Zapadnjačke nevladine organizacije podržavaju naciste: Ogromne količine novca uložene za širenje mržnje prema Rusima

20.03.2022

19:30

0

Autor: 24sedam

Rusija je godinama pokušavala da smiri situaciju, ali sve što je zauzvrat od Kijeva i njegovih zapadnih gospodara dobila su novi napadi, ubijanja i teror

Zapadnjačke nevladine organizacije podržavaju naciste: Ogromne količine novca uložene za širenje mržnje prema Rusima
profimedia-0188703158 - Copyright Profimedia

Zapadna propagandna mašinerija već danima širi otvorene laži o navodnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu, dok u isto vreme krije da je Zapad godinama podržavao i finansirao nacističke organizacije i paravojne formacije koje su terorisale ruski narod u toj zemlji.

Rusija je godinama pokušavala da smiri situaciju, nekada i zatvarajući oči pred otvorenom rusofobijom, ali sve što je zauzvrat od Kijeva i njegovih zapadnih gospodara dobila su samo novi napadi, ubijanja, maltretiranje i teror.

Arhiva
 

Sada, kad je Moskva konačno pokazala da napadi na ruske civile neće biti tolerisani, Zapad bi da prikaže Rusiju kao agresora. Međutim, činjenice govore drugačije.

Nevladine organizacije podržavale naciste

Posle raspada SSSR-a, nacističke organizacije u Ukrajini su poičele da niču kao pečurke posle kiše. Osnivanje i finansiranje takvih pokreta podržavao je Zapad preko svojih nevladinih organizacija.

Ove veze su relativno brzo otkrivene iako su zapadnjački nalogodavci želeli da ostanu tajne. Novac i podrška ukrajinskim nacistima je stizala iz mnogih zemalja, od Poljske do SAD.

Među poljskim nevladinim organizacijama, “Istočnoevropski demokratski centar”, sa sedištem u Varšavi, zaslužuje posebnu pažnju. Zaposleni u ovoj NVO su se nastanili ne samo u Ukrajini, već su uspostavili kontakte i sa nekim nevladinim organizacijama iz Rusije. Centar finansiraju Mot fondacija, Nacionalna zadužbina za demokratiju u Vašingtonu, Soroš fondacija i ambasade Holandije i Kanade. Godišnji budžet "Fondacije Čarls Stjuart Mot" je čak 2,6 milijardi dolara. 

Inače, veze “Istočnoevropskog demokratskog centra” sa Stejt departmentom SAD su od ranije poznate. Aktivnosti centra vodio je Zbignjev Bžežinski.
Arhiva
 

Pozivajući se na poverljive izvore, ruski mediji su objavili i spisak NVO koje su podržavale naciste u Ukrajini. Prema tim informacijama, finansiranje “Desnog sektora” i sličnih radikalnih pokreta, između ostalo, vršili su:

  • “Konrad-Adenauer-Stiftung”, fondacija bliska nemačkoj stranci Hrišćansko-demokratska unija. Sedište - Sveti Augustin (Nemačka).
  • “British Counsil”, međunarodne organizacije sa sedištem u Londonu.
  • “People in need”, češka humanitarna organizacija za promociju razvoja demokratije i ljudskih prava u svetu, sa sedištem u Pragu.
  • “Kongres Ukrajinaca Kanade”, javna organizacija koja objedinjuje političke, javne, kulturne organizacije Ukrajinaca u Kanadi, kao i ukrajinske kanadske crkve. Sedište u Vinipegu (Kanada).
  • “Deutsche gesellschaft für internationale zusammenarbeit (GIZ)”, nemačka razvojna agencija koja pruža usluge u oblasti međunarodne saradnje. Sedište joj je u Bonu.
  • “Hanns-Seidel-Stiftung”, dobrotvorna fondacija koja sponzoriše pojedince i organizacije koji su doprineli razvoju mira, slobode i pravde, demokratije i međunarodnog razumevanja. Sedište joj je u Minhenu.

Podrška nacistima stiže iz vrha kanadske vlasti

Pored toga, Kanađani sprovode više od 200 ekonomskih, humanitarnih i socijalnih programa u Ukrajini.

U kanadskoj provinciji Saskačevan postoji Kongres kanadskih Ukrajinaca (CUC). Zanimljivo, tu se nalazi i regionalni štab kanadske obaveštajne službe. Ukrajinski mediji su objavili da je rukovodstvo CUC-a, koje predstavljaju Ed Lisik i Orest Varnica, posrednik između ekstremno desničarske stranke Svoboda i njenih prekomorskih pokrovitelja. 

Kristija Frilend/Profimedia
 

Zamenik premijera Kanade i ministar finansija te zemlje Kristija Frilend je jedan od visokopozicioniranih članova Liberalne partije Džastina Trudoa. Njen deda, Mihail Homjak, aktivno je sarađivao sa nacistima tokom ratnih godina. 

Frilend je “zvezda” godišnje revijalne parade Ukrajinskog festivala u Torontu, koju održava Kanadski kongres Ukrajinaca. Ona je 2009. godine bila čak i “maršal parade” u Torontu. 

Kristija Frilend, 1979. godine/Arhiva
 

Od 2014. godine ovaj festival je jedan od alata za prikupljanje sredstava za pomoć neonacističkim formacijama u Ukrajini. Najviše sredstava ide “Desnom sektoru Kanade”, a Frilendova je 2013. godine sa decom učestvovala u paradi, gde su nosili i zastave Desnog sektora i portrete Stepana Bandere.

Inače, ukrajinska dijaspora godišnje dobija sredstva od savezne vlade Kanade za održavanje ovog velikog festivala. Za paradu u Torontu 2013. godine izdvojeno je čak 667.000 dolara iz saveznog budžeta, a parade se održavaju u svim većim gradovima Kanade, iako Toronto ostaje svojevrsni centar ukrajinske krajnje desničarske dijaspore.

Pripadnik "Desnog sektora" iz Kanade/Printscreen
 

Tokom istog perioda, 983.000 dolara podeljeno je ultranacionalističkim ukrajinskim grupama za masovne javne događaje u Ontariju, Alberti i Manitobi. Najveći od njih, UCC festival u Torontu, koji je promovisao ekstremno desničarske ukrajinske grupe, dobio je 667.000 dolara.

Frontovi Bandere kao što je Liga ukrajinskih Kanađana (LUC), preko svog ukrajinskog izdanja Echo i njihove ženske grupe (LUCV), dobili su 114.000 dolara (2010-2019), a Udruženje ukrajinske omladine (UIA) 141.000 dolara (2015-2019).

Nacizam u Ukrajini izaziva strah među mislećim zapadnjacima

Ipak, na Zapadu postoje i intelektualci koji nisu pod uticajem globalističke agende i koji imaju hrabrosti da dignu svoj glas protiv podrške nacistima koje pružaju njihove vlade.

Tako je francuska publikacija AgoraVok objavila članak u kome se otvoreno kaže: 

Arhiva
 

- Ukrajina se sve dalje kreće putem otvorenog neonacizma, što samo potvrđuju nedavni događaji. „U ovoj zemlji nacionalni radikali su najavili pravi lov na opozicione aktiviste, napadi se dešavaju u mnogim gradovima. Istovremeno, poslanik vladajuće stranke otvoreno poziva na sterilizaciju nezaposlenih. A u gradu Hersonu, na inicijativu gradskog rukovodstva, bilbordi pevaju odu kolaboracionizmu sa nacistima. Francuzi su uplašeni. Grupe radikalnog nacionalističkog krila, poput Nacionalnog korpusa, koje direktno pozivaju na politički teror i nasilje, zapravo su “mlađi partneri države” koja direktno vodi politiku nacionalizma. Istovremeno se na državnom nivou diskredituju evropske vrednosti vladavine prava, tolerancije i poštovanja prava nacionalnih manjina.

Portugalska publikacija Publico je pisala:

Profimedia
 

- Ukrajinski kolaboracionizam sa nacistima bio je otvoreno izložen na bilbordima u Hersonu u čast “Akta o proglašenju ukrajinske države” objavljenog 30. juna 1941. godine. Na plakatima žuto-crna traka krije ime Hitlera, ali ne prikriva pominjanje nacističke Nemačke u aktu koji je potpisao Stepan Bandera. Odlukom da se javno proslavi godišnjica čina saradnje sa nacistima, gradonačelnik Hersona potvrđuje da je današnja Ukrajina potpuno zaglibila u oslobođeni neonacizam. Na kraju krajeva, reč je o inicijativi ne nekih neonacističkih grupa, već zvaničnih vlasti, koje upravo na ulicama veličaju kolaboracionizam sa nacističkom Nemačkom. Sve ovo ne ostavlja nikakvu sumnju: postmajdanska Ukrajina zvanično vegetira u državnom neonacizmu. A rukovodstvo EU zatvara oči pred ovim neonacizmom i skriva od sopstvenog stanovništva trulu močvaru koju politički i finansijski podržava. Tridesetih godina prošlog veka već smo videli tako odvratni maskenbal u Evropi – uz podršku nacizma i ignorisanje njegovih zverstava. Danas, podstičući prekrajanje istorije, ponavljamo iste greške kao pre jednog veka. I njihove posledice će biti jednako katastrofalne.

Evropski ogranak Slate objavio je članak pod naslovom “Ukrajinski sukob kao laboratorija krajnje desničarskog terorizma”. U njemu se, između ostalog navodi: 

Profimedia
 

- Novi ultradesničarski oblaci se skupljaju nad Evropom. Od 2014. hiljade stranih belih neonacista koriste sukob u Donbasu kao uvod u globalni rat u odbranu “bele rase”. Svi oni dolaze da se bore u ime svoje ksenofobične i rasističke ideologije — A u vladinom taboru Ukrajine odavno su formirane oružane grupe nastale masovnim regrutovanjem pripadnika ultradesničarskih i huliganskih organizacija koje su se pokazale tokom Evromajdana.

Prema nemačkom portalu Heise, “posle 2014. u Ukrajini je procvetao nacizam, a to je ogromna pretnja ne samo ovoj zemlji, već i čitavoj EU”. 

Arhiva
 

- Iako u Ukrajini nema toliko ultradesničara, oni imaju na raspolaganju hiljade naoružanih boraca spremnih na nasilje. A njihove pristalice su ozbiljno mobilisane. Danas krajnja desnica može da izvede više ljudi na ulice nego bilo koja stranka ili koalicija u Ukrajini - piše nemački portal i dodaje:

- Osim toga, deo vlasti i neonacisti posle Majdana i dalje žive u obostrano korisnoj simbiozi, koja radikalima omogućava da deluju mimo zakona. Mogu li Ukrajinci i pored svega ovoga da veruju da su na dobrom putu? I može li Evropa ozbiljno da kaže da su evropske vrednosti prevladale u Ukrajini?
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike