Peskov otkrio kada će biti kraj specijalne operacije u Rusiji

24.02.2022

16:13

0

Odluka je na predsedniku Putinu

Peskov otkrio kada će biti kraj specijalne operacije u Rusiji
Vladimir Putin i Dmitrij Peskov - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Predsednik Rusije Vladimir Putin postavio je ciljeve za vojnu intervenciju u Ukrajini i on će odlučiti kada će se operacija završiti „na osnovu rezultata i ekspeditivnosti“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Operacija "ima svoje ciljeve i oni moraju biti ostvareni", rekao je zvaničnik na pitanje novinara kada će se ofanziva završiti.

U svom jutarnjem obraćanju u četvrtak, Putin je rekao da je naredio ruskim trupama da napadnu Ukrajinu radi demilitarizacije i, kako je rekao, „denacifikacije“ zemlje. On je tvrdio da je nacionalna bezbednost Rusije ugrožena upadom NATO-a u Ukrajinu.

(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

On je dalje naveo da je Rusija dužna da zaštiti otcepljene republike Donjeck i Lugansk od nastavka napada ukrajinskih snaga. Moskva je u ponedeljak priznala dva entiteta kao suverene države.

Rusija je odlučna da „neutrališe (ukrajinski) vojni potencijal, koji je u poslednje vreme znatno pojačan, uključujući i aktivnu pomoć stranih nacija“, rekao je Peskov.

On je dodao da bi „u idealnom slučaju“ Ukrajina trebalo da bude „očišćena“ od neonacističke ideologije.

Peskov je odbacio ideju da je Rusija u procesu okupacije Ukrajine, rekavši da ruska operacija ima ograničene ciljeve zaštite Rusije i separatističkih regiona. On je rekao da će budućnost Ukrajine odrediti ukrajinski narod.

Ruska vojska pokrenula je specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini po Putinovom naređenju odmah nakon njegovog televizijskog obraćanja. Ministarstvo odbrane je saopštilo da gađa elemente ukrajinske vojne infrastrukture i da pokušava da izbegne civilne žrtve. 

Situaciju u Ukrajini možete pratiti na našem blogu.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike