Šta je BioBajden? Zaharova otkrila „đavolski plan“ Amerike u Ukrajini, napravila i hronološki spisak

27.03.2022

16:16

0

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova nazvala je američku vojno-biološku aktivnost u Ukrajini „đavolskom planom“

Šta je BioBajden? Zaharova otkrila „đavolski plan“ Amerike u Ukrajini, napravila i hronološki spisak
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je američku vojno-biološku aktivnost u Ukrajini „đavolskom planom“ i, koristeći otvorene izvore, napravila hronološki spisak aktivnosti SAD u Ukrajini u vojno-biološkom pravcu.

Otvoreni izvori, kao i dokumenti koji su procurili na internet (uključujući i preko „Vikiliksa“) daju približnu predstavu o stepenu uključenosti američkih političkih elita u vojno-biološku aktivnost u Ukrajini, napisala je portparolka na Telegram-kanalu, stavivši za naslov svog posta – „BioBajden“.

– Previše je praznina u ovom zaista đavolskom planu koje tek treba popuniti – ocenila je Zaharova.

Kako je napomenula, spisak nije sveobuhvatan.

– SAD su 1991. godine pokrenule program za zemlje bivšeg SSSR-a sa ciljem kontrole/ eliminacije sovjetskog oružja za masovno uništenje, uključujući i biološko.

Profimedia
 

 

– Dve godine kasnije – potpisivanje ukrajinsko-američkog pakta za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje.

– Dodatni protokol uz pakt Ministarstva zdravlja Ukrajine i Agencije za smanjenje odbrambenih pretnji američkog Ministarstva odbrane (DTRA) o sprečavanju širenja tehnologija, patogena i znanja koji se mogu koristiti u razvoju biološkog oružja potpisan je 2005. godine. Prema rečima Zaharove, to je bio početak stvarnog prelaska ukrajinskog vojno-biološkog potencijala u ruke američkih stručnjaka.

– Velike američke kompanije vojno-industrijskog kompleksa uključene su 2000. godine u vojno-biološke aktivnosti u Ukrajini.

– Od 2005. do 2014. godine, umesto da uništi brojne objekte, kompanija „Black & Veatch Special Projects“ koja radi za DTRA, izgradila je i unapredila osam biolaboratorija, uključujući i u Odesi, koja je od 2011. sponzorisana za proučavanje „patogena koji se mogu koristiti u bioterorističkim napadima“.

– Saradnik Pentagona Nejtan Volf osnovao je 2007. biomedicinku kompaniju „Global Viral Forecasting Institute“ (kasnije preimenovana u „Global Viral“), koja je imala za cilj neprofitno ispitivanje transgraničnih infekcija, uključujući i u Kini.

– Sin američkog predsednika Hanter Bajden i posinak bivšeg američkog državnog sekretara Džona Kerija, Kristofer Hajnc osnovali su 2009. investicionu kompaniju „Rosemont Seneca Partners“.

– Neustavni državni udar u Ukrajini 2014. godine

– Ulazak Hantera Bajdena 2014 . u odbor direktora ukrajinske energetske kompanije „Burisma Holdings“

AP Photo/Nick Wass, File
 

 

– Iste godine se privatna neprofitna organizacija „Metabiota“ odvojila od kompanije „Global Viral“, sa ciljem istraživanja rizika pandemije. Za članove odbora „Metabiota“ imenovani su Hanter Bajden, Nil Kalahan i Džon Deloš iz kompanije „Rosemont Seneca Partners“. Tada Pentagon počinje da finansira „Global Viral“ i „Metabiota“.

– „Metabiota“ je 2014. pokazala interesovanje za Ukrajinu i apelovala na Bajdenovog sina da „zaštiti kulturnu i ekonomsku nezavisnost Ukrajine od Rusije“.

– „Metabiota“ i „Burisma Holdings“ su iste godine počele da sarađuju na neimenovanom „naučnom projektu u Ukrajini“.

– Prava saradnja „Metabiota“, „Global Viral“ i „Black & Veatch Special Projects“ u programima Pentagona počela je te godine.

– Od 2014. do 2016. realizovani su ugovori „Metabiota“ i Pentagona, uključujući projekat vredan 300.000 dolara u Ukrajini.

– Američka državljanka Uljana Nadežda Suprun, potomak ukrajinskih nacista, imenovana je 2016. na mesto vršioca dužnosti ministra zdravlja Ukrajine. Kvalitativno je proširen program saradnje Pentagona i Ministarstva zdravlja Ukrajine.

– Iste godine izbio je svinjski grip među ukrajinskom vojskom koja je čuvala biološku laboratoriju u Harkovu. Preminulo je 20 osoba, a incident je zataškan.

– Bivši pomoćnik američkog ministra odbrane Endrju Veber imenovan je 2016. za šefa odeljenja globalnog partnerstva „Metabiota“.

– Iste godine je struktura osnivača „Global Viral“ Nejtana Volfa – fond „EcoHealth Alliance“ uključena u istraživanja o virusima korona koje prenose slepi miševi u Istraživačkom centru u laboratoriji u Vuhanu.

– Ugovor između DTRA i Ministarstva zdravlja Ukrajine produžen je 2016. u dogovoru sa Ministarstvom odbrane Ukrajine.

– Globalna pandemija mutiranog korona virusa slepih miševa počela je 2019. godine u Vuhanu.

AP Photo, File
 

 

– Specijalna operacija Oružanih snaga Rusije u Ukrajini počela je 24. februara 2022.

Po hitnom postupku je 24. i 25. februara 2022. pokrenuto uništavanje sojeva u biološkim laboratorijama u Ukrajini.

– Govor zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland 8. marta 2022. kada je otvoreno priznala postojanje saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine u pogledu patogena.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike