Bajden na sve načine sabotira Severni tok 2: Uvodi sankcije kompaniji koja rukovodi projektom gasovoda

23.02.2022

19:16

0

Autor: 24sedam

Svet će se okrenuti drugim izvorima energije

Bajden na sve načine sabotira Severni tok 2: Uvodi sankcije kompaniji koja rukovodi projektom gasovoda
Džo Bajden Severni Tok 2 - Copyright AP Photo/Patrick Semansky/Michael Sohn

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da Amerika uvodi sankcije protiv kompanije operatera gasovoda „Severni tok 2“.

Spremni smo i za druge korake u slučaju dalje eskalacije u vezi sa Ukrajinom, poručio je on.

- Kroz njegove poteze, predsednik Putin je omogućo svetu ogroman podsticaj da se udalji od ruskog gasa i krene ka drugim formama energije - naveo je Bajden.

Podsetimo, eskalacija situacije u Donbasu počela je 17. februara. Ukrajinska vojska je počela intenzivno da granatira pozicije Donjecke i Luganske narodne republike. Objavljena je evakuacija stanovništva na teritoriju Rusije i proglašena opšta mobilizacija. Na molbu lidera DNR i LNR predsednik Rusije Vladimir Putin priznao je nezavisnost republika. Usledilo je stopiranje gasovoda Severnog toka 2 i nametanje sankcija Rusiji od strane EU i SAD.

Podsetimo, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da projekat gasovoda "Severni tok 2" ne može da se nastavi u ovim kriznim okolnostima.

Tanjug/AP Photo/Michael Sohn,
 

On je rekao da je proces odobravanja gasovoda zaustavljen zbog situacije u Ukrajini i ruskog poteza sa priznanjem separatističkih republika.

Ministarstvo ekonomije Nemačke dobilo je odgovarajuća upustva tim povodom.

Reakcija na rusko priznanje DNR i LNR biće svrsishodna i jedinstvena, akcije Moskve neće ostati bez posledica, rekao je Šolc.

Šta je bio cilj SAD?

Ukrajinska kriza nema nikakve veze sa Ukrajinom, već sa Nemačkom, smatra američki analitičar Majk Vitni.

Tačnije, sve se vrti oko gasovoda "Severni tok 2" kojim se Nemačka povezuje sa Rusijom.

Vašington na to gleda kao na veliku pretnju, jer smatra da tako više neće imati primat u Evropi, pa zato sabotira projekat na svakom koraku. Koliko je gasni projekat važan za Evropu i zašto SAD žele da ga stopiraju po svaku cenu, možete pročitati OVDE.

Severni tok 2 nije zaustavljen?

Severni tok 2 nije u potpunosti zaustavljen, nego je odložena njegova sertifikacija, izjavio je ranije danas Mihael Harms, izvršni direktor Istočnog komiteta nemačke privrede, udruženja koje objedinjuje nemačke privrednike u Istočnoj Evropi i na postsovjetskom prostoru.

Tanjug/Stefan Sauer/dpa via AP
 

- Verujem da je nemačka vlada postupila veoma mudro... nije dugo čekala da Amerikanci uvedu takozvane sekundarne sankcije, jer bi nam to bilo još teže. I drugo, ovo nije konačno zatvaranje gasovoda, ovo je odlaganje procesa sertifikacije - rekao je Harms.

Prema njegovim rečima, isključivanje Rusije iz međunarodnog međubankarskog sistema za prenos informacija i plaćanja SVIFT bio bi vrlo radikalan korak, zbog čega nemački biznis čini sve što može da se to ne dogodi.

Događanja u Ukrajini pratite na našem blogu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike