Zelenski prihvata pregovore sa Putinom, čule se eksplozije u Kijevu (FOTO)

27.03.2022

14:21 >> 21:48

1

Pratili ste iz minuta u minut sva dešavanja sa istoka Evrope u našem blogu

Zelenski prihvata pregovore sa Putinom, čule se eksplozije u Kijevu (FOTO)
ukrajina 2703a - Copyright /Profimedia /AP/Petros GiannakouriNariman El-Mofty/Rodrigo Abd/Geert Vanden Wijngaert

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini traje već mesec dana. Ukrajinske snage i dalje granatiraju gradove Donbasa, dok Rusija isporučuje humanitarnu pomoć, pre svega građanima Marijupolja, gde se i dalje vode bitke protiv ukrajinskih bataljona.

Istovremeno, nastavljaju se i pregovori, a prema rečima zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva, cilj je da se fiksiraju svi rezultati vojne operacije Rusije u Ukrajini. 

 

Šta dosad znamo o sukobu?

- 32. dan ruske oslobodilačke vojne operacije u oblasti Donbas

- Putin predložio ukrajinskim vojnicima da predaju oružje

- Bajden stigao u Poljsku

- Rusi traže predaju Marijupolja

- Britanski premijer Džonson nudi pomoć ukrajinskom predsedniku, Kina ostaje pri odluci da ne osudi rusku oslobodilačku akciju 

- Rusija prvi put upotrebila sistem "Kinžal"https://24sedam.rs/svet/vesti/119907/ruska-vojska-upotrebila-po-prvi-put-kinzal-sistem-u-ukrajini-foto/vest

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

- Sankcije uvedene protiv Rusije privremene

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

Pratili ste 24sedam BLOG uživo... 

23.33 - Snažna eksplozija praćena sirenama čula se u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine.

20.20 - U Gdanjsk uplovio američki razarač

U poljsku luku Gdanjsk uplovio je američki razarač "Forest Šerman", javlja TVN.

- Kako su objasnili članovi posade, cilj posete je da pokažu američko prisustvo u regionu. U isto vreme žele i da se bliže upoznaju da našom kulturom i istorijom - javila je televizija.
Kako se navodi, razarač će ostati u Poljskoj do kraja marta.

19.49 - Zelenski: Ukrajina spremna za razgovore o neutralnosti

Ukrajina je spremna da razgovara o neutralnosti i nenuklearnom statusu zemlje ako dobije bezbednosne garancije, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

-Bezbednosne garancije i neutralnost, nenuklearni status naše države. Spremni smo da razgovaramo o tome. Ovo je veoma važna tačka - rekao je Zelenski u intervjuu ruskim medijima preko video-poziva.

Odluka o neutralnom statusu Ukrajine morala bi da ima garancije treće strane i da bude potvrđena na referendumu, objasnio je.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

On je, međutim, dodao da neće sesti za pregovarački sto sa Rusijom ako se bude razgovaralo o "demilitarizaciji", nekoj vrsti "denacifikacije", prenosi Rojters.

Zelenski je rekao i da želi kompromis sa Rusijom po pitanju Donbasa.

18.38 - Na stotinu projektila ispaljeno na Donjeck

Više od 100 projektila ispalila je ukrajinska vojska na Donjecku Narodnu Republiku u poslednja 24 časa, saopštila je narodna milicija DNR.

18.32 - Pasečnik: Nisu u toku pripreme za referendum u LNR

 Trenutno nisu u toku pripreme za održavanje referenduma o pristupanju samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Rusiji, izjavio je danas lider LNR Leonid Pasečnik.

On je istakao da je njegovo lično mišljenje da je takav referendum moguć, preneo je TAS S.

- Dao sam takvu izjavu. Želeo bih da bude jasno: to je moje lično mišljenje. Trenutno se ništa ne radi na organizovanju takvog referenduma - rekao je on novinarima.

On je istakao da je sada ključni cilj završetak borbenih dejstava.

18.16 - Šta je BioBajden? Zaharova otkrila „đavolski plan“ Amerike u Ukrajini, napravila i hronološki spisak

17.39 - Le Drijan: Kolektivna krivica ako se ne pomogne Mariupolju

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan izjavio je danas da će postojati kolektivna krivica ako se ništa ne učini da se pomogne civilima u Mariupolju, koji je pod opsadom ruskih snaga.

- Mariupolj je upečatljiv primer vojne opsade, a vojne opsade su užasni ratovi, jer se civilno stanovništvo masakrira, uništava. Strašno pati - rekao je Le Drijan na međunarodnoj konferenciji Doha Forum, preneo je Rojters.

Zbog toga mora da postoji bar jedan trenutak kada civilno stanovništvo može da diše, rekao je on, dodajući da je to ono na čemu radi francuski predsednik Emanuel Makron.

17.57 - Sledeća runda pregovora!

Sledeća runda razgovora licem u lice između Ukrajine i Rusije biće održana u Turskoj od 28. do 30. marta, napisao je ukrajinski pregovarač David Arahamia na društvenim mrežama.

17.22 - Gori 10 hiljada hektara kod Černobilja

Preko 10 hiljada hektara šume gori u blizini nuklearne elektrane Černobilj.

Kao rezultat sagorevanja, u atmosferu se oslobađaju radionuklidi koji se vetrom prenose na velike udaljenosti, što preti zračenjem Ukrajini, Bjelorusiji i evropskim zemljama.Čitajte opširnije.

17.16 - Rusija i Ukrajina od sutra pregovaraju u Turskoj

Ukrajinski pregovarač rekao je da će Kijev i Moskva sutra nastaviti razgovore u Turskoj.

Prema njegovim rečima, pregovori će se u Turskoj voditi od 28. do 30. marta.

Tanjug/Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry via AP)
 

17. 07 - OHCHR: Od počekta napada poginulo 1.119 civila

Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) saopštila je danas da je od početka ruskog napada na Ukrajinu poginulo 1.119 civila, a ranjeno njih 1.790.

Među poginulima je 15 devojčica i 32 dečaka, kao i 52 dece čiji pol još nije poznat, navodi se u saopštenju UN koje se odnosi na period od početka rata 24. februara do ponoći 26. marta, preneo je Rojters.

Većina civilnih žrtava izazvana je eksplozivnim oružjem sa širokim udarnim dejstvom, uključujući granatiranje iz teške artiljerije i višecevnih raketnih sistema, kao i u raketnim i vazdušnim udarima, saopštile su UN.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

 

17.01 - Čak 13 veštica iz celog sveta "smenjuju Putina" (FOTO)

16.50 - Češka zamrznula "stotine miliona kruna"

Premijer Češke Petar Fiala izjavio je da je Prag zamrznuo imovinu državljana Rusije kojima su uvedene sankcije.

- Mi igramo jednu od vodećih uloga u Evropi po uvođenju sankcija. Stotine miliona kruna je već zamrznuto, nastavićemo to da radimo i dalje - rekao je on češkoj televiziji ST24.

16.20 - 3,8 miliona izbeglica

Više od 3,8 miliona izbeglica iz Ukrajine stiglo je u susedne zemlje, saopštila je danas kancelarija Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Kako se navodi, ukupno 2.267.103 izbeglice otišle su u Poljsku, njih 586.942 u Rumuniju, 381.395 u Moldaviju i 349.107 u Mađarsku.

Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP
 

15.29 - Kalašnjikov: Nije pravo vreme za referendum u LNR

Šef Odbora Državne Dume za Zajednicu Nezavisnih Država Leonid Kalašnjikov smatra da sada nije pravo vreme za održavanje referenduma u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici o ulasku u sastav Rusije.

- Mislim da sada nije pravi trenutak za ovo. Za sada nema potrebe da brinemo o takvim pitanjima, kada se sudbina odlučuje na frontu - rekao je Kalašnjikov.

15.01 - Ukrajina: Referendum na okupiranoj teritoriji neće biti legalan

Ukrajina je danas saopštila da eventualni referendum koji bi bio održan na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji neće imati pravnu osnovu i da će se Rusija suočiti sa snažnim odgovorom međunarodne zajednice i produbljenjem globalne izolacije.

14.46 - Kanada saopštila da će pomoći u rešavanju energetske krize

Kanada je saopštila da može da obezbedi više nafte, gasa i uranijuma kako bi pomogla u rešavanju globalne energetske krize.

Kanadski ministar prirodnih resursa DŽonatan Vilkinson je rekao da su mnoge zemlje posvećene tome da pomognu koliko god mogu u cilju istiskivanja ruske nafte i gasa.

14.43 - Makron se ograđuje od Bajdenovih reči

Francuski predsednik Emanuel Makron ogradio se od komentara američkog predsednika Džozefa Bajdena o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i upozorio na "verbalnu eskalaciju rata u Ukrajini."

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

13.14 - Rusija onesposobila 289 dronova

Od početka specijalne operacije, ruske oružane snage su onesposobile 289 dronova, uništile 1.656 tenkova i 169 višecevnih raketnih bacača, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

13.04 - Zelenski optužio Zapad za nedostatak hrabrosti

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je danas Zapad za nedostatak hrabrosti dok se njegova zemlja bori da, kako je rekao, spreči rusku invaziju.

- Razgovarao sam danas sa braniocima Marijupolja. U stalnom sam kontaktu sa njima. Njihova odlučnost, hrabrost i čvrstina su zapanjujući - rekao je Zelenski u video obraćanju.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

12.15 - UKR: Rusija bi da stvori Severnu i Južnu Koreju u Ukrajini

Rusija pokušava da podeli Ukrajinu na dva dela kako bi stvorila region pod kontrolom Moskve, pošto nije uspela da zauzme celu teritoriju naše zemlje, tvrdi danas šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov.

- U stvari, to je pokušaj stvaranja Severne i Južne Koreje u Ukrajini - rekao je Budanov u saopštenju i naveo da će Ukrajina uskoro pokrenuti gerilski rat na teritorijama koje drže ruske snage.

12.00 - Rumunija: Blizu 9.000 ukrajinskih izbeglica ušlo za 24 sata

Skoro 9.000 ukrajinskih državljana ušlo je u subotu u Rumuniju, saopštio je danas Generalni inspektorat granične policije (IGPF).

Kako se navodi u saopštenju, u poslednja 24 sata, u Rumuniju je preko graničnih prelaza ušlo 70.360 ljudi, od čega su 8.943 ukrajinska državljanina.

AP Photo/Rodrigo Abd
 

11.38 - DNR: Snage UKR izvele napad na železničku stanicu

Ukrajinske snage izvele su napad na železničku stanicu u gradu Ilovajsku i gađale naselje Široka Balka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Kako se navodi u saopštenju, prilikom pucnjave na naselje Ilovajsk, jedan civil je poginuo, prenosi agencija RIA Novosti.

Prilikom napada oštećena je zgrada stanice, depo i infrastruktura, a dodaje se da nije obustavljeno funkcionisanje železničkog saobraćaja.

11.15 - Referendum?

U Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) bi u najskorije vreme mogao biti održan referendum o pridruživanju Rusiji, izjavio je lider LNR Leonid Pasečnik.

10.24 - Zelenski: Moskva seje duboku mržnju kod Ukrajinaca prema Rusiji

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da zvanična Moskva, kako je naveo, seje duboku mržnju prema Rusiji među njegovim narodom, s obzirom na to da stalne artiljerijske paljbe i vazdušna bombardovanja pretvaraju gradove u ruševine, ubijaju civile i teraju druge u skloništa.

- Vi činite sve da naši ljudi sami prestanu da govore ruski jezik, jer će se ruski jezik sada povezivati samo sa vama, sa vašim eksplozijama i ubistvima, vašim zločinima - rekao je Zelenski sinoć u video obraćanju.

AP Photo/Sergei Grits
 

10.14 - GTS: Tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu ostaje na maksimumu

Očekuje se da tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu danas bude na maksimumu, u okviru "Gaspromovih" ugovornih obaveza - nešto više od 109 miliona kubnih metara, pokazali su podaci ukrajinskog operatera gasnog transportnog sistema (GTS).

Tranzit je od kraja februara bio blizu maksimalnih obaveza "Gasproma" po ugovoru o tranzitu, a to je 109,6 miliona kubnih metara dnevno (40 milijardi kubnih metara godišnje), i bio je u blagom padu nekoliko dana prošle nedelje.

Pixabay
 

Rusija: Uništeni ukrajinski sistemi S-300 i Buk kod Kijeva

Ruske oružane snage uništile su ukrajinsko vojno skladište u kojem su se nalazili sistemi S-300 i Buk, u selu Plesetskoje, u blizini Kijeva, izjavio je danas portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

9.49 - Putin ruskim vojnicima u Ukrajini: Pokazujete herojstvo

Ruski predsednik Vladimir Putin povodom Dana Nacionalne garde obratio se vojnicima koji ratuju u Ukrajini i poručio im da "borba uključuje povećani rizik".

- Čestitam vam Dan ruske Nacionalne garde. Nacionalna garda, koja je utemeljena pre šest godina, postala je nezamenjiv i pouzdan deo državnog sistema koji osigurava vladavinu prava i sprovođenje zakona te zaštitu prava i interesa naših građana - rekao je Putin.

Tanjug/Ramil Sitdikov/Sputnik Pool Photo via AP
 

9.30 - Ukrajina i Rusija dogovorili dva humanitarna koridora

Ukrajina i Rusija su danas dogovorile dva humanitarna koridora za evakuaciju civila iz područja zahvaćenih sukobima.

U dogovor je uključena i mogućnost da stanovnici mogu kolima da napuste grad Marijupolj, saopštila je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

9.16 - Ukrajina: Černihiv bi mogao postati novi Mariupolj

Černihiv, grad na severu Ukrajine, opkolile su ruske snage, a gradonačelnik je jutros rekao da je u gradu 44 teško ranjenih ljudi, od kojih je troje dece, koji ne mogu biti evakuisani.

9.14 - Denisenko: Rusija uništava ukrajinska skladišta goriva i hrane

Rusija je počela da uništava ukrajinska skladišta goriva i hrane, da razmesti njihove zalihe u bliskoj budućnosti, izjavio je danas savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Vadim Denisenko.

8.10 - Posle sankcija polovina Rusa namerava da plaća robu kešom

 Polovina ruskih državljana, u uslovima sankcija, namerava da sa sobom nosi gotovinu za plaćanje robe i usluga, a ranije je to činio svaki peti građanin, pokazuje studija "Otkritie banke", prenose RIA Novosti.

Novinska agencija navodi da je u pozadini ruske specijalne operacije u Ukrajini jedan broj ruskih banaka isključen iz SWITF sistema, uz podsećanje da su početkom marta međunarodni sistemi Viza, Masterkard, Ameriken Ekspres, japanski JCB, obustavili poslovanje u Rusiji.

"Zbog sankcija, gotovina je postala mnogo popularnija među Rusima, pa njih 21 odsto nema dilemu da treba plaćati kešom, a još 29 odsto smatra da je sada bolje nositi keš za plaćanje robe i usluga", navode analitičari.

8.00 - Ukrajinske snage granatirale Donjeck i Jasinovatu

Ukrajinske trupe ispalile su pet projektila na Jasinovatu i devet na Donjeck, saopštile su vlasti u tim gradovima.

7.30  -Gradonačelnik Lavova: Raketiranje grada bila poruka za Bajdena

AP Photo/Markus Schreiber
 

Gradonačelnik Lavova, Andrij Sadovij, rekao je da je raketiranje tog grada bila poruka ruskih snaga upućena američkom predsedniku Džozefu Bajdenu koji je u to vreme boravio u <Poljskoj u blizini granice sa Ukrajinom.

7.20 - Blinken: SAD će obezbediti još 100 miliona dolara pomoći Ukrajini

Američki Stejt department saopštio je da će Ukrajini obezbediti 100 miliona dolara pomoći "kako bi obezbedila suštinsku bezbednost granica, održala funkcije sprovođenja zakona i zaštitila kritičnu državnu infrastrukturu", objavio je na svom tviter nalogu državni sekretar SAD Entoni Blinken.

07.15  - Ministarstvo odbrane UK: Rusija nastavlja napade širom Ukrajine

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Кraljevstva (MoD) dalo je najnovije informacije o najnovijim borbama u Ukrajini, rekavši da ruske snage nastavljaju da gađaju ciljeve širom Ukrajine, uključujući gađanje mnogih gusto naseljenih civilnih područja.

Rusija se i dalje oslanja na municiju lansiranu iz ruskog vazdušnog prostora kako bi smanjila izloženost svojih letelica ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani, prenosi BBC.

Rusija je, prema pisanju ovog medija, nastavila sa napadima na civilnu i vojnu infrastrukturu u opkoljenom gradu Mariupolju na jugoistoku zemlje. Oružane snage susedne Belorusije, koja je saveznik Rusije, izvode obuku u oblastima Brest, Minsk i Grodno.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

 

7.05 - Tras: Sankcije Rusiji bi mogle biti ukinute ako okonča agresiju

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je da bi sankcije uvedene ruskim pojedincima i kompanijama mogle biti ukinute ako se Rusija povuče iz Ukrajine i obaveže se da će okončati agresiju.

U intervjuu za britanski list "Telegraf", Trasova je istakla da bi mere mogle da prestanu ako Moskva promeni kurs, preneo je Rojters.

-Ono što znamo je da je Rusija potpisala više sporazuma koje jednostavno ne poštuje. Dakle, mora postojati visoka cena. Naravno, sankcije su višoka cena - rekla je ona.

Sankcije treba ukinuti samo nakon potpunog prekida vatre i povlačenja, ali i ako se obaveže da neće biti dalje agresije, istakla je Trasova.

- Takođe, postoji mogućnost da se sankcije brzo ponovo uvedu ako dođe do dalje agresije u budućnosti. To je prava poluga za koju mislim da se može iskoristiti- navela je ona.

7.00 - Zelenski: Ukrajini potreban samo jedan odsto aviona i tenkova NATO

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 


Predsednik Ukraijne Vladimir Zelenski je na svom Telegram kanalu izjavio da je Ukrajini potreban najmanje jedan odsto aviona i tenkova koji skupljaju prašinu u zemljama NATO, optužujući partnere da su neodlučni u slanju oružja Kijevu.

Bezbednost Ukrajine, tvrdi Zelenski, ekvivalentna je bezbednosti cele Evrope, prenela je agencija RIA Novosti.

- Ono što imaju naši partneri, što jednostavno skuplja prašinu...Samo jedan odsto svih NATO aviona i jedan odsto svih tenkova NATO, jedan odsto - mi ne tražimo više - rekao je Zelenski u video poruci.

Prema njegovom mišljenju, potreba da se Kijevu obezbedi oružje je stav ne samo Ukrajine, već i kako je rekao, apsolutne većine stanovništva Evrope.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike