Radnica perionice veša se "skuvala do smrti": Otkriveno u kakvim paklenim uslovima je radila (FOTO)

05.01.2022

13:39

0

Autor: 24sedam

Iako poslodavci tvrde da radni uslovi nisu doprineli njenoj smrti, inspekcija se uverila u suprotno

Radnica perionice veša se "skuvala do smrti": Otkriveno u kakvim paklenim uslovima je radila (FOTO)
viber_image_2022-01-05_14-11-16-584 - Copyright rintscreen/9news.com.au

Vlasti australijskog Perta istražuju smrt Zenaide Fabijan (55) koja je preminula nakon što se od vrućine srušila u perionici veša, gde je bila zaposlena.

Kako prenose lokalni mediji, Fabijanova, inače majka troje dece i baka, radila je 60 sati nedeljno u postrojenju za pranje veša u Medingtonu kada je kolabirala 22. decembra.

Dva dana kasnije, preminula je u bolnici u Pertu na jedinici intenzivne nege gde je utvrđeno da je imala tromb i cerebralnu aneurizmu.

Kako je rekao njen muž Alan, ranije nije imala nikakva oboljenja, međutim, doktor i neurolog iz bolnice su otkrili da je patila od arteriovenske malformacije - kada se grupa krvnih sudova u telu ne formira korektno.

 

 

Većina ljudi sa ovim zdravstvenim problemom nema inicijalne simptome ili tegobe već se obično dijagnoza ustanovi kada se lekaru obrate iz nekih drugih razloga.

Ponekad se arteriovenska malformacija može otkriti tek posle smrti, tokom autopsije.

Iako nije potpuno jasno šta je dovelo do smrti Fabijanove, sindikati radnika tvrde da je to "direktan rezultat" njenog rada u perionici.

Tog 22. decembra, temperatura u Pertu je bila 32 stepena, a iako na radnom mestu nema termometra, sindikat je uveren da je u postrojenju vrućina bila nepodnošljiva.

Kada je inspekcija došla na teren narednog dana, pronašli su radnike, uglavnom sa veoma lošim poznavanjem engleskog jezika, koji su boravili pored mašina koje izbacuju vruć vazduh direktno na njih.

- Vrelina koja je dolazila iz ventilacije je bila gora nego ona iz mašina. Vrućina je bila nepodnošljiva, vreo vazduh nije imao gde da ode, slivao se u radni prostor - navedeno je u saopštenju sindikata "WorkSafe".

Printscreen
 

Kako se navodi, radilo se 6 dana nedeljno u smenama od 10 sati, a ponekad su bili primorani da rade celu sedmicu.

Osim toga, inspekcija je utvrdila i da česma nije dobro radila, a zaposleni nisu nosili zaštitnu opremu iako je veš bio tretiran na visokim temperaturama.

Nekoliko radnika je reklo da se muče na ekstremnim vrućinama, a pojedinci su povraćali, doživeli toplotni udar ili su imali problema sa disanjem.

Poslodavac je bio voljan da im obezbedi dodatnu pauzu od svega 10 minuta kako bi se oporavili od paklenih uslova.

 

 

- Postrojenje za pranje veša smatra da kolabiranje gospođe Fabijan i stvaranje krvnog ugruška nema nikakve veze sa vrućinom i prekomernim radom, ali radnicima nije bilo dozvoljeno da odbiju da rade šest dana u nedelji, ukoliko to nisu želeli - dodaje se u saopštenju.

Lokalne novine Vest Australijen su navele da je "radnica perionice 'skuvana' do smrti".

U međuvremenu, porodica preminule se oprostila od nje preko društvenih mreža.

 

 

- Slomljen su nam srca što su otišla tako iznenada. Zauvek ćeš biti u našim srcima. Reči ne mogu da opišu kroz šta sada prolazimo, ali znamo da ćeš nas ti voditi i dati nam snagu - poručili su na Fejsbuku.

Portparol sindikata je naveo da će biti pokrenuta istraga o ovom slučaju.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike