Lavrov prozvao Berlin zbog Severnog toka 2: Gasovod pokazao da Nemačka nema ekonomsku slobodu

13.01.2022

15:18

0

Rusija je više puta saopštila da energetske resurse nikada nije koristila kao političko oružje

Lavrov prozvao Berlin zbog Severnog toka 2: Gasovod pokazao da Nemačka nema ekonomsku slobodu
Tan2021-12-22_124538129_0 - Copyright Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File

Situacija s gasovodom Severni tok 2 pokazuje da Nemačka nema slobodu da sledi sopstvene ekonomske interese, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za rusku tv stanicu Kanal Jedan.

- Što se tiče Severnog toka 2, ne radi se više o slobodi izbora saveza, već jednostavno o slobodi obavljanja uobičajenih komercijalnih aktivnosti na svetskim tržištima. Ispostavilo se da Nemačka nema nikakvu slobodu da sledi svoje ekonomske interese. To je ono gde ti dvostruki aršini najviše upadaju u oči, rekao je Lavrov, prenosi agencija Tas s.

Izgradnja Severnog toka 2 je u potpunosti završena 10. septembra 2021, ali je nemački regulator za gasne mreže odložio do polovine 2022. njegovu sertifikaciju, odnosno davanje dozvole za pokretanje gasovoda.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, povodom najavljenog mogućeg uvođenja sankcija SAD-a prema Rusiji i gasovodu Severni tok 2, rekao da je neshvatljivo što mnoge zemlje nastoje da sudbinu tog projekta učine zavisnom od politički motivisanih uslova.

Rusija je više puta saopštila da energetske resurse nikada nije koristila kao političko oružje, dodaje ruska agencija.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je rekao danas da je sudbina gasovoda Severni tok 2 vezana za potencijalni konfikt s Rusijom oko Ukrajine, čime je, kako je ocenila agencija Rojters, stao na stranu SAD-a po tom pitanju.

Dijametralno suprotan stav od Borela iznela je ranije u četvrtak nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht ocenivši da gasovod ne treba uvlačiti u ovaj konflikt.

Nemačku u teškom položaju, trpe građani

Nedavno je u Berlinu  90.000 domaćinstava ostalo bez grejanja i tople vode. Građanima je savetovano da prozore i vrata drže zatvorene kako bi se održala toplota i da domove provetravaju samo po potrebi.

Dugogodišnje forsiranje takozvane zelene energije nauštrb fosilnih goriva na energetskom tržištu Evrope dovelo je do opšte histerije i haosa.

Energenti u Nemačkoj poskupeli su kao nikada do sada. Cene struje, gasa i lož-ulja u Nemačkoj bukvalno su eksplodirale.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike