POČELO JE: Berlin bez struje, haos vlada Nemačkom! (FOTO)

10.01.2022

07:30

0

Autor: 24sedam

Građanima je savetovano da prozore i vrata drže zatvorene kako bi se održala toplota i da domove provetravaju samo po potrebi

POČELO JE: Berlin bez struje, haos vlada Nemačkom! (FOTO)
Capture - Copyright Printscreen/YouTube/Bild

U Berlinu je 90.000 domaćinstava ostalo bez grejanja i tople vode.

Kako piše „Tagesšpigel“, zbog nestanka struje nastao je problem u termoelektrani „Vatefal“ u Klingenbergu.

Sve se dogodilo juče u popodnevnim satima, a elektrana je morala da se ugasi i ponovo pokrene. 

Građanima je savetovano da prozore i vrata drže zatvorene kako bi se održala toplota i da domove provetravaju samo po potrebi.

Mržnja prema Rusiji skupo košta građane

Nemačku pogađa energetska kriza nezapamćenih razmera, pogotovo nakon što je nemački regulator suspendovao proces davanja dozvole za gasovod „Severni tok 2“. 

Mnogi su ovaj potez ocenili kao posledicu straha da će gasovod povećati energetsku zavisnost Evrope od Rusije, što trenutna politička vrhuška EU, nakon oštre konfrontacije sa Moskvom, ne sme da dozvoli. 

Politička odluka Berlina, "prelomljena preko kolena", već sada donosi kobne posledice za građane i privredu.

Dugogodišnje forsiranje takozvane zelene energije nauštrb fosilnih goriva na energetskom tržištu Evrope dovelo je do opšte histerije i haosa.

Energenti u Nemačkoj poskupeli su kao nikada do sada. Cene struje, gasa i lož-ulja u Nemačkoj bukvalno su eksplodirale.

Brojni faktori su uticali na rasplamsavanje ove energetske krize, preko kvarova u nuklearnim elektranama u Francuskoj, na čiju struju se oslanja veliki deo Evrope, pa do slabih vetrova, što je povećalo oslanjanje na energiju prirodnog gasa. 

Neizbalansirane odluke u energetskom sektoru pratile su i političke, poput sankcija i zaoštravanja odnosa sa Rusijom. Zanimljiva je i činjenica da se Ukrajina, koja ima otvorenu podršku EU u sukobu sa Rusijom, protivi „Severnom toku 2“, koji je predsednik Volodimir Zelenski opisao kao opasno geopolitičko oružje.

Screesnhot/Youtube
 

 

Zapadne zemlje godinama istrajavaju na ideji da što brže zatvore termoelektrane i ugase kopove uglja, koji garantuju jeftinu struju, i da pređe na zelenu energiju, što se danas pokazalo kao nemoguće.

Takva politika je i razlog zbog kog energetska kriza trese Evropu. Zapadni političari su se preračunali kada je reč o prelasku na alternativne izvore energije, jer su velike nade uložili u vetar, koji nije duvao nekoliko meseci. 

Primera radi, u Nemačkoj, navodno, imaju 50.000 megavata kapaciteta struje koja se proizvodi na vetar, a sada im radi samo 5.000 megavata, jer je godina bez vetra. 

Sebastian Ganso/Pixabay
 

 

Kada je reč o takozvanoj Zelenoj agendi, poznavaci prilika tvrde da je to zapravo nova ideologija putem koje bogate zapadne države, koje su završile svoje industrijske revolucije, koristeći ugalj i naftu i jeftinu struju, sada sprečavaju nerazvijene zemlje da te energente upotrebe za svoj razvoj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike