"Napustite Ukrajinu, pretnja od Rusije nikad bliža": SAD izdale hitno upozorenje za svoje državljane

24.01.2022

08:19

0

Zvaničnici Stejt departmenta odbili su da kažu koliko se Amerikanaca trenutno nalazi u Ukrajini

"Napustite Ukrajinu, pretnja od Rusije nikad bliža": SAD izdale hitno upozorenje za svoje državljane
Bela kuća - Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države su naložile članovima porodica zaposlenih u američkoj ambasadi u Ukrajini da napuste tu zemlju, navodeći kao razlog kontinuiranu pretnju Rusije vojnom akcijom.

Američki Stejt department je, takođe, odobrio dobrovoljni odlazak službenika američke vlade, poručujući da bi Amerikanci trebalo da razmotre hitan odlazak iz te zemlje, prenosi agencija Rojters.

- Konsultovali smo se sa ukrajinskom vladom u vezi sa ovim korakom i koordiniramo se sa savezničkim i partnerskim ambasadama u Kijevu - saopštila je američka ambasada.

U saopštenju ambasade se upozorava da bi vojna akcija Rusije mogla da usledi u bilo kom trenutku i da Vlada Sjedinjenih Država neće biti u poziciji da evakuiše američke državljane u takvim nepredviđenim situacijama, tako da građani SAD koji su trenutno prisutni u Ukrajini treba da sve planiraju u skladu sa tim.

BBC: Britanija povlači deo osoblja iz ambasade u Kijevu

Velika Britanija počela je da povlači osoblje iz ambasade u Ukrajini zbog upozorenja o navodnoj ruskoj invaziji, javlja BBC.

Kako se navodi, zvaničnici su saopštili da nije bilo konkretnih pretnji britanskim diplomatama, ali da će se oko polovine osoblja koje radi u Kijevu vratiti u Veliku Britaniju.

List "Njujork tajms" je kasno sinoć preneo da predsednik SAD Džo Bajden razmatra raspoređivanje nekoliko hiljada američkih vojnika u zemlje saveznice NATO-a u istočnoj Evropi i na Baltiku.

Pentagon je odbio da komentariše izveštaj "Njujork tajmsa", ali je portparol Pentagona Džon Kirbi u petak izjavio da će se NATO postarati da ima spremne opcije kako bi pružio uveravanja svojim saveznicima, posebno onima na istočnom krilu NATO-a.

Zvaničnici Stejt departmenta odbili su da kažu koliko se Amerikanaca trenutno nalazi u Ukrajini.

Saopšteno je i da američka ambasada u Kijevu nastavlja sa radom, a njena otpravnica poslova Kristina Kvien ostaje u Ukrajini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike