Moskva upozorava: Plutajuće ukrajinske mine do Rumunije stižu za četiri dana, do Bugarske za deset

26.03.2022

20:46

0

U slučaju pogoršanja hidrometeoroloških uslova u severnom delu Crnog mora i dalje postoji opasnost da mine plutaju duž obala država ovog regiona

Moskva upozorava: Plutajuće ukrajinske mine do Rumunije stižu za četiri dana, do Bugarske za deset
bosfor - Copyright Profimedia

Ukrajinske mine koje plutaju Crnim morem stići će do teritorijalnih voda Rumunije za četiri dana a do Bugarske za 10 dana, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

Neonacisti su u Odesi, po nalogu guvernera, minirali branu Hadžibej i planiraju da je dignu u vazduh, tvrdi načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

General je na konferenciji za novinare rekao da će zbog toga gusto naseljena područja zajedno sa meštanima biti u zoni poplava i nazvao ovu odluku "suludom".

AP Photo/Petros Giannakouris
 

 

On je dodao da je neimenovani predstavnik Državne službe za vanredne situacije Ukrajine pokušao da spreči sprovođenje tog plana, ali je grubo i oštro prinuđen da se povuče i čak mu je prećeno likvidacijom, prenosi RIA Novosti.

Mizincev je rekao i da će plutajuće mine koje je Ukrajina postavila u Crnom moru stići do teritorijalnih voda Rumunije za četiri dana, a Bugarske za deset dana.

U slučaju pogoršanja hidrometeoroloških uslova u severnom delu Crnog mora i dalje postoji opasnost da mine plutaju duž obala država ovog regiona.

24sedam/Goran Sivački
 

 


Zbog mina strani brodovi ne mogu da napuste ukrajinske luke Herson, Odesa , Očakov i druge i da izađu na otvoreno more, dodao je general-pukovnik.

Federalna služba bezbednosti Rusije ranije je saopštila da je ukrajinska vojska nakon početka ruske operacije postavila oko 420 mina na prilazima lukama Odesa, Očakov, Černomorsk i Južni.

U Ukrajini danas otvoreno 23 humanitarnih koridora

Rusija je danas otvorila 10 humanitarnih koridora u Ukrajini, dok je Kijev zatražio još 13 ruta, izjavio je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

"Svakog dana u 10.00 časova ujutru Rusija otvara humanitarne koridore u Kijevskoj, Černigovskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Mariupoljskoj oblasti. Civili i stranci imaju izlaz kako u Rusku Federaciju, tako i na zapad - kroz oblasti koje kontrolišu kijevske vlasti", rekao je on, preneo je TAS S.

Mizincev je rekao da se ukrajinske kolege nisu složile ni sa jednim od humanitarnih koridora koje je predložila Rusija, ali su zatražili 13 dodatnih ruta isključivo kroz područja pod kontrolom Kijeva.

On je istakao da se iz humanih razloga Oružane snage Rusije i oružane formacije samoproglašene Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne republike striktno pridržavaju primirja na svim pravcima, uključujući i one koje je predložio Kijev.

Koliko je važna Odesa?

Kao treći najveći grad u Ukrajini, on je ključan za privredu zemlje.

Andrej Ruženko, nekadašnji pomorski kapetan i bivši zamenik ukrajinskog ministra odbrane, rekao je za radio Svetski servis BBC-ja da je Odesa „pomorska prestonica Ukrajine" i zaslužna za oko „20 odsto ukrajinskog BDP-a".

Foto: Pixabay
 

 

U normalna vremena, veliki deo ukrajinskih ključnih izvoznih artikala - kao što su kukuruz, pšenica i minerali - prolazi kroz Odesu i obližnje manje luke kao što su Južne i Čornomorsk.

- To je čvorište od kog zavisi skoro 70 odsto pomorske trgovine zemlje" -kaže za BBC doktor Sidart Kaušal, naučni saradnik iz ekspertske grupe za bezbednost Kraljevski institut ujedinjenih službi.

Ona je i popularno turističko odmaralište zahvaljujući njenim plažama i atraktivnoj arhitekturi iz 19. veka, a popularna je i među ruskim turistima.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike