Trudna novinarka koja se talibanima obratila za pomoć pokrenula pravu buru: Šta kaže Novi Zeland, a šta sami Avganistanci? (VIDEO)

31.01.2022

14:35

0

Autor: 24sedam

Šarlot Belis je iz očaja bila primorana da kontaktira talibanske zvaničnike

Trudna novinarka koja se talibanima obratila za pomoć pokrenula pravu buru: Šta kaže Novi Zeland, a šta sami Avganistanci? (VIDEO)
arlot-belis - Copyright Youtube/1News

Novi Zeland brani svoje stroge mere na granicama, uvedene zbog pandemije, nakon što se trudnja novinarka Šarlot Belis požalila kako ne može da se vrati u zemlju zbog čega se za pomoć obratila talibanima.

Tamošnji ministar za odgovor na pandemiju, Kris Hipkins, kaže da postoji mesto za ljude "u specifičnim okolnostima", poput Belisove.

Njena priča bacila je svetlo na stroge mere koje je Velington preduzeo u borbi protiv kovida 19, a drugi su novinarku kritikovali zbog njenog privilegovanog odnosa sa talibanima pošto se zna da oni nisu baš poznati po poštovanju žena i njihovih prava.

 

 

Podsetimo, Belisova je u kolumni za novine Nju Ziland herald napisala da joj je vlada odbila njen zahtev da se vrati kući kako bi se porodila.

Naime, Novi Zeland dozvoljava državljanima i onima sa stalnim boravkom da uđu u zemlju, ali samo ako provedu 10 dana u karantinu u nekom od hotela predviđenih za to.
 
Postoji ogroman broj prijava za karantin, a ograničen broj mesta, pa je veliki broj ljudi odbijen.

Pošto je novinarkin partner iz Belgije, ona nije mogla da ostane u toj zemlji jer joj je istekla viza za boravak unutar EU, a posao u Kataru, gde je radila za Al Džaziru, napustila je jer je tamo nezakonito da žena bude trudna, a neudata.

Zbog prave zavrzlame, obratila se talibanima jer joj je viza za Avganistan i dalje trajala, pošto je neko vreme provela u Kabulu izveštavajući o smeni vlasti prošlog leta i povlačenju američkih trupa.

- Možete doći i nećete imati nikakvih problema. Samo recite da ste venčani, a ukoliko situacija bude eskalirala, pozovite nas - navodno su joj poručili talibani kada ih je upitala može li sa partnerom, fotografom Džimom Hujlebrokom, doći u Avganistan iako nisu u braku.

Iako nije poznato šta se tačno događa trudnim neudatim ženama u Avganistanu, zbog njihovih strogih tumačenja šerijatskog prava, bilo je Avganistanki koje su prijavljivale da ih talibani stalno maltretiraju ili teraju da se odreknu dece.

Novinarka je uspela kolumnom da privuče pažnju na svoj problem, ali i da istakne koliko je granični sistem Novog Zelanda pun mana i da ga očigledno treba menjati.

Ubrzo su se pojavili pozivi vlastima da uvedu posebne karantine za trudnice.

 

 

Ministar Hipkins je branio graničnu politiku rekavši da je sistem izvanredno poslužio Novom Zelandu tokom pandemije, spasao živote i uticao da se bolnice ne prepune.

Ipak, dodao je da su pozvali Belisovu da se ponovo prijavi za vizu u drugoj kategoriji.

Novinarka je kazala da joj je jedna druga zemlja ponudila azil, ali nije otkrila o kojoj državi je reč.

Istovremeno, njena priča je naišla i na kritike, pogotovo pojedinih aktivista, ali i samih Avganistanaca. 

 

 

- Ovo je samo nastavak priče kako talibani tretiraju ne-Avganistance za razliku od tamošnjeg naroda. Novinari koji se smatraju Avganistancima su često prebijani, mučeni ili ubijani dok drugi... imaju ogromne prvilegije i toplu dobrodošlicu - naveo je austrijsko-avganistanski novinar Emran Feroz.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike