Pluća su izuzetno važan organ, a ovo su prvi simptomi koji ukazuju na to da sa njima nešto nije u redu

14.12.2021

08:17

0

Pušenje je najveći faktor rizika

Pluća su izuzetno važan organ, a ovo su prvi simptomi koji ukazuju na to da sa njima nešto nije u redu
Snimak pluća - Copyright Profimedia

Pluća su izuzetno važan organ.

Ključna su za omogućavanje ulaska dovoljne količine kiseonika u krvotok i, istovremeno, za izbacivanje nusprodukta metabilizma ćelija ugljen-dioksida.

Kada je u pitanju štetan uticaj okoline, pluća su jedna od prvih linija odbrane.

I zato, obratite pažnju, jer ukoliko ona nisu dobro, neophodno je da se odmah obratite lekaru.

Nemojte čekati ukoliko primetite neki od ovih simptoma:

Pojava kašlja

Zdrava pluća imaju veliku rezervu u osiguranju dovoljne količine kiseonika za organizam.

Najčešći simptom da pluća nisu u dobrom stanju jeste osećaj nedostatka vazduha. Osećaj zadihanosti se u početnim stadijumima oštećenja pluća javlja pri naporu, nekada i minimalnom, kao što je uspinjanje na prvi sprat ili čak i govor. U stadijumima kada su pluća već prilično oštećena osećaj zadihanosti se javlja čak i u mirovanju. Ostali simptomi mogu biti kašalj i zvižduci u plućima.

Profimedia
 

Ono što je zanimljivo, pušači koji kašlju smatraju da je za njih to normalno stanje. Međutim, kašalj nije zdravo stanje, a osobe koje kašlju duže od mesec dana bez prestanka trebalo bi da se jave lekaru zbog daljih ispitivanja.

Najveći faktor koji uništava pluća jeste pušenje, odnosno udisanje duvanskog dima. Samo udisanje cigaretnog dima stvara u plućima hroničnu upalu, što može da dovede do razvoja hronične opstruktivne plućne bolesti. Takođe, dim iz cigarete sadrži više od 3.000 kancerogenih materija.

Pixabay
 

Faktor rizika

Uz to, pušenje cigareta je najveći faktor rizika i za razvoj karcinoma pluća. Devedeset odsto bolesnika sa hroničnom opstruktivnom plućnom bolesti i oko 85 odsto bolesnika sa karcinomom pluća su pušači ili bivši pušači. Takođe, zagađena okolina i vazduh koji udišemo su važan faktor koji utiče na povećanje rizika od oštećenja pluća.

Profimedia
 

Hronična upala

Alergije, a više hronična opstruktivna plućna bolest može da ošteti pluća sa stalno prisutnom upalom. Hronična upala dovodi do stalne aktivacije upalnih ćelija: limfocita, neutrofila, makrofaga i brojnih ostalih upalnih ćelija koje, kada su aktivirane, mogu da oštete pluća.

Oštećena pluća imaju tkivo sa ožiljcima koje je nefunkcionalno, pa tako može da se smanji normalno funkcionisanje pluća.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike