U svetu burno nakon Putinovog poteza: Bajden uvodi sankcije Severnom toku 2, vanredno stanje u Ukrajini od ponoći (FOTO/VIDEO)

23.02.2022

22:47

0

Pratite sa 24 sedam iz minuta u minut dešavanja u Donjecku i Lugansku

U svetu burno nakon Putinovog poteza: Bajden uvodi sankcije Severnom toku 2, vanredno stanje u Ukrajini od ponoći (FOTO/VIDEO)
ukrajina rusija sukobi 2302-a - Copyright Profimedia/Tanjug/Emergency Situation Ministry via AP/Vadim Ghirda

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u ponedeljak uveče priznao nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike, a nakon toga su primećene i pojačane aktivnosti ruskih trupa na granici sa Ukrajinom.

Posle Putinovog poteza Nemačka je zaustavila projekat gasovoda Severni tok 2, Velika Britanija, SAD i EU su uvele sankcije Moskvi. Kijev je saopštio da "neće nasesti na provokacije". Juče je održana i sednica SB Un sa koje su poslate oštre poruke Rusiji.

23.45 Ukrajinske vlasti zatražile su hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija!

Zahtev je usledio u vezi sa apelom LNR i DNR za vojnu pomoć Rusiji, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, preneo je Raša tudej.

23.35 Bela kuća: Ne ulazimo u sukob čak ni u slučaju invazije!

Portparolka Bele kuće Džen Psaki je ponovila da „Amerika neće ući u rat protiv Rusije“, čak ni u slučaju potpune ruske invazije na Ukrajinu.

- Ne idemo u rat protiv Rusije, ne šaljemo američku vojsku u Ukrajinu da se bori protiv Rusa, ​​rekla je ona. Novinar je potom pitao da li je to istina čak i ako bi Rusija okupirala celu Ukrajinu.

- Ostalo je još nekoliko koraka, ali ću ponoviti ono što je predsednik rekao, a to je kristalno jasno i dosledno – nećemo slati američke trupe u Ukrajinu, rekla je Psaki.

22.15 Donjecka i Luganska republika su uputile zvaničan zahtev Moskvi za vojnu pomoć

Dva dana nakon što je Vladimir Putin potpisao ukaz o priznanju samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike, stigao je zahtev za ruskog predsednika.

Donjecka i Luganska republika su uputile zvaničan zahtev Moskvi za vojnu pomoć kako bi odbile agresiju Ukrajinskog režima, prenosi RT.

 

22.00 Lider DNR: Zelenskog bi mogli da podstaknu na ofanzivu

Lider DNR Denis Pušilin upozorio je da bi predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski mogao biti podstaknut na ofanzivu na Donbas, što bi situaciju u toj oblasti dovelo do eskalacije.

- Jedno je ofanziva u punim razmerama, a drugo - kada bi Zelenski mogao da se odluči da izda takvo naređenje. Odnosno, vidimo da je sve za to spremno. Njega bi mogli da podstaknu na to. Neko može da krene u ofanzivu, neko može da krene u suprotnom pravcu, u pozadinu, s oružjem u rukama. Zbog toga mi situacija mogla da eksalira i sada je problem u tome kako je razumeti, kako je uvesti u zakonske okvire, rekao je Pušilin.

On smatra da Kijev nije protiv dijaloga s DNR, ali da to ne može da ostvari zbog pritiska radikalnih struja.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je dužna da dobrovoljno povuče snage s linije razgraničenja i da odatle ukloni oružje.

- Sada se postavlja pitanje šta da se radi s gomilanjem tehnike, ljudstva, naoružanja koje se nalazi s druge strane linije razgraničenja, na kojoj su oružane formacije Ukrajine. Šta sa tim činiti? Da li da odu dobrovoljno? Najbolja je varijanta da odu dobrovoljno, da iznesu oružje, rekao je Pušilin za Jutjub kanal „Solovjov.Lajv“.

21.45 NATO pojačava istočno krilo

Sjedinjene Američke Države upućuju lovce pete generacije F-35 i ofanzivne helikoptere AN-64 kao pojačanje jedinicama NATO-a na istočnom krilu, saopštio je Pentagon.

 

21.23 - Stejt department: Ruska invazija ostaje neposredna pretnja

Iz američkog Stejt departmenta danas je saopšteno da ruska invazija na Ukrajinu ostaje potencijalna, neposredna pretnja, kao i da Vašington nije video nikakve naznake da Rusija namerava da "odstupi".

21.10 - Vanredno stanje od ponoći

Ukrajinska Rada odobrila uvođenje vanrednog stanja na čitavoj teritoriji Ukrajine, izuzev DNR i LNR, od ponoći.

21.00 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš naglasio je potrebu uspostavljanja primirja u Ukrajini

- Vreme je da se uspostavi primirje i vrati pasivnom dijalogu i pregovorima kako bi se spasao narod Ukrajine od pošasti rata - kazao je on u obraćanju Generalnoj skupštini UN.

20.06 - Bajden uvodi sankcije protiv kompanije zadužene za gasovod

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da Amerika uvodi sankcije protiv kompanije operatera gasovoda „Severni tok 2“.
Spremni smo i za druge korake u slučaju dalje eskalacije u vezi sa Ukrajinom, poručio je on.

AP Photo/Patrick Semansky
 

20.05 - Boris Džonson želi "najteže moguće" sankcije

19.58 - Poginuo pripadnik snaga Narodne milicije LNR

Pripadnik snaga Narodne milicije LNR poginuo je usled vatre koju su otvorile ukrajinske snage, saopštili su predstavnici LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre u Donbasu.
Ukrajinske snage su u poslednjih sat i po vremena 16 puta narušile režim prekida vatre u LNR.

19.40 - Švajcarska za sada uzdržana povodom sankcija Rusiji

Švajcarska vlada saopštila je danas da se uzdržala od trenutnog uvođenja sankcija Rusiji koje je usvojila EU i da će o njima odlučiti pošto ih razmotri.

19.39 - Nema vode

Vodosnabdevanje u selima oblasti oko Slavjanoserbska obustavljena je zbog vatre ukrajinskih snaga usled koje je oštećena crpna stanica, saopštilo je Ministarstvo komunikacija LNR.
Bez vode je 11 sela.

19.15 - Više od 14.000 rezervista teritorijalne odbrane Ukrajine biće pozvano na vojne vežbe u različitim delovima zemlje u trajanju od 30 dana

19.13 -  Evakuacija ruskih diplomata i osoblja ambasade iz Ukrajine

 19.00 - Češka traži biometrijske pasoše za Ruse koji ulaze u EU

Češka Republika će zatražiti od svojih partnera u Evropskoj uniji da dozvole ulazak u Šengensku zonu bez granične kontrole samo onim Rusima koji imaju biometrijske pasoše, izjavila je danas češka ministarka unutrašnjih poslova Vita Rakušan.

18.59 - Stoltenberg: Rusija osporava osnivačke principe NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Rusija dovodi u pitanje osnivačke principe alijanse i optužio je da pokušava da prekroji granice Evrope i preoblikuje globalnu bezbednosnu arhitekturu.

Hannibal Hanschke/Pool via AP
 

18.35 - "Rusiji treba pokazati da je izolovana"

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila je da Rusiji treba pokazati da je izolovana.

- Sada nije vreme da se ostaje po strani, vreme je da se deluje, hajde da zajedno pokažemo Rusiji da je izolovana u svojim agresivnim dejstvima - rekla je Grinfildova tokom zasedanja Generalne skupštine UN.

18. 20 - Nebenzja: Rusko priznanje DNR i LNR posledica ponašanja Kijeva

Odluka Rusije da prizna nezavisnost LNR i DNR posledica je toga što Kijev sabotira ispunjavanje obaveza koje je preuzeo na sebe, rekao je ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

17.40 - Zelenski predložio da parlament od ponoći uvede vanredno stanje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predložio je danas da parlament od ponoći uvede vanredno stanje na celoj teritoriji zemlje, osim u Donjecku i Lugansku, na 30 dana, navodi se u predsedničkom ukazu o kojem treba da se raspravlja u Vrhovnoj radi, 

17.30 - Putin i Erdogan razgovarali telefonom

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je razočaranje u telefonskom razgovoru sa turskom predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom zbog, kako je rekao, pokušaja SAD i NATO da ignorišu legitimne bezbednosne zahteve Rusije, saopštio je danas Kremlj.

Vladimir Smirnov/Sputnik, Kremlin/Pool Photo via AP
 

17.15  Merkelova posreduje između Putina i Zapada?

Kanali dijaloga s Moskvom se ne otkrivaju, ima ih dovoljno, rekao je portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje kako Berlin ocenjuje ideju uključivanja bivših kancelara Gerharda Šredera ili Angele Merkel u pregovore s Moskvom.

Njegov kolega, portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova Kristofer Burger rekao je da Nemačka ima dovoljno kanala za dijalog s Rusijom, ali da Moskva nije spremna za ozbiljan razgovor.

17.00 - EU usvojila odluku o sankcjama protiv Rusije

EU i zvanično usvojila sankcije protiv Rusije zbog priznanja nezavisnosti DNR i LNR.
Na udaru 351 poslanik Dume i još 27 fizičkih lica i organizacija.

16.35 - Ministarstvo spoljnih poslova Finske saopštilo je da privremeno prebacuje ambasadu iz Kijeva u Lavov

16.25 - U Briselu će se sutra sastati lideri EU

15.50 - Tramp: Neprijatno je gledati kako se Putin „igra s Bajdenom“

14.30 - Rusija najavila oštar odgovor na američke sankcije

- Ne treba sumnjati da će sankcije dobiti snažan odgovor, ne nužno simetričan, ali odmeren i bolan za američku stranu - stoji u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

13.30 - Putinovi ljudi na udaru

Ambasadori država članica EU odobrili su danas prvi paket sankcija protiv Rusije i oblasti Donjeck i Lugansk, nakon što je paket sankcija u utorak odobrio i Savet ministara spoljnih poslova. Na meti sankcija je najbliži Putinov krug, među kojima je i ministar odbrane Sergej Šojgu.

13.05 - Mapa Ukrajine na ruskoj televiziji

Društvenim mrežama danas se proširila slika karte Ukrajine koju je tokom jučerašnjeg govora ruskog predsednika Vladimira Putina objavila ruska državna televizija. Na karti je žutom bojom označena Ukrajina, a ostali delovi su označeni kao "darovani" teritoriji Ukrajini od strane Staljina, Lenjina i Hruščova.

 

 

12.35 - Ukrajina obustavila uvoz električne energije

Kijev je od danas obustavio uvoz električne energije iz Belorusije, saopštila je Evropska mreža operatera prenosnog sistema (ENTSO-E).

Prema podacima o podnetim zahtevima za nabavkom struje za sredu, 23. februar, Ukrajina će iz Belorusije uvesti nula megavata električne energije, a isti podaci se mogu naći i na sajtu ukrajinskog operatera energetskog sistema Ukrenergo, izveštava Tass.

12.10 - Papa poziva na mir

Papa Franja danas je poručio da je pretnja ratom u Ukrajini izazvala veliki bol u njegovom srcu i pozvao političare da pred Bogom ozbiljno preispitaju savest o svojim postupcima.

Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino
 

U obraćanju na kraju opšte audijencije, papa Franja je pozvao lidere da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi izazvali daljnje patnje za ljude i proglasio Pepelnicu, 2. mart, međunarodnim danom posta i molitve za mir, prenosi Rojters.

11.40 - U Ukrajini legalizovano nošenje oružja

Ukrajinski parlament usvojio je danas u prvom čitanju nacrt zakona kojim se dozvoljava Ukrajincima da nose vatreno oružje i reaguju u samoodbrani.

- Usvajanje ovog zakona u potpunosti je u interesu države i društva - naveli su autori nacrta zakona, a prenosi Rojters.

Oni tvrde da je donošenje ovog zakona potrebno zbog, kako navode, pretnji i opasnosti s kojima se suočavaju građani Ukrajine.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

11.20 - Ukrajina uvela vanredno stanje

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine donelo je odluku da uvede vanredno stanje na celoj teritoriji zemlje.

11.00 - I zvanično uspostavljeni odnosi Moskve sa DNR i LNR

Rusija je od 22. februara uspostavila diplomatske odnose sa Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

10.30 - Ukrajina je danas pozvala Zapad da uvede dodatne sankcije Rusiji

Traže sankcije koje će biti usmerene na ekonomiju i uži krug ruskog predsednika Vladimira Putina.

(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Prvi odlučni koraci preduzeti su juče i mi smo na tome zahvalni. Sada treba da se pojača pritisak kako bi se zaustavio Putin. Udarite po njegovoj ekonomiji i prijateljima. Udarite jače. Udarite snažno. Udarite odmah - rekao je šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba, a prenosi Rojters.

09.55 - Ukrajina je danas pozvala svoje građane da "odmah" napuste Rusiju!

Stigao je hitan poziv građanima Ukrajine koji se trenutno nalaze u Rusiji.

09.45 - Kina nikada nije smatrala da su sankcije najbolji način da se rešavaju problemi

Ovo je saopštilo danas Ministarstvo spoljnih poslova u odgovoru na pitanje da li će se Peking pridružiti zapadnim državama u uvođenju sankcija Rusiji zbog Ukrajine.

Portparol ministarstva Hua Čunjing rekao je novinarima u Pekingu da se Kina nada da će relevantne strane pokušati da reše probleme kroz dijalog i da će ostati staloženi i pokazati uzdržanost, prenosi Rojters.

09.30 - Ukrajina je danas počela sa regrutacijom rezervista od 18 do 60 godina

Regrupacija se odvija prema ukazu predsednika Volodimira Zelenskog, saopštilo je ministarstvo odbrane.

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

Maksimalni period služenja je godinu dana, prenosi Rojters.

Kako je rekao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov, ukrajinska vojska regrutuje 36.000 rezervista.

Predsednik Ukrajine izjavio je juče da su vojni rezervisti dobili poziv, ali je isključio opštu mobilizaciju nakon što je Rusija objavila da će poslati vojsku na istok Ukrajine.

09.15 - Oleksandr Zinčenko komentarisao napetu situaciju između njegove domovine i Rusije

Ukrajinski reprezentativac, član Mančester sitija Oleksandr Zinčenko oglasio se na društvenim mrežama povodom sukoba njegove domovine i Rusije.

08.50 - U Donjecku i Lugansku danas su ođeknule nove eksplozije

U Lugansku je ođeknula nova eksplozija, a detonacija se dogodila na trolejbuskom depou, saopštile su vlasti samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), prenosi Sputnjik.

Na licu mesta su trenutno sve službe kako bi sanirali štetu, navodi se u saopštenju.

I u Donjecku se čula snažna eksplozija u ranim jutarnjim satima, a kako javlja Donjecka novinska agencija, meta je bila teritorija televizijskog centra.

Kako je saopštio direktor televizije Donjecka, koji je bio u redakciji u tom trenutku, eksplozija je bila blizu četvorospratne zgrade televizijskog centra.

Nije poznato šta je izazvalo eksploziju, a mediji navode, pozivajući se na neimenovane izvore, da u eksploziji nije bilo žrtava, prenosi TASS.

 

Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda /Oleksandr Ratushniak
 

08.25 - Putinova oštra poruka Zapadu

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Moskva spremna da traži "diplomatska rešenja" za Ukrajinu, ali je naglasio da se o interesima te zemlje ne može pregovarati.

U video obraćanju u sredu ujutru povodom obeležavanja Dana branioca otadžbine, državnog praznika u Rusiji, agencija Frans pres citira Putina:

- Naša zemlja je uvek otvorena za direktan i iskren dijalog, za traženje diplomatskih rešenja za najsloženije probleme. O interesima Rusije, bezbednosti naših građana, za nas se ne može pregovarati.

Printscreen/Facebook/Sputnik Србијa
 

08.10 - Rusi evakuišu decu iz Donjecka i Luganska

Više od 31.000 dece evakuisano je iz Donbasa u Rusiju, saopštila je potpredsednica Državne dume Ana Kuznjecova.

08.06 - U Ukrajinu je stigao još jedan avion sa vojnom pomoći.

Ovu informaciju je saopštila ministarka odbrane Kanade Anita Anand.

- Danas su naše Oružane snage Kanade obavile drugu isporuku vojne pomoći za podršku naših ukrajinskih partnera - napisala je ministarka na tviteru.

 

 

07.59 -  Ukrajinska vojska - jedan vojnik ubijen u granatiranju

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je jedan vojnik ubijen, a šestorica ranjena u granatiranju koje su izvele, kako tvrde, proruske snage na istoku Ukrajine u protekla 24 sata.

Ukrajinska vojska navela je na Fejsbuku da je zabeležila 96 slučaja granatiranja, koje su izvele proruske snage u protekla 24 sata, u poređenju sa 84 takvih incidenata dan ranije, prenosi Rojters.

Vojska tvrdi da su proruske snage koristile tešku artiljeriju, minobacače i raketni lanser BM-21 Grad.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

Ukrajina je optužila Rusiju da izaziva nasilje, koje koristi kao izgovor da prizna dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine i pošalje vojsku u tu oblast.

07.30 - Nove sancije SAD uvele Rusiji

Američki predsednik Džozef Bajden objavio je u Beloj kući da su SAD uvele novu rundu sankcija Rusiji, zbog poteza u istočnoj Ukrajini, i naglasio da je cilj da se ruskim vlastima onemogući pristup zapadnim finansijama.

„- Odsekli smo rusku vladu od zapadnog finansiranja - rekao je Bajden, prenosi BBC.

Ovaj potez američke administracije uključuje sankcije na ruski spoljni dug, što znači da Moskva više ne može da prikuplja novac za svoje državno finansiranje od zapadnih finansijskih institucija.

Tanjug/ AP Photo/Ken Blaze
 

SAD merama kažnjavaju i visokorangiranu „elitu“ iz Rusije.

- Oni dele koruptivne dobitke politike Kremlja, a trebalo bi da dele i patnju - poručio je Bajden.

07.00 - Zelenski neće napustiti svoj narod

Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitrij Kuleba, koji je u zvaničnoj poseti SAD, izjavio je da predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski neće ostaviti svoj narod.

On je tim rečima odgovorio na savete američke administracije da ukrajinski predsednik napusti Kijev.

Stefanie Loos/Pool Photo via AP
 

- Predsednik će uvek biti sa narodom Ukrajine. Predsednik Ukrajine je ubeđen da ako sačuvamo jedinstvo da ćemo pobediti - rekao je on u intervjuu za televiziju „Foks“.

06.30 - Ukrajinska vojska granatirala je mesto Spartak

Granatirano je mesto unutar Donjecke Narodne Republike, saopštio je Zajednički centar za kontrolu prekida vatre.

Kako se navodi, ispaljeno je pet mina kalibra 82 milimetra

Vlasti DNR nisu saopštile da li je u granatiranju bilo povređenih ili stradalih, kao ni da li je napravljena materijalna šteta.

04.50 - Vlasti Australije odlučile su da uvedu sankcije Rusiji.

Australija se na ovaj korak odlučila nakon priznanja nezavisnosti LNR i DNR, saopštio je premijer te zemlje Skot Morison.
Kako je rekao, ta odluka Rusije je apsolutno neprihvatljiva.

03.10 - Ukrajina sprema nove sankcije

Premijer Ukrajine Denis Šmigal rekao je da će Кijev pripremiti nove sankcije Rusiji zbog priznanjem Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), prenose RIA Novosti .

Profimedia
 

- Vlada priprema relevantne predloge za Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu, a Vrhovna rada će posle našeg sastanka, sutra razmotriti odgovarajući paket - rekao je ukrajinski premijer.

03.00 - Amerika spremna za priliv izbeglica

Američke vlasti ne isključuju mogućnost masovnog egzodusa izbeglica sa teritorije Ukrajine u evropske zemlje i spremaju se za takav scenario. Ovu izjavu dala je sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki tokom tradicionalnog brifinga.

02.50 - Kijev ne planira nove evakuacije

Zvanični Кijev ne planira da evakuiše stanovnike Mariupolja ili Harkova zbog zaoštravanja situacije u Donbasu, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Кuleba. Prema Кulebinim rečima, postoje dva plana: „Plan A je da upotrebimo sva diplomatska sredstva da obuzdamo Rusiju i sprečimo dalju eskalaciju. Ako to ne uspe, plan B je da se borimo za svaki pedalj naše zemlje, svaki grad i svako selo”.

02.15 - FBI uopzorava na sajber napade

Profimedia/Pixabay
 

Nakon što je američki predsednik Džo Bajden najavio nove sankcije ruskim bankama i elitama u utorak, visoki zvaničnik FBI za sajber upozorio je američke kompanije i lokalne vlade da imaju na umu potencijalne napade, prenosi CNN.

01.50 - Japan uveo sankcije Rusiji

Japanski premijer Fumio Кišida takođe je krenuo stopama Sjedinjenih Država uvodeći sankcije Rusiji. Кišida je rekao da će Japan zabraniti izdavanje ruskih obveznica u Japanu i zamrznuti imovinu određenih ruskih pojedinaca, prenosi Rojters.

01.30 - Raspoređivanje snaga u Belorusiji

Satelitski snimci pokazuju novo raspoređivanje više od 100 vojnih vozila i desetine vojnih šatora u južnoj Belorusiji u blizini granice sa Ukrajinom. Dopisnici koji izveštavaju iz Ukrajine podelili su snimke. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike