Situacija je došla do kritične tačke! Peskov: Rusija ne pregovara sa SAD sa pozicije sile

12.01.2022

14:09

0

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i dogovora sa NATO-om o bezbednosnim garancijama

Situacija je došla do kritične tačke! Peskov: Rusija ne pregovara sa SAD sa pozicije sile
AP Photo/Patrick Semansky

Rusija ne vodi pregovore o bezbednosnim garancijama sa Sjedinjenim Američkim Državama sa pozicije sile, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ne pregovaramo sa pozicije sile. Predsednik (Rusije Vladimir Putin) govorio je da ovde nema i ne može biti mesta za bilo kakve ultimatume. Jednostavno, situacija je došla do toliko kritične tačke u pogledu evropske bezbednosti i u pogledu nacionalnih interesa naše zemlje koji su sastavni deo Evrope i arhitekture evropske bezbednosti... Potreban je konkretan odgovor na zabrinutosti koje smo izneli - rekao je Peskov.

On je istakao da su poslednjih dana primetne agresivne izjave iz SAD u svetlu pregovora o bezbednosnim garancijama, precizirajući da Rusija ne želi da iznosi pretnje i ultimatume.

- Hajde da sačekamo da se završe ti pregovori, sledeća runda OEBS-a. Ne želimo da poput američkih zvaničnika sada sipamo pretnje, ultimatume, predviđamo visoku cenu koju će platiti. Ne bismo želeli da se izjednačujemo sa tim. MBoni vodimo pregovore kulturno, otvoreni smo za dijalog, naše diplomate su sačuvale diplomatske tradicije uprkos teškoj situaciji. Ipak, radije bismo da prvo pregovaramo, a zatim da ocenjujemo i dajemo prognoze - precizirao je portparol Kremlja.

Takođe je naglasio da je NATO instrument konfrontacije, stoga Rusiju brine svako širenje Alijanse.

- Naravno, bilo kakvo širenje NATO-a zabrinjava Rusiju. NATO nije razvojna institucija, nego instrument konfrontacije - ocenio je portparol.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i dogovora sa NATO-om o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije protiv daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u Alijansu i otvaranje vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti