Apokalipsa u Briselu: Napadnute institucije EU, širom grada sukobi sa policijom (VIDEO)

23.01.2022

19:59

0

Autor: Milan Ivanić

Neredi su se rasplamsali po celom gradu, a na hiljade demonstranata se sukobljavalo sa policijom u širem centru Brisela

Apokalipsa u Briselu: Napadnute institucije EU, širom grada sukobi sa policijom (VIDEO)
eu - Copyright Printscreen/YouTube

Oko 50.000 građana okupilo se danas u Briselu na sveevropskim demonstracijama protiv mera koje vlasti država članica uvode u cilju suzbijanja pandemije kovida 19. Iako su demonstracije najavljene kao mirne, došlo je do intervencije policije, uz korišćenje suzavca i vodenih topova protiv okupljenih.

Neredi su se rasplamsali po celom gradu, a na hiljade demonstranata se sukobljavalo sa policijom u širem centru Brisela. Na snimcima se vidi i da je policija u sporednim ulicama presretala građane koji su se vraćali sa protesta i prebijala ih iako nisu dali nikakvog povoda za tako nešto.

Napadnute institucije EU

Demonstranti su napali nekoliko institucija Evropske unije, a na snimcima se može videti da je jedna od njih i zgrada Evropske službe za spoljno delovanje, inače mesto gde se vode pregovori između Beograda i Prištine.

Belgijanci koji su bili na protestu palili su zastave Evropske unije, što je posebno interesantno s obzirom da je Brisel centar te međunarodne organizacije i ovakav događaj najbolje govori u kakvom stanju se EU trenutno nalazi.

Protesti protiv korona mera samo su jedan od povoda koji je doveo do narodne pobune u Briselu, a širom Evropske unije mogu se očekivati nove demonstracije zbog sve većeg nezadovoljstva građana.

Sunovrat EU

Sve veća nejednakost između država članica EU, otuđenost briselske administracije, sumanuti porezi kojima se ista administracija izdržava, ekonomska kriza prouzrokovana pandemijom, ukidanje ljudskih prava i sloboda itd. samo su neki od razloga zašto se EU od nekada poželjnog društva država polako pretvara u savez iz kojeg svi pokušavaju da izađu.

Sve to se najbolje videlo na početku pandemije kada je svaka država članica pokazala da prvenstveno misli samo na sebe, ne pomišljajući da pomogne drugima. Briselska administracija je tada potpuno ogoljena i ceo svet je mogao da vidi da EU nema nikakve mehanizme moći kako bi naterala svoje članice da deluju zajednički.

Podsetimo, organizatori današnjih protesta u Briselu, udruženje „Ujedinjeni Evropljani“, u saradnji sa pokretom „Demonstracije širom sveta za slobodu“, uz učešće 600 lokalnih evropskih organizacija, su poručili da u pitanju nisu politički protesti niti protesti protiv vakcinacije, već da im je cilj da ukažu na nekorektan način na koji vlasti uvode restriktivne mere širom EU.

Demonstranti su u Belgiju stigli i iz okolnih zemlja, na prvom mestu Francuske, Holandije i Nemačke, a u šetnji ulicama Brisela pozivali su na poštovanje slobode, demokratije, ljudskih prava i ustava.

Sa pozornice u parku Sankontiner, koji se nalazi u blizini sedišta najvažnijih EU institucija, organizatori protseta pozvali su na poštovanje prava građana da se izjasne o merama koje se uvode cilju u suzbijanja pandemije i osudili dosadašnju politiku po kojoj su se zdravstvene mere usvajale prvenstveno na političkom nivou.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike