Bude, sada svet gleda novu destrukciju (VIDEO)
Copyright Twitter/Hizbullah Khan

Na internetu su se pojavili snimci koji pokazuju kako talibani ruše istorijsku tvrđavu Grešk u avganistanskoj provinciji Helmand.

Kako se navodi, na tom mestu će izgraditi versku školu.

Pročitajte još

Slično je činila Islamska država u Siriji i Iraku, gde je uništen veliki broj istorijskih spomenika i znamenitosti jer se “ne uklapaju u njihova učenja”.

Grešk, ili Gerešk, nalazi se na jugozapadu Avganistana duž reke Helmand, na nekih 120 kilometara od Kandahara sa kojim je povezan putem.

Gerešk je centar bogate poljoprivredne oblasti.

Grad je prvobitno izgrađen oko tvrđave na desnoj obali reke, a kasnije je ponovo podignut na levoj obali.

Britanci su tvrđavu držali pod svojom kontrolom dva puta – tokom prvog Angloavganistanskog rata (1839-1842) i 1879. godine. U oba slučaja je nakon njihovog odlaska tvrđava ostajala napuštena.

Kada su talibani prvi put stupili na vlast u Avganistanu, 2001. godine, uveli su stroga pravila i kazne za nepoštovanje islamskih običaja, a njihovo neprijateljstvo prema određenim istorijskim spomenicima i kulturnom nasleđu takođe je bilo veliko.

Povećao se broj javnih pogubljenja, a lopove su kažnjavali odsecanjem udova. Muškarci su morali da nose brade, a žene da se prekriju burkom. Žene su bile javno kamenovane i streljane zbog kršenja talibanskih zakona.

Pročitajte još

Zabranjeni su televizija, muzika i bioskop, a devojčice starije od 10 godina nisu smele ići u školu. Godine 2001.  uništili su čuvene statue Bude iz Bamijana, isklesane u 6. veku, što je razbesnelo svetsku javnost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike