"Rat" na ulicama Pariza: Policija koristi oklopna vozila, i ispaljuje suzavac (VIDEO)

12.02.2022

22:12

0

Automobili koji su prevozili demonstrante uspeli su da prođu kroz policijske kontrolne punktove u centru Pariza i zakrčili su saobraćaj oko Trijumfalne kapije

"Rat" na ulicama Pariza: Policija koristi oklopna vozila, i ispaljuje suzavac (VIDEO)
Tan2022-2-12_15183667_2 - Copyright Tanjug/AP Photo/Adrienne Surprenant

Francuska policija upotrebila je suzavac u blizini Trijumfalne kapije u Parizu, kako bi rasterala na hiljade demonstranata koji su danas protestovali protiv ograničenja uvedenih radi sprečavanja širenja virusa korona .

Policija je prethodno upotrebila suzavac i na Jelisejskim poljima, ubrzo nakon što je "konvoj slobode" koji se bori protiv kovid mera stigao u francusku prestonicu, preneo je Rojters.

Automobili koji su prevozili demonstrante uspeli su da prođu kroz policijske kontrolne punktove u centru Pariza i zakrčili su saobraćaj oko Trijumfalne kapije.

Policija je saopštila da je zaustavila 500 vozila koja su pokušavala da uđu u Pariz i da je tokom jutra uručeno skoro 300 kazni.

 

 

Policija je navela i da je uhapsila 54 demonstranta u Parizu, a neki od njih su posedovali praćke, čekiće, noževe i gas maske. Kažnjeno je 337 ljudi, objavio je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

U Parizu je raspoređeno skoro 7.200 policajaca i žandarma.

Prvi put od nereda tokom demonstracija "žutih prsluka" 2018. godine, žandarmerija je na ulice izvela i oklopna vozila.

 

 

Premijer Žan Kasteks upozorio je da će odgovor vlasti biti čvrst prema onima koji pokušaju da blokiraju saobraćaj ili prestonicu.

Francuski demonstranti, inspirisani protestom kanadskih kamiondžija, protive se potvrdama o vakcinaciji, neophodnom za ulazak u restorane, barove i javne prostore.

 

 

Francuski mediji navode da protivnike kovid mera okupljene u "konvojima slobode", čine protivnici predsednika Emanuela Makrona i "žuti prsluci".

 

 

Inspirisani demonstracijama "konvoja slobode" u Kanadi, vozači su mahali francuskim zastavama i trubili prkoseći naređenju policije da ne ulaze u grad.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike