Analitičar poručio Americi: Zaboravite na Ukrajinu u NATO, makar na 25 godina

23.01.2022

11:37

0

Vašington je danas loše pripremljen u sporu sa Moskvom oko ukrajinskog pitanja

Analitičar poručio Americi: Zaboravite na Ukrajinu u NATO, makar na 25 godina
Profimedia

SAD treba da odlože primanje Ukrajine u NATO za nekoliko decenija, napisao je politički komentator Ros Dautat u članku za Njujork tajms.

Dautat smatra Ukrajinu suviše podeljenom, ekonomski slabom, te stoga nespremnom da u punoj meri "postane deo Zapada".

Pritom, SAD, po njegovom mišljenju, preuzele su na sebe obaveze koje ne mogu realizovati, pokušavajući da Ukrajinu izvuku iz ruske orbite. Zbog prilično mekog pristupa prošle američke administracije, Vašington je danas loše pripremljen u sporu sa Moskvom oko ukrajinskog pitanja.

Analitičar je naglasio da, uzimajući u obzir ove obaveze i rast potrebe "pružanja otpora Kini", SAD bi mogle na neodređeno vreme odložiti ideju širenja NATO-a.

U tom slučaju, Ukrajina, po njegovom mišljenju, iako bi se i našla pod pritiskom Rusije, izbegla bi "invaziju", a američki saveznici iz NATO-a bi preuzeli više obaveza po pitanju podrške bezbednosti u Evropi.

Međutim, potpuno odustajanje od primanja Ukrajine u NATO je ustupak koji, kako smatra Dautat, američka administracija ne može prihvatiti. Prema njegovom mišljenju, vrlo razumno izgleda ideja da se "o njoj zaboravi na duže vreme: na primer na 25 godina".

 

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti