Kijev poslao molbu: Novo mesto sastanka ruskih i ukrajinskih predstavnika!?

09.03.2022

15:22

0

Rusija ​i Ukrajina su prethodno održale tri runde pregovora

Kijev poslao molbu: Novo mesto sastanka ruskih i ukrajinskih predstavnika!?
gomel1 - Copyright Profimedia/Alexander Kryazhev/POOL/TASS

Kijev se obratio kancelaru Nemačke Olafu Šolcu za pomoć u organizovanju sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, izjavio je predstavnik kancelarije ukrajinskog predsednika Igor Žovkva.

- Jedini ozbiljni pregovori koji mogu da se vode s Rusima bili bi mogući na predsedničkom nivou. Moj predsednik je spreman za to. Međunarodni partneri treba da nam pomognu da organizujemo takav sastanak. Razgovaramo s nemačkim kancelarom o organizovanju takvog sastanka - rekao je Žovkva, prenosi "Sputnjik".

Prema njegovim rečima, Kijev je spreman za diplomatsko rešavanje sukoba, odnosno da razgovara s Moskvom o širokom krugu pitanja, među kojima je i razmatranje neutralnog statusa Ukrajine.

Rusija i Ukrajina su prethodno održale tri runde pregovora. Tokom drugog kruga, strane su postigle dogovor o zajedničkom obezbeđivanju humanitarnih koridora za evakuaciju građana, dostavu hrane i lekova, ali humanitarni koridori nisu u potpunosti funkcionisali.

Očekuje se da će se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba sastati u četvrtak na marginama Diplomatskog foruma u ​​Antaliji, uz učešće turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije na brifingu u Moskvi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike