Đokovićeva sudbina je u rukama ovog čoveka: Ko je ministar koji vodi poreklo sa Balkana (VIDEO)

10.01.2022

12:17

0

Iako je Novak pobedio na sudu, borba nije još gotova

Đokovićeva sudbina je u rukama ovog čoveka: Ko je ministar koji vodi poreklo sa Balkana (VIDEO)
aleks hok djokovic - Copyright Printscreen/Youtube/ABC News (Australia)/ATA Images

Iako je teniski svetski broj jedan Novak Đoković pobedio državu Australiju na sudu, njemu i dalje preti opasnost od deportacije. 

Kako tvrdi zastupnik australijskih vlasti Kristofer Tren, ministar za imigracije Aleks Hok i dalje ima moć da deportuje Đokovića iz njihove zemlje.

Novak Đoković je sramno dočekan u Melburnu, a posle mnogih pravnih peripetija, sud je odlučio u njegovu korist. Međutim, to tamošnjoj vlasti nije dovoljno, pa pripremaju najskandalozniju odluku.

Profimedia
 

Naime, već je advokat vlade najavio da Hok ima mogućnost da pobije odluku suda i da odluči mimo sudske institucije da nekoga protera iz zemlje.

Upravo time su zapretili iz Vlade Australije, a da tako nešto i nameravaju dokazuje činjenica da se ispred advokatske kancelarije, koja je uspešno odbranila Novaka Đokovića, okupljaju policijske snage.

Prema zakonu Australije, reč ministra za imigraciju je iznad svih, pa čak i države Viktorije i Suda.

Ministar za imigraciju ima apsolutnu vlast i može da poništi svaku odluku, čak i onu koju donese određena federalna država.

 

 

On ima četiri sata da poništi vizu Novaku nakon što je sudija odlučio da ga oslobodi. 

Naime, prema članu 133C(3) Zakona o migracijama, Alek Hok bi se mogao pozvati na nešto od sledećeg:

1. Da postoji osnov za ukidanje vize - u ovom slučaju je to navodna pretnja po javno zdravlje jer nosilac vize nije vakcinisan;

2. Da nosilac vize nije uverio ministra da osnov ne postoji;

3. Da je u javnom interesu da se viza ukine.

Youtube/SBS News
Hok

Takva odluka ne bi podlegala pravilima prirodnog prava, ali je australijski zakon o migracijama previše oštar, piše "Gardijan".

Kako god se sve bude završilo, Australijanci su se žestoko obrukali dočekom za najboljeg tenisera sveta i najboljeg svih vremena.

Prema onome što se može videti na Tviteru, Aleks Hok se nije uključivao do sada oko pitanja Novaka Đokovića, za razliku od mnogih drugih ministara i premijera koji su danima vodili hajku protiv njega.

Njegova poslednja poruka na Tviteru bio je "retvit", kada je podelio čestitku Skota Morisona koji je čestitao Božić pravoslavnim vernicima u Australiji.

 

 

Inače, Aleksandar Džordž Hok, kako glasi njegovo puno ime, postao je član tamošnjeg parlamenta 24. novembra 2007, kao član Liberalne partije, u kojoj je od 1995. godine. Te 2007, kad je postao parlamentarac, počinje i njegov politički uspon.

Nakon iskustva stečenog u parlamentu, Hok je postepeno napredovao i dobijao sve važnije funkcije u državi. Bio je pomoćnik ministra za imigraciju između 19. jula 2016. i 20. decembra 2017. godine.

U maju 2019, imenovan je za ministra za međunarodni razvoj i pomoćnik ministra odbrane, da bi godinu dana kasnije, u decembru 2020, postao ministar za imigraciju, državljanstvo, migrantske usluge i multikulturalna pitanja.

Poreklom sa Balkana

Baba i deda ministra za imigracije u Australiji, kako se navodi u njegovoj biografiji, emigrirali su iz Grčke u Australiju 1953. godine, kao deo migracije iz Evrope u Australiju nakon Drugog svetskog rata. Hokova majka je umrla kad je imao svega 10 godina, te je brigu u njemu u potpunosti preuzeo otac.

Pohađao je Hils gimnaziju, a zatim srednju školu Кamberlend. Hok je studirao na Univerzitetu u Sidneju, gde diplomirao umetnosti i magistrirao državne i javne poslove. U biografiji se dodaje da se na univerzitetu pridružio rezervnom sastavu australijske vojske, gde je služio šest godina, nakon čega je bio angažovan u Кraljevskom australijskom oklopnom korpusu i to kao kao poručnik.

Kontroverze

U australijskoj javnosti Hok se pamti i po svojim kontroverznim stavovima. Tako je 2018. godine izjavio da snažno podržava pravila kojima se omogućava verskim školama da izbacuju učenike koji su homoseksualci, biseksualci ili transrodni.

On je rekao da su zbog toga, "vernici napadnuti u Australiji".

- Mislim da nije kontroverzno u Australiji to što ljudi očekuju da verske škole podučavaju praktikovanje njihove vere i njihove religije. Uglavnom govorimo o primarnom sistemu i veoma mladim ljudima koji su ispod uzrasta na kom bi mogla da shvate ove stvari. Reč je o nameštenoj temi koju levica pokreće kako bi pokušala da ugrozi versku slobodu - tvrdio je on.

 

 

Hok je svojevremeno i prvu muslimanku članicu australijskog parlamenta, Egipćanku En Ali, optužio da pokušava da nametne "kako je njena različitost mnogo bolja od različitosti drugih ljudi".

Kad ga je tamošnja javnost kritikovala zbog rasističkih stavova, on je rekao da Laburistička partija, kojoj pripada En Ali, "glumi bes, lažno tvrdeći da je reč o rasizmu kako bi ugasili debatu". On je poručivao da su njegovi politički protivnici "fiksirani na politiku identiteta".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic/Gardijan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike