Izrešetali ga na kauču dok je spavao: Detalji još jednog kontroverznog policijskog ubistva Afroamerikanca (VIDEO)

06.02.2022

10:22

0

Slučaj Amira Loka uznemirio američku javnost

Izrešetali ga na kauču dok je spavao: Detalji još jednog kontroverznog policijskog ubistva Afroamerikanca (VIDEO)
amir-lok - Copyright AP Photo/Christian Monterrosa

Policija Mineapolisa je pre pet dana, u ranim jutarnjim časovima, stavila ključ u bravu jednog stana i potom upala unutra vičući: "Policija, imamo nalog za pretres!".

Afroamerikanac Amir Lok koji je u tom trenutku spavao je upucan i ubijen, jer se činilo da drži pištolj u ruci pri buđenju.

Pošto je Mineapolis celom svetu ostao u gorkom sećanju zbog ubistva Džordža Flojda kome je policajac držao koleno navrtu oko 8 minuta, zbog čega je Afroamerikanac preminuo, Lokova porodica je uzbunila javnost o ovom slučaju.

Stotine ljudi izašlo je na ulice Mineapolisa tražeći pravdu. Masa je uzvikivala "nema pravde, nema mira”.

AP Photo/Christian Monterrosa
 

Policija objavila snimak

Dan nakon što je ubijen, policija je objavila snimak racije na kome se vidi da Lok drži pištolj dok šokirano pokušava da se izvući ispod ćebeta na kauču nekoliko trenutaka pre nego što je ubijen.

Na snimku se vidi policija kako otključava njegov stan ključem i ulazi u stan.

Policajac tada udara nogom po kauču na kojem je ležao Lok. Dok se okretao, ispod ćebeta je provirila njegova ruka sa pištoljem. Gotovo momentalno, policija je ispalila najmanje tri hica.

Pravni predstavnici njegove porodice rekli su da Lok nije imao kriminalnu prošlost i da je legalno posedovao vatreno oružje.

Osim toga, još nije jasno šta je bilo navedeno u nalogu za pretres, a policija je navela da se Lokovo ime nije nalazilo ni u jednom nalogu.

Ubistvo je dodatno bacilo svetlo na praksu da policija upada u stanove osumnjičenih bez kucanja što je i ranije nailazilo na velike kritike.

Policajci često na terenu donose odluke na osnovu uslova koje zateknu i to im dozvoljava da upadaju u privatne objekte bez upozorenja.

Gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej je najavio da će privremeno zabraniti policiji da tako postupa.

Prema pravilima, policajci mogu nenajavljani da upadnu u objekat po "visoko bezbednosnom" nalogu, ali bi sudija trebalo da odluči da li je to dozvoljeno.

Minneapolis Police Department via AP
 

Lokova porodica tvrdi da on nije bio imenovan u nalogu i da su policajci istraživali ubistvo koje se dogodilo u obližnjem Sent Polu. Policajac Mark Haneman je bio taj koji je upucao Loka, Afroamerikanac je odveden u bolnicu okruga Henepin gde je preminuo.

Haneman je na odsustvu dok traje istraga. 

Advokat za građanska prava, Ben Kramp, rekao je da je Lok imao nekoliko članova porodice koji su radili u policiji i da nije imao kriminalnu prošlost.

 

 

- Kao i u slučaju Breone Tejlor, upadi bez upozorenja pokazuju koliko je to opasno po Afroamerikance - poručio je.

Breona Tejlor (26), medicinski tehničar, ubijena je sa šest hitaca u svom domu u Luisvilu tokom jedne policijske racije u martu 2020.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: CNN

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike