Ruska Duma izglasala nacrt rezolucije o priznanju Donjecka i Luganska! Ukrajinci negoduju, oglasio se i NATO

15.02.2022

11:04 >> 13:40

0

Dokument će odmah biti upućen predsedniku države

Ruska Duma izglasala nacrt rezolucije o priznanju Donjecka i Luganska! Ukrajinci negoduju, oglasio se i NATO
duma - Copyright The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation Press Service via AP

Državna duma Rusije izglasala je danas nacrt rezolucije o priznanju samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR).

Predsednik Donjeg doma parlamenta Vjačeslav Volodin izjavio je da će dokument odmah biti upućen predsedniku države, prenosi agencija RIA Novosti.

Poslanici smatraju da će priznanje DNR i LNR stvoriti osnove za obezbeđivanje bezbednosnih garancija i zaštitu stanovnika tih republika od spoljnih pretnji, kao i za jačanje međunarodnog mira i regionalne stabilnosti, naglasio je Volodin.

Za ovu odluku glasao je 351 poslanik, protiv je bilo 16, a uzdržan jedan poslanik.

Ukrajinci traže sankcije

Dve stranke u ukrajinskom parlamentu - "Evropska solidarnost" i "Glas", zahtevaju uvođenje sankcija poslanicima Državne dume Rusije koji su izglasali nacrt rezolucije o priznanju samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR).

- Ovo znači nastavak rata protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. To znači da naši zapadni partneri nisu paničili, već su upozorili svet i društvo da postoje desetine scenarija za rasparčavanje naše zemlje - rekla je poslanica iz ukrajinske stranke "Evropska solidarnost" Irina Heraščenko poslanicama u Vrhovnoj radi u ime obe stranke.

Kako je istakla, opozicija zahteva od ukrajinskih vlasti da objave svoj plan zaštite teritorijalnog integriteta Ukrajine i pozvala da se poslanici Državne dume uvrste na spisak sankcionisanih.

Hannibal Hanschke/Pool via AP
 

NATO upozorio Moskvu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas Moskvu da ne prizna samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

- Ako se to dogodi, to će biti još jedno eklatantno narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, jer nema sumnje da su Donjeck i Lugansk deo Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica. Ne samo to, to će biti i kršenje sporazuma iz Minska, pa će dodatno otežati pronalaženje političkog rešenja u okvirima dogovora postignutih u Minsku - rekao je Stoltenberg.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike