Nema razloga za optimizam! Kremlj: Prva etapa pregovora Rusije i Zapada okončana u Ženevi bez opipljivih rezultata

11.01.2022

21:56 >> 21:58

0

Predstoji i treći susret u Beču u okviru OEBS-a

Nema razloga za optimizam! Kremlj: Prva etapa pregovora Rusije i Zapada okončana u Ženevi bez opipljivih rezultata
Kremlj - Copyright AP Photo/Ivan Sekretarev

Posle više od sedam sati rusko-američkih pregovora o garancijama bezbednosti u Ženevi, koji su održani na predlog Moskve, u Kremlju u utorak poručili da razloga za optimizam - nema!

Putinov potaparol Dmitrij Peskov je rekao da je jedino dobro što se razgovaralo otvoreno i direktno, ali da pregovori nisu samo radi pregovora, već da je važan konačan rezultat.

- Predstoji još nekoliko rundi razgovora posle čega ćemo imati precizniju sliku gde se mi to nalazimo u odnosu na Amerikance - objasnio je Peskov.

U Vašingtonu su već saopštili da će sledeće nedelje Moskvi dati pismeni odgovor na njene predloge o bezbednosti. Ali već sada se zna da SAD ne želi da udovolji traženju Rusije da se NATO ne širi na istok, odnosno da u svoje redove ne primi Ukrajinu i Gruziju. Osim toga, Moskva traži da se u blizini njenih granica ne nalaze američke rakete. Jedini ustupak na koje je zasada spreman Vašington je da se razgovara o smanjenju broja vojnika na manevrima.

Ali glavni razgovori o bezbednosti u Evropi će biti u sredu kada će se u Briselu održati Savet NATO-Rusija. Amerikanci su objasnili u Ženevi da bez saveznika ne žele da razgovaraju o bezbednosti u Evropi. Unapred je jasno da će "grupa podrške SAD", kako u Moskvi nazivaju novoprimljene članice NATO koje su bivše članice Varšavskog bloka, biti najgrlatija u kritici Rusije. Zato se i veruje da u Briselu nikakvog kompromisa neće biti i da će obe strane ostati na svojim pozicijama.

Predstoji i treći susret u Beču u okviru OEBS-a. Ali ako nema dogovora između Moskve i Vašingtona i Rusije i NATO, taj treći susret će biti više formalni nego što se tamo situacija može promeniti.

Ostaje da se vidi šta će biti sledeći korak Moskve ako "kolektivni Zapad" odbije ruski predlog za jačanje bezbednosti. Zasada, u glavnom gradu Rusije o tome se niko ne izjašnjava.

U sklopu toga je zanimljiva analiza Jakova Kedmija, bivšeg šefa izraelske obaveštajne službe Nativ, koji objašnjava da Rusija može jako da zagorča život Zapadu ako SAD i Evropa ne shvate zašto je Rusija zabrinuta. Kedmi kaže da će u tom slučaju Rusija delovati brzo, efikasno i neočekivano.

- Na Zapadu i dalje misle da Putin blefira. Ali moraju da shvate da je širenja NATO na istok za Rusiju supervažno pitanje i Rusija neće odstupiti - kazao je Kedmi.

On je dodao da na Zapadu mogu da nagađaju kakav će Rusija u tom slučaju povući potez. NJegova prognoza je da bi Rusija mogla da se koristi metodom koju koristi Izrael kada reaguje na neprijatelje u susednim državama. Zbog toga Kedmi i savetuje Zapadu da bi bilo bolje i mudrije da se politički dogovore sa Rusijom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike