Da li je ovo znak da korona jenjava? Trinaest miliona stanovnika izlazi iz lokdauna!

24.01.2022

08:21

0

Pristup Sijanu je bio blokiran od 22. decembra

Da li je ovo znak da korona jenjava? Trinaest miliona stanovnika izlazi iz lokdauna!
AP Photo/Andy Wong

Kineske vlasti ukinule su danas lokdaun u gradu Sijan na severu zemlje i blokadu njegovih 13 miliona stanovnika, pošto broj infekcija korona virusom jenjava uoči Zimskih olimpijskih igara u Pekingu koje se održavaju za nešto manje od dve nedelje.


Saopštenje vlade Sijana, grada koji se nalazi na oko 1.000 kilometara od Pekinga, usledilo je nakon ponovnog pokretanja komercijalnih letova iz tog grada dan ranije.

Pristup Sijanu je bio blokiran od 22. decembra nakon izbijanja epidemije koja se pripisuje delta varijanti korona virusa, podseća agencija AP.

U međuvremenu, oko dva miliona stanovnika jednog okruga u Pekingu moraće da se podvrgne testiranju nakon niza slučajeva korona virusa u prestonici.

Kineska vlada je poručila građanima u pekinškim oblastima za koje se smatra da su pod visokim rizikom od infekcije, da ne napuštaju grad nakon što je otkriveno 25 slučcajeva u okrugu Fengtai i još 14 na drugim mestima.

Nakon toga su se mogli videti stanovnici Fengtaija kako stoje u redu na snegom prekrivenim trotoarima i po hladnom vremenu radi testiranja.

Olimpijske igre se održavaju pod strogim kontrolama koje imaju za cilj da izoluju sportiste, osoblje, novinare i zvaničnike od stanovnika.

Od sportista se traži da budu vakcinisani ili podvrgnuti karantinu po dolasku u Kinu.

Kina je prijavila danas samo 18 novih slučajeva lokalne infekcije, uključujući šest u Pekingu.

Od početka pandemija, Kina je registrovala ukupno 105.660 slučajeva kovida-19 i 4.636 smrtnih ishoda.

Bonus video

Instagram

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti