Lider Luganska: Mogao bi da bude održan referendum o ulasku LNR u sastav Rusije

27.03.2022

10:17

0

Narod treba da se izjasni

Lider Luganska: Mogao bi da bude održan referendum o ulasku LNR u sastav Rusije
lugansk - Copyright Profimedia/Stanislav Krasilnikov/TASS

Na teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republike mogao bi da bude održan referendum o ulasku te republike u sastav Rusije, izjavio je danas lider LNR Leonid Pasečnik.

- Mislim da će u bliskoj budućnosti na teritoriji republike biti održan referendum, na kome će narod ostvariti svoje apsolutno ustavno pravo i izraziti mišljenje o ulasku u Rusku Federaciju - rekao je Pasečnik na sastanku sa stranim novinarima, prenosi agencija RIA Novosti.

Ukrajina je odgovorila da eventualni referendum neće imati pravnu osnovu i da će se Rusija suočiti sa snažnim odgovorom međunarodne zajednice i produbljenjem globalne izolacije.

Podsetimo, Državna duma Rusije izglasala je 15. februara nacrt rezolucije o priznanju samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR).

Poslanici su tada naveli da smatraju da će priznanje DNR i LNR stvoriti osnove za obezbeđivanje bezbednosnih garancija i zaštitu stanovnika tih republika od spoljnih pretnji, kao i za jačanje međunarodnog mira i regionalne stabilnosti.

Za ovu odluku glasao je 351 poslanik, protiv je bilo 16, a uzdržan jedan poslanik.

Zvanični Kijev, ali i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je Moskvu da ne priznaje samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

Nakon toga, ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara pokrenuo je specijalnu vojnu operaciju Ukrajini.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike