Kako teku pregovori Moskve i Kijeva: Šta je nudio Benet, a šta je poručio Zelenski

13.03.2022

09:42

0

Autor: 24sedam

Nekoliko zemalja želi da posreduje u jeku ukrajinske krize

Kako teku pregovori Moskve i Kijeva: Šta je nudio Benet, a šta je poručio Zelenski
zelenski benet putin - Copyright Profimedia

Izraelski premijer, Naftali Benet, navodno je savetovao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da prihvati ruske predloge kako bi se okončao sukob u Ukrajini, preneli su izraelski mediji.

Sa druge strane, kijevski, ali i izraleski najviši zvaničnici su to negirali.

- Da sam na Vašem mestu, mislio bih o životima mojih ljudi i prihvatio bih ponudu - preneo je "Džerusalem post" navodne Benetove reči, pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog zvaničnika.

AP Photo/Ariel Sćalit
 

- Benet nam je poručio da se predamo - naveo je zvaničnik dodavši da Kijev nema nameru da se povinuje zahtevima ruskog  lidera Vladimira Putina.

Ipak, iz kabineta izraelskog premijera su poručili da nisu sugerisali Ukrajini da treba da se preda i da ne nameravaju Zelenskom da daju bilo kakve preporuke ili savete, u bilo kojoj fazi.

- Izrael, kao bilo koje druge pogodbene posredničke zemlje, ne predlaže Ukrajini da se složi sa bilo kojim zahtevima Ruske Federacije - istakao je savetnik ukrajinske vlade Mihail Podoljak, dodavši da bi to bilo nemoguće iz političkih i vojnih razloga.

Izrael je ponudio da bude posrednik tokom ukrajinske krize, a Benet je prošle nedelje otputovao do Moskve gde se sastao sa Putinom, a redovno telefonski razgovara i sa Zelenskim.

Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Takođe, u kontaktu je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Neimenovani ukrajinski zvaničnik smatra, kako je preneo "Harec", da Benet želi da iskoristi poziciju posrednika kao izgovor kako bi izbegao nametanje sankcija Rusiji ili slanje vojne pomoći Kijevu. Kako smatra, Benet bi više trebalo da se ponaša kao "poštansko sanduče" između Moskve i Kijeva.

- Ukoliko želi da bude neutralan i da posreduje, želeli bismo da postavi nekoga ko bi se ovim pitanjima bavio danonoćno kako bi se postigao kompromis - navodno je rekao ukrajinski zvaničnik.

Podsetimo, Rusija je zatražila da se Ukrajina proglasi neutralnom i zavetuje se da nikada neće pristupiti NATO.

Šansa za kompromis

Moskva i Kijev se približavaju kompromisu u pregovorima, rekao je za "Komersant" Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine.

Prema rečima člana ukrajinske pregovaračke grupe, strane u dijalogu su počele da sastavljaju sporazume čiji detalji još nisu otkriveni, prenela je RIA Novosti.

Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP
 

Čim budu razrađeni pravni formati biće zakazan sastanak, odnosno, četvrta runda pregovora.

- To može biti sutra, prekosutra. Razgovarali smo o svim pitanjima, sada pokušavamo da upakujemo ta pitanja u neke pravne formate - rekao je Podoljak.

Zelenski spreman za pregovore

Ukrajinski lider, Vladimir Zelenski, rekao je da je spreman za pregovore sa Rusijom, a zatražio je da Benet pripremi sastanak u Jerusalimu.

- Grupa ukrajinskih i ruskih predstavnika raspravlja o određenim pitanjima. Počeli su da pričaju o nečemu, ne samo o ultimatumima - rekao je Zelenski.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Kijev je mišljanja da pregovori treba da se održe na neutralnoj teritoriji.

- Razgovarali smo sa premijerom Benetom i rekao sam da nije u redu da održavamo sastanke u Rusiji ili Belorusiji. Ne govorim o tehničkim sastancima, govorim o sastancima lidera. Da li mislim da bi Izrael mogao da bude mesto takvih pregovora, da mislim - dodao je Zelenski.

Kako je istakao, ukoliko pregovori urode plodom, njegova zemlja mora da dobije izvesne "bezbednosne garancije" da je sukob završen, ne samo od Moskve već i sa Zapada.

Do sada, dve strane su se sastale tri puta u Belorusiji. Osim uspostavljanja humanitarnih koridora za evakuaciju civila, nije bilo nekog većeg uspeha.

Palata iz 18. veka: Ovde se održavaju pregovori Rusije i Ukrajine (FOTO)

Važan sastanak održan je u turskoj Antaliji u četvrtak gde su se sastali ruski ministar spoljnih psolova Sergej Lavrov i njegov ukrajinski kolega Dmitrij Kuleba.

Kuleba je razgovore opisao kao teške, a Lavrov je istakao da ukrajinski predstavnici "uvek žele da pravi rad u uspostavljanju sporazuma zamene izmišljanjem novih formata".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike